G4Media.ro

UPDATE: Sorina Pintea afirmă că sunt spitale în România care nu ar…

UPDATE: Sorina Pintea afirmă că sunt spitale în România care nu ar fi trebuit acreditate: Cine a făcut-o „fie nu era profesionist, fie nu era de bună-credinţă“ / Ce spune despre situația de la Maternitatea Giulești

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că în România există spitale care nu ar fi trebuit acreditate de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, ceea ce înseamnă că cineva ori nu a fost profesionist ori nu a fost de bună-credinţă, transmite Agerpres.

„Conform Agenţiei Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, sunt foarte multe spitale la standarde. Dar îmi pun şi eu o întrebare: cum au putut fi acreditate anumite spitale? Pentru că în această perioadă, de la învestirea în funcţia de ministru şi până acum, am fost în foarte multe spitale din România. Uneori, din politeţe, m-am abţinut să fac anumite comentarii, am preferat să tac. Şi am spus că trebuie luate anumite măsuri în anumite zone“, a declarat Pintea duminică seara, la B1 TV, unde a fost întrebată câte spitale din România sunt la standarde acceptate în UE.

Potrivit Sorinei Pintea, cine a acreditat aceste spitale „fie nu era profesionist, fie nu era de bună-credinţă“.

„Eu cred că cineva a spus că toate (n.red.: spitalele) ar trebui să fie acreditate. Dar, din punctul meu de vedere, pot să vă spun că nu şi-au făcut datoria (n.red.: Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate). Deci, din punctul meu de vedere, există spitale acreditate care nu ar fi trebuit acreditate şi cred că dacă nu le-am fi acreditat, atunci cineva s-ar fi sesizat (autorităţile locale, Ministerul Sănătăţii) şi ar fi încercat să rezolve problemele“, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

UPDATE: Sorina Pintea a mai spus că România se află pe primul loc într-o „statistică deloc onorantă” referitoare la numărul de cezariene, care reprezintă între 60 şi 70% din numărul de naşteri, ceea ce îngreunează activitatea de menţinere a igienei în sălile de operaţii. În opinia sa, nu trebuie demolate spitalele pe motiv că „stau microbii în pereţi”, ci trebuie respectate regulile „începând de la banalul spălat pe mâini”.

„Şi nu o să obosesc să spun acest lucru. Ştiu că am fost ironizată în luna august, când am spus că este un lucru esenţial (n.red.: spălatul pe mâini) şi că nu ştim să facem asta. Mă refer la personalul din spitale. Insist în continuare: trebuie să învăţăm să ne spălăm corect pe mâini, mai ales când lucrăm într-o maternitate. Apoi, mai este un aspect: noi suntem pe primul loc într-o statistică deloc onorantă referitoare la numărul de cezariene, adică avem foarte multe, între 60 şi 70%. Cu siguranţă este foarte greu să faci cezariene pe bandă rulantă şi în acelaşi timp să menţii igiena în sala de operaţii. Şi asta este o problemă. Şi nu mă feresc să o recunosc public”, a declarat ministrul Sănătăţii.

În legătură cu situaţia de la Maternitatea Giuleşti, Pintea a afirmat că DSP şi MS şi-au făcut datoria limitând sau sistând internările pe o anumită perioadă, chiar dacă s-au creat nemulţumiri pe această temă, inclusiv în rândul celor de la maternitate, care au spus că nu trebuiau luate astfel de măsuri.

Povestea a început din luna octombrie, când au apărut primele cazuri de bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu care au fost internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, spital care a raportat corect aceste infecţii DSP, care a făcut un control la Maternitatea Giuleşti şi s-au luat nişte măsuri încă din noiembrie. (…) Cei de la maternitate au luat nişte măsuri care se pare că nu au fost suficiente, pentru că se pare că au apărut mai multe cazuri. Ba, mai mult decât atât, după ce s-au implementat măsurile impuse de DSP, au apărut şi alte cazuri, semn că nu a fost suficient. Categoric sunt mai multe cauze, dar asta nu înseamnă că cei de acolo nu trebuie să respecte regulile”, susţine ministrul Sănătăţii.

Pintea a amintit că a fost demarat concomitent un control la toate maternităţile publice şi private din capitală, pentru că s-a considerat că maternităţile sunt o prioritate după ce a apărut acea statistică a Institutului Naţional de Sănătate Publică privind infecţiile din spitale şi toată lumea a fost alertată că a crescut numărul acestora.

„Abia acum se raportează relativ corect. Sper. În acest moment, procentul este 5,2, dar eu cred că încă mai avem lacune în a raporta. Deci, nu a crescut numărul de infecţii, ci în sfârşit ne-am trezit şi raportăm„, a explicat Pintea.

Ministrul a mai afirmat că şi în spitalele publice şi în cele private sunt raportări false pentru decontări, motiv pentru care Ministerul Sănătății a început un control comun cu Ministerul Finanţelor.

Am început un control comun cu Ministerul Finanţelor, pentru că sunt şi în spitalele publice şi în spitalele private raportări false, sunt decontări duble la spitalele private. Vă daţi seama că nu începeam acest control sau nu propuneam MF să facem un control dacă nu aveam nişte date certe. Nu am vrut să fac public acest lucru, pentru că mi se pare normal să verific nişte lucruri care pot să afecteze financiar sistemul”, a declarat Pintea .

Întrebată cât la sută se fură în sistemul de sănătate, Pintea a răspuns: „Destul de mult pe palierul pe care îl verificăm”.

Potrivit Sorinei Pintea, în sistemul de sănătate s-au făcut progrese foarte mari în ultimii ani, dar ceea ce se întâmplă în anumite zone „ne afectează şi ne pune pe gânduri”.

„În România sunt 17 milioane de asiguraţi şi doar 5 milioane plătesc, contribuie la sistemul de sănătate, ceea ce înseamnă că statul garantează dreptul la sănătate şi finanţează, chiar dacă nu la nivelul pe care îl dorim cu toţii. (…) Dar trebuie să înţelegem că sumele sunt limitate. Că instituţia programării funcţionează nu doar în România, ci şi în Anglia, şi în Germania. Deci, sunt lucruri şi sunt progrese, sunt paşi înainte care s-au făcut şi ar trebui să recunoaştem acest lucru”, a spus ea.

Pintea susţine că majorarea salariilor medicilor a redat demnitatea acestora, însă efectul scontat până în acest moment nu a apărut.

„Sunt foarte multe solicitări să revină medici în ţară, dar pe de altă parte, paradoxal, s-a întâmplat un lucru: sunt spitale clinice, spitale mari care au greutăţi în a asigura linia de gardă. De ce? Pentru că sunt medici care au ajuns, de exemplu, să facă 12 gărzi pe lună, întrucât colegii mai tineri merg în spitale cu pacienţi mai puţini, unde nu sunt deranjaţi atât de mult. Când am auzit acest lucru, m-a mâhnit. Pe de altă parte, odată cu aceste majorări salariale am crezut că se va delimita foarte clar sistemul public de sistemul privat, adică medicul de la public îşi va respecta programul de lucru şi va merge apoi la privat, dacă doreşte. Deci, asta cu fişa postului, cu programul de lucru nu s-a întâmplat”, a spus Pintea.

Întrebată dacă „demnitatea cu plicul mai există”, ministrul Sănătăţii a afirmat că se pare că mai există în unele zone, ceea ce este „foarte supărător”, însă lucrurile trebuie taxate de către pacienţi, pentru că statul a făcut un efort foarte mare majorând aceste salarii la nivelul anului 2022.

„Pe de altă parte, este şi personal medical, sunt şi medici dedicaţi întru totul. Dar ei au fost dedicaţi şi înainte, pe bani mai puţini. Eu aştept acum de la tânara generaţie să fie un model pentru noi ceilalţi. Să ne înveţe ei ce înseamnă de fapt a fi medic în România. Şi nu spun asta cu ironie, pentru că aştept acest lucru”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Când toată lumea țipă că sunt condiții groaznice in spitale, când mor copii sau se îmbolnăvesc grav, ce sesizare mai vreți? Ce ați făcut după toate ce acestea s-au întâmplat, ați închis vreun spital? Le-ați dat o spoiala si va grăbiți să le deschideți, să nu se piardă șpăgile!!
  Cum e cu Spitalul Municipal, ăla in care asistenții au făcut grevă pt a sesiza condițiile mizere și neregulile de acolo?!? I-ați dat pe ei afară, nu ați închis spitalul! Dar cu spitalul de arși in care colcăiau viermii pe plăgile spitalelor?
  Ce sesizări mai doriți???
  O întrebare: există vreun spital în România care ar trece de o acreditare adevărată??

 2. Praf in ochi ca și după Colectiv; marii arși nu au nici acum loc în România..
  Plus că s-a uitat și de protecția la incendiu, sunt mii de instituții publice și ȘCOLI care nu au nici acum aviz ISU ( și nici condiții sanitare corespunzătoare-apă, WC,..).

 3. Incearca „comunist nenorocit” si te apropii mai mult de adevar.

 4. Intr-un stat mafiotizat si corupt nu se poate face mai mult, oricat de buna credinta ai avea si oricat de pregatit ai fi !

 5. In ciuda tragediei de la Maternitatea Giulesti si a tragediei sistemului sanitar romanesc ma bucura faptul ca in sfarsit un demnitar al statului roman spune lucrurilor pe nume. Acreditarea tip „Cepoi” a fost o farsa care sub o forma un pic cosmetizata continua sa se repete. In primul rand a barberit spitalele de cantitati imense de bani care ar fi putut fi utilizate in scopuri ceva mai nobile in loc sa fie platita acreditarea pe numar de paturi plus plata evaluatorilor adica taxa (bir)+ salariu. Despre firmele de consultanta care au costat imens sa nu mai vorbim. Spitale de stat ca niste grote imbacsite au fost acreditate cu aproape 100% indeplinit in timp ce spitale private ca o bijuterie abia au trecut de acreditare daca n-au platit cui trebuie. Intrebarea este> ce cauta aceasta institutie in subordinea directa a primului ministru care habar nu are despre sanatate in loc sa se afle in subordinea ministerului sanatatii asa cum este in toate tarile civilizate? Sau sa fie organism privat si independent. Si ce a facut ANMCS cu milioanele de euro incasate pentru ceva ce a facut prost?

 6. Cepoi ar trebui dat in judecata. Ministra ar trebui sa-si dea demisia si sa ceara desfiintarea Ministerului Sanatatii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.