G4Media.ro

Spania: Un nou pachet exploziv, detectat la baza aeriană Torrejón de Ardoz

Spania: Un nou pachet exploziv, detectat la baza aeriană Torrejón de Ardoz

Agenții de securitate de la baza aeriană din Torrejón de Ardoz (Madrid) au detectat pe scaner un colet-bombă trimis prin poștă la această bază militară, în dimineața de joi. Acest al treilea pachet se adaugă la cele două trimise ieri la ambasada Ucrainei din Spania și la o companie din Zaragoza care produce echipamente militare, transmite cotidianul El Mundo.

Potrivit Ministerului de Interne, sistemele de securitate de la baza aeriană au detectat un plic suspect între orele 03:00 și 04:00 în această dimineață. După ce a fost analizat cu raze X, s-a stabilit că acesta ar putea conține un mecanism în interior, astfel că au fost alertate Garda Civilă și Poliția Națională. Agenți din ambele forțe au mers la bază pentru a securiza zona. Ministerul Apărării a confirmat aceleași informații, adăugând că nu au fost raportate pagube personale sau materiale.

Anchetatorii analizează în prezent plicul, precum și cele două colete din ziua precedentă, pentru a încerca să afle originea lor și dacă există vreo legătură între ele.

Autoritățile se tem că în cursul zilei ar putea apărea noi pachete în diferite locații din Spania. Baza Torrejón de Ardoz este folosită și de militari NATO.

Ieri, la mijlocul dimineții, un colet capcană a explodat la Ambasada Ucrainei din Madrid. Un angajat a deschis plicul, care era adresat ambasadorului, și a fost rănit ușor la o mână. Pachetul în cauză era un plic de carton de mărimea unei cărți cu adresa scrisă de mână în spaniolă pe o etichetă albă: „D. Serghei Pohoreltsev. Ambasadorul Ucrainei în Spania. C/ Ronda de la Abubilla, 52 28043-Madrid”. Scrisoarea, a explicat ambasadorul, a trezit suspiciunile secretarului său, deoarece nu avea expeditor și nu semăna cu corespondența trimisă de obicei diplomaților.

Pachetul, a continuat Serhii Pohoreltsev, conținea o cutie. Ofițerul de securitate a luat-o și a dus-o în grădina ambasadei pentru a o deschide. „De îndată ce a deschis-o, a auzit un clic și a aruncat-o instantaneu”, a declarat ambasadorul pentru European Pravda.

Într-un interviu în cadrul emisiunii Canal 24 horas de la RTVE, întrebat cine ar fi putut trimite scrisoarea, el a răspuns arătând spre Rusia: „Cunoaștem metodele teroriste ale țării agresoare și suntem pregătiți pentru orice fel de urgență care ar putea apărea”, a spus el, exprimându-și încrederea în ancheta desfășurată de poliția națională în ceea ce privește ceea ce este primul atac asupra unei ambasade ucrainene. „Sunt sigur că în scurt timp autoritățile spaniole, în urma unei anchete, ne vor da detalii despre cei responsabili de acest act”.

La jumătatea după-amiezii, a fost descoperit al doilea pachet. De data aceasta, destinatarul a fost societatea Instalaza, situată pe strada Monreal, în Zaragoza. Delegatul guvernului din Aragon, Rosa Serrano, a dat asigurări că pachetul din Zaragoza provenea din Ucraina.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter