G4Media.ro

SpaceX a lansat cu succes o nouă tranşă de 60 de microsateliţi…

SpaceX a lansat cu succes o nouă tranşă de 60 de microsateliţi Starlink / Este a 94-a lansare a unei rachete Falcon 9

SpaceX a trimis marţi pe orbită cea de-a 13-a tranşă de microsateliţi Starlink, după o serie de amânări de 2 săptămâni din cauza vremii nefavorabile, transmite Space.com.

Racheta cu două trepte Falcon 9 a fost lansată de pe rampa Pad 39A de la Centrul Spaţial Kennedy, aparţinând NASA, la ora 11:29 GMT. După aproximativ 9 minute de la lansare, prima treaptă a rachetei a aterizat în mod automat pe o barjă-dronă aparţinând SpaceX, aflată în largul coastelor Floridei, în Atlantic.

Aceasta a fost cea de-a 61-a operaţiune de recuperare a primei trepte a unei rachete Falcon 9. Prima astfel de operaţiune, menită să scadă foarte mult costurile lansărilor în spaţiu, a avut loc în 2015.

Această lansare este cea de-a 17 misiune realizată de SpaceX în cursul acestui an şi respectiv cea de-a 94-a lansare a unei rachete Falcon 9.

Condiţiile meteo nefavorabile au dus la anularea primei tentative de lansare a acestor sateliţi, ce urma să aibă loc la 17 septembrie, soartă împărtăşită şi de tentativele de lansare din 28 septembrie şi 5 octombrie. Problemele tehnice depistate la sistemele terestre folosite pentru lansare au dus la anularea lansării din 1 octombrie.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 folosită marţi a mai fost folosită în două lansări – a transportat doi astronauţi NASA spre Staţia Spaţială Internaţională la 30 mai, în cadrul primei misiuni cu echipaj uman desfăşurată de compania SpaceX şi a transportat pe orbită un satelit de comunicaţii al armatei sud-coreene în luna iulie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.