G4Media.ro

Spania: Guvernul a prezentat un proiect de lege împotriva risipei alimentare, care…

Magazin supermarket, sursa Pexels.com

Spania: Guvernul a prezentat un proiect de lege împotriva risipei alimentare, care prevede amenzi de până la 60.000 de euro pentru restaurante și supermarketuri

După Franţa sau Italia, guvernul spaniol a prezentat marţi un proiect de lege împotriva risipei alimentare, ce prevede în special amenzi împotriva restaurantelor şi supermarketurilor care aruncă alimente, informează Agerpres, conform AFP.

‘Într-o lume în care, din nefericire, foamea şi malnutriţia există, aceste subiecte apasă pe conştiinţa tuturor’, a declarat ministrul agriculturii, Luis Planas, după şedinţa de guvern.

Textul, ce va trebui aprobat de parlament, are ca obiectiv reducerea cantităţii actuale de 1,36 milioane de tone de alimente şi băuturi aruncate de spanioli în fiecare an, ceea ce reprezintă o pierdere de 250 euro per locuitor, potrivit guvernului.

Supermarketurile şi restaurantele vor trebui să stabilească mecanisme prin care să doneze produsele nevândute unor ONG-uri sau bănci de alimente.

Dacă alimentele respective nu mai sunt apte pentru consum, vor trebui transformate de industrie în sucuri sau dulceţuri, de exemplu. În ultimă instanţă, restaurantele şi supermarketurile vor trebui să se asigure că alimentele vor servi ca hrană pentru animale sau vor fi transformate în compost.

De asemenea, restaurantele vor trebui să le pună gratuit la dispoziţie clienţilor ambalaje pentru a lua acasă resturile alimentare, o practică încă puţin răspândită în Spania.

Proiectul de lege prevede amenzi între 2.001 şi 60.000 de euro pentru nerespectarea acestor măsuri.

Consumatorii nu vor fi supuşi amenzilor, ci vor fi vizaţi de campanii de sensibilizare.

Alte ţări, precum Italia şi Franţa, au adoptat în ultimii ani măsuri destinate să lupte contra risipei alimentare.

În ce o priveşte, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară până în anul 2030, atât în industrie, cât şi la consumatori, în conformitate cu obiectivele ONU.

Magazin supermarket, sursa Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. asa tovarasi.
    Dupa care masinile vor circula iar cu sot fara sot, ne vom incalzi cu lemne si ne vom spala 1 data pe luna, sa salvam planeta.
    Asa da progres! Traiasca progresistii!