G4Media.ro

Sorina Pintea, detalii despre noaptea crimelor de la Săpoca: ”Mi se pare…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorina Pintea, detalii despre noaptea crimelor de la Săpoca: ”Mi se pare imposibil ca în liniștea nopții asistentele să nu fi auzit nimic; suspiciunea mea este că li s-a făcut frică”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a prezentat, într-o emisiune la Digi 24, succesiunea evenimentelor din spitalul de la Săpoca din noaptea de sâmbătă spre duminică, când 13 pacienți au fost agresați, cinci dintre ei  murind. Pintea a afirmat că nu crede în afirmațiile asistentelor de gardă care susțin că agresiunea a avut loc într-un minut, ministrul susținând că acestora li s-a făcut frică să intervină mai devreme.

”Camera de veghe era la 15 metri distanță de salon. Mie mi se pare imposibil ca în liniștea nopții să nu se fi auzit nimic”, a spus Pintea. Ea a precizat că  arma agresiunii, un stativ din fier de 10 kg, a fost folosită împotriva unor pacienți care stăteau  în paturi tot din fier astfel că este puțin probabil ca loviturile să nu fi produs niciun zgomot. În plus, salonul în care era agresorul avea uși batante prin care este greu să  treci cu un stativ de 1,5 metri fără să produci zgomot. În schimb, asistentele susțin că primele zgomote ar fi fost auzite din salonul femeilor, când una dintre victime a început să țipe.

”El a atacat, dar nimeni nu a auzit  nimic. Suspiciunea mea este că li s-a făcut frică, este o chestiune pe care probabil le vor desluși procurorii. Pot să înțeleg că le-a fost frică, dar finalul este tragic”, a continuat Sorina Pintea.

Ea a afirmat că  ar fi durat mai mult de un  minut doar să fie chemați cei doi supraveghetori din secția închisă care apoi l-au alergat pe agresor pe un culoar destul de întortocheat de circa 80 de metri.

Potrivit ministrului, există dubii asupra oportunității internării la psihiatrie a bărbatului care a fost pus în pat cu agresorul în timpul nopții și care ar fi provocat nervozitatea acestuia din urmă. ”În jurul orei 3 dimineața, asistenta și-a făcut rondul și spune că l-a văzut spălându-se pe față. L-a întrebat de ce nu doarme. N-a spus nimic și s-a așezat în pat”, a relatat Pintea.

Foto: Sorina Pintea (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Scuza lor e ca a acceptat sa fie cazat in pat cu noul venit. De parca putea spune nu. In spitalul unde pacientii sunt batuti cu matura de infirmiere.
    Dragnea tot asa sta, 2 in pat? Alti infractori?

    • Ce vorbesti acolo ! Pot dovedii cei de la spital ca au intrebat egresorul daca e de Acord cu a pune pe altcineva in patul lui ? Nu pot dovedii.
      A semnat vre-un Document de Incuvintare Agresorul pentru a fi pus altcinava in patul lui ?
      Este Cuvantul celor de la Spital impotriva Cuvantului agresorului. In plus Agresorul era in Sevraj Alcolic, si nu poti cere unui pacient in ne-dedeplinatatea facultatilor mintale ,,Incuvintari Oficiale” etc.

      Prin Regulament nici nu ar fi avut voie sa faca aceasta Cerere Idioata.
      Earu paturi libere si putea fi mutat ,,viitorul agresor” pe un pat mai in spate, si bagat noul pacient in locul lui daca era necesar sa stea langa usa si sa fie auzit cum geme etc.
      Categoric, Punerea in patul Agresorului (in Sevraj Alcolic , intr-un Spital de Boli Nervoase ! ) al unei alte persoane a fost o categorica greseala a Personalului Spitalului. Nici nu mai conteaza daca intradevar l-a intrebat pe Agresor sau nu.

  2. Mizerabila dovada de politicianism ieftin; in tot interviul a gasit vinovati, explicatii, pozand in analist ca si cum n-ar fi parte din sistemul infect.

  3. Iar suspiciunea mea e ca dormeau ca scroafele.

    • Tu vei fi fiind vreun pui de Amatto Zaharia care te si vezi imobilizand un nebun cu o ranga in mana care deja a zdrobit vreo 2 capatzani ?

  4. Cucoană,
    Dacă asistentele și-ar fi luat inima-n dinți și ar fi sunat, Doamne ferește!, la 112 realizezi ce situație nasoală ar fi provocat? Crezi că Milliția Buzău e departe de cea din Caracal…?!

  5. PSD da vina pe acarul Paun si nu-si asuma nimic, ca de obicei.

    Macar daca pe romani i-ar duce capul sa voteze impotriva PSD.

  6. „Asistentelor li s-a facut frica”.
    Femeia asta este intreaga la minte ? Ea ce facea ? Imobiliza psihopatul cu mainile goale ? Intr-o asemenea unitate n-ar trebui sa existe pentru aceste situatii niste zdrahoni echipati corespunzator ? Acestea n-ar fi responsabilitatea conducerii directe si superioare ?

  7. Daca tot s-a dus tuta asta la Sapoca, mai bine ramanea acolo. Aia aveau pentru ea posturi de generali, cossmonauti, putea fi Marie Curie sau tanti Leana. Si se potrivea perfect acolo!

  8. Tanti, lasa-ne cu povestile, Spitalul e in SUBORDINEA Ministerului Sanatatii, asa ca DEMISIA!
    Individa asta are un tupeu fara margini: MOR 5 oameni iar ea ne povesteste verzi si uscate, fara nici un cuvant despre RESPONSABILITATEA DSP Galati si a Minsiterului sanatatii!
    Sef DSP Galati trebuia DEMIS in secunda 2 iar Sorina trebuia sa isi dea DEMISIA, e paralala cu ceea ce se INTAMPLA pe mosia ei!
    Habar NU are, DEMISIA!
    Judetele PSDiste sunt scapate de sub CONTROLUL Autoritatii Statului Roman, e grav!

  9. Aproximativ 80% dintre managerii de spitale “nu au ce căuta în sistemul de sănătate”, a declarat luni ministrul Sorina Pintea, într-o conferință de presă organizată pe tema tragediei de la Săpoca.
    Spitalul se află însă în subordinea Ministerului Sănătății, minister ce reglementează procedurile pentru ocuparea acestor funcții și care poate iniția modificări legislative în acest sens, pentru a nu mai exista procentul de manageri incompetenți prezentat de Sorina Pintea.
    Mai mult, în 2016, fostul ministru Vlad Voiculescu a inițiat o reformă a managementului spitalelor, dar coaliția PSD – ALDE a anulat modificările făcute și le-a abandonat pe cele în faza de proiect, preferând să conserve situația catalogată ca inacceptabilă de către Sorina Pintea.
    “De ce s-au opus din toți rărunchii reformei managementului de spital începută de echipa mea în 2016?”, întreabă Vlad Voiculescu, într-o postare pe Facebook? “Ca să poată în continuare fura, prin numiri politice și rotiri de cadre…”, spune fostul ministru, în același mesaj.
    Ministrul Sănătății NU explică mecanismul prin care s-a ajuns la această pondere. Și nici cum va schimba situația.
    “Vorbim mereu despre faptul că sistemul nu merge, dar sistemul suntem noi. 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. S-a încetățenit o idee că merge și așa, s-a spus mereu că merge și așa. Ceea ce s-a întâmplat la Săpoca este rezultatul acțiunilor din ultimii ani, când s-a mers pe ideea că merge și așa. Aici este vorba despre nerespectarea atribuțiilor de serviciu și despre modul în care unii aleg să-și exercite atribuțiile medicale”, a spus luni S. Pintea, în contextul tragediei de la Săpoca.
    Ministrul nu a explicat cum se ajunge aici chiar și atunci când managerii câștigă posturile prin concurs și cu note mari.
    https://cursdeguvernare.ro/ministrul-sanatatii-80-din-managerii-de-spital-nu-au-ce-cauta-in-sistem-accesul-in-sistem-este-reglementat-chiar-de-ministerul-sanatatii.html

    PSDul sa traiasca, Romanii pot sa moara.

    • Romanii au ales PSD-ul cand nu s-au dus la vot in 2016.

      E usor sa dai vina pe PSD, dar romanii de ce nu voteaza? Mai ales acum cand exista optiunea nr. 3: USR, care devine rapid optiunea 2.

  10. -cati dintre cei care va exprimati parerea legata de acest eveniment ati fost vreodata intr-un spital de masuri de siguranta (sunt 4 in romania) ?
    -de ce pana acuma presa nu a intervievat nici un angajat de la sopoca ci doar reada „parerile” ultra-semidocte ale acestei ministrese? daca se afla adevarul subiectul in cauza nu mai prezinta interes deci nu mai facem rating
    – chiar credeti ca o asistenta/ infirmier isi permite „luxul” sa doarma printre 20-30 de criminali cati sunt internati pe o sectie? ….cred ca glumiti
    -„scroafele de asistente” cum vad ca cineva le numeste in comentariul sau, 2 la numar, nu se specifica de catre madam pintea la cate sectii erau: deobicei, sunt pe tura de noapte, dar si pe c ea de zi o asistenta pe sectie (mai multe nivele, pavilioane)
    -madam pintea cunoaste adevarul: toate aceste spitale de masuri de siguranta, de nenumarate ori au facut referate pentru deblocarea posturilor de personal, lucru care nu s-a intamplat
    – madam pintea vorbeste de firme de paza? legea nu permite sa ai angajat pe sectie si personal de paza si personal de ingrijire…
    – si chiar daca s-ar angaja un bodyguard per sectie /pavilion ala ce ar stii sa faca in astfel de cazuri in care totul se petrece in fractiuni de secunda..
    -madam pintea vorbeste de faptul ca nu exista notificari legate de agresarea personalui din spitalele de psihiatrie…minte cu nerusinare, aceste lucruri a fost facute de nenumarate ori public in presa
    – madam pintea vorbeste de cresterea sporurilor de periclitate: de 2 luni, sporurile au fost reduse de la 65% la 30%
    -doar cativa medici (primari) castiga brut vre-o 16-18 mii lei…cu cate 4-5 garzi pe luna…in care iti vin 7-10 salvari pe garda…
    -nu confundati psihiatria cu restul specialitatilor medicale
    – aceasta intamplare nefericita se poate intampla in orice spital din lume—si se intampla atunci can ti se interneaza pacienti confuji…
    -cat despre faptul ca nu a mentionat tratamentul in foaia de observatie: cand esti de serviciu singur la 20-30 de bolnavi, aceste inscrisuri se fac atunci cand se termina tura, cand deja ti-a venit schimbul..intrebati pe orice asistenta..
    – lumea se mira ca au fost pusi 2 pacienti intr-un pat ? oare de ce? o fi fost medicul de garda un pervers? Nu? atunci oare de ce s-a intamplat acest lucru? de ce , cateo-data si in restul spitalelor mai sta cate 2 pacienti intr-un pat? pentru ca NU SUNT LOCURI!
    ah, ca madam pintea spune ca erau 7 locuri libere… chiar o mai puteti crede pe femeia asta care a construit 5 spitale regionale?
    – in rest….sistemul sanitar romanesc e la pamant

  11. Asistentele cel mai probabil dormeau, sau nu erau acolo; in spital se doarme in turele de noapte, exceptie anumite sectii gen terapie intesiva (dar si acolo depinde cine este internat cati bolnavi sunt sau daca constienti sau nu), sau daca sunt urgente; dar nu cred ca au dormit ci pur si simplu nu au fost acolo, (fiind spital psihiatric, toti sunt sedati si personalul…plecat cu sorcova), sau pur si simplu sau baricadat de teama.
    In cazul de fata cand situatia este depasita se cheama paza si se suna la renumitul 112, altceva nu ar fi avut ce sa faca cu asemnea dement.

  12. „Draga mea sorina”, în liniștea nopții, bietele asistente dormeau „duse” !…Dă-i dracu’ de pacienți că oricum sunt nebuni !. Nu ?…Cum să lași o asistentă gravidă în tura de noapte la un ospiciu ?. Ce să facă ?…Cred, pe fiecare zi ce trece că numele acestei țări trebuie schimbat din România, în…Săpoca !…

  13. @Aveti ce votati: Cand Romania are judetele din sudul subdezvoltat si Moldova saraca mari iubitoare de PSD, ce altceva sa avem?!
    Saracia e „secretul” PSD, cultivat cu mare grija!
    Fara educatie, Neinformati, sarmani, cu ajutoare sociale de supravietuire, usor de mintit si manipulat, asta e profilul votantilor PSD, majoritatea dependenti de primarii fara scoala, dar fideli partidului!

  14. La Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri, jud. Iaşi, sunt internați 410 pacienți în 240 de paturi!
    Spitalul asigură asistența medicală pentru bolnavi considerați periculoși, care au fost condamnați de către instanțe, transmite MEDIAFAX.
    Principala problemă a Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, din județul Iași, e cea a spațiului.
    Liderul de sindicat din unitatea medicală susține că spațiul insuficient a dus la supraaglomerare și că din acest motiv angajații își desfășoară activitatea foarte greu.

    „Ar fi problema lipsei spațiului, care derivă din problema supraaglomerării cu pacienți a spitalului. Pe un număr de 240 de paturi bugetate, deci nu fizice, bugetate, pentru că oamenii s-au chinuit să bage acolo paturi în plus, în pavilioanele alea, sunt peste 400 de pacienți bolnavi psihic, periculoși pe care societatea îi internează acolo, mă rog, judecătorul, considerându-i un pericol social”, a declarat Bogdan Movilă, liderul sindicat din spital.
    El mai spune că, în condițiile în care numărul pacienților e aproape DUBLU față de numărul de paturi, cei care lucrează acolo își desfășoară activitatea foarte greu.

    „Personalul e normat la cele 240 de paturi, ceea ce înseamnă că pentru peste 400 de pacienți, ultima oară erau 410, e total insuficient. Chiar și pentru 240 ar fi insuficient, pentru că psihiatria e un domeniu special, mai ales psihiatria pentru măsuri de siguranță. Oamenii de acolo nu sunt cu deficiențe fizice, ci cu deficiențe psihice și mai ales atunci când societatea îi consideră periculoși pentru ea, trebuie sa acordăm mai multă atenție personalului de acolo”, a explicat el.

    „Acolo unde lucrez eu, în pavilion, în funcție și de perioada anului, că mai sunt și concedii, sunt momente când mai sunt 2 sau 3 asistenți la 100 pacienți. Nu e normal, că nu se poate să îți desfășori activitatea în condiții normale”, a spus el.

    Întrebat dacă există pază la spital, liderul de sindicat a spus că „paza suntem noi”.
    https://www.stiripesurse.ro/spitalul-de-psihiatrie-padureni-grajduri-din-ia-i-are-410-pacien-i-in-240-de-paturi_1376479.html
    Sorino, DEMISIA, mincinoasa ordinara!

  15. cati angajati si cati pacienti are spitalul ?

  16. „Potrivit ministrului, există dubii asupra oportunității internării la psihiatrie a bărbatului care a fost pus în pat cu agresorul în timpul nopții și care ar fi provocat nervozitatea acestuia din urmă. ”În jurul orei 3 dimineața, asistenta și-a făcut rondul și spune că l-a văzut spălându-se pe față. L-a întrebat de ce nu doarme. N-a spus nimic și s-a așezat în pat”
    Fara voia ei, dna ministru a ridicat o intrebare cheie : cum cui pe cui se scoate, nu cumva internarea acestui pacient a fost tocmai pt a declansa un scandal (de orice fel) pt a mai uita lumea de cazul Caracal? i-au facut analizele pacientului acuzat de crime pt a vedea ce substante avea in corp? cea ce declara el, ca spargea capetele la papusi nu tine de epilepsie ci de halucinatii percepute ca extrem de reale (si probabil amenintatoare pt.inculpat)
    Dubioasa declansarea (in WE cand lumea e acasa nepreocupata de viata de zi cu zi saptamanala) iar rezultatul s-a vazut : mult mai putine stiri/informatii despre cazul Caracal si mutarea atentiei catre altceva