G4Media.ro

SONDAJ Pe cine preferă germanii drept succesor al Angelei Merkel: Markus Soder…

SONDAJ Pe cine preferă germanii drept succesor al Angelei Merkel: Markus Soder sau Armin Laschet?

Armin Laschet, noul lider al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, mai trebuie încă să-i convingă pe alegători că va fi o soluţie mai bună decât premierul Bavariei, Markus Soeder, pentru a-i succeda cancelarului federal Angela Merkel după alegerile din septembrie, arată luni un sondaj de opinie, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Centristul Laschet s-a descris sâmbătă drept o persoană care va vindeca divizările în rândurile CDU, după ce delegaţi ai partidului l-au ales să conducă Uniunea, plasându-l pe prima poziţie în ceea ce priveşte probabilitatea de a-i succeda Angelei Merkel în funcţia de cancelar federal.

Totuşi, 36% dintre alegători ar prefera să-l vadă pe Soeder cancelar al alianţei conservatoare a Angelei Merkel, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Forsa pentru postul RTL/ntv, după votul de sâmbătă, pe un eşantion de 2.000 de alegători. Laschet se situează pe locul doi în acest sondaj, cu 21%.

Soeder conduce Uniunea Creştin-Socială (CSU), partidul-soră bavarez al CDU. Împreună ei formează „Uniunea” conservatoare. De obicei – dar nu mereu – candidatul alianţei pentru funcţia de cancelar provine din rândurile CDU.

Uniunea a înaintat de două ori un candidat din partea CSU, însă ambii au pierdut. Dar marja de 521 de voturi contra 466 în ceea ce priveşte victoria lui Laschet pentru preşedinţia CDU în faţa conservatorului Frioedrich Merz arată dificultăţile cu care se va confrunta Laschet în a unifica alianţa.

În pofida celor patru victorii înregistrate de Merkel în alegerile federale, Uniunea nu s-a simţit niciodată foarte confortabil cu orientarea centristă impusă de actualul cancelar.

„Pentru CDU, votul strâns arată că tensiunile din interiorul partidului cu privire la direcţia sa fundamentală vor continua”, potrivit analistului Greg Fuzesi de la JP Morgan. „O bună parte din partid vrea în mod clar să se facă un viraj în direcţia conservatoare”, a adăugat analistul.

Soeder, în vârstă de 54 de ani, a virat dinspre dreapta spre centrul moderat al eşichierului politic. În legătură cu ambiţiile sale politice, el se preface a fi modest: „Locul meu este în Bavaria”, îi place lui să spună.

Cu toate acestea, Soeder a afirmat că CDU şi CSU vor decide împreună cine să candideze pentru funcţia de cancelar şi a îndemnat Uniunea să decidă asupra candidatului său doar după alegerile de land ce vor avea loc la mijlocul lui martie.

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.