G4Media.ro

Sondaj INSCOP: Tot mai mulți români cred că țara merge într-o direcție…

Sondaj INSCOP: Tot mai mulți români cred că țara merge într-o direcție greșită, dar în același timp sunt convinși că Europa se îndreaptă într-o direcție bună

Comparativ cu finalul anului trecut, se observă o creștere semnificativă a ponderii românilor care cred că lucrurile în Europa merg într-o direcție bună, în vreme ce percepția direcției în care merge România se menține puternic negativă, se arată într-un sondaj INSCOP, realizat la comanda Fundației Konrad Adenauer și dat publicității miercuri.

Astfel, 72,8% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă România este greșită. Un procent de 17,8% este de părere că direcția în care merge țara este bună, în timp ce 9,4% dintre respondenți nu știu sau aleg să nu răspundă.

Comparativ cu sondajul publicat luna trecută, a crescut ușor atât procentul respondenților care cred că țara merge într-o direcție greșită, cât și al celor care cred că țara merge într-o direcție bună.

Față de 2017, procentul optimiștilor s-a înjumătățit. Astfel, de la 36,6% dintre români care erau de părere în iulie 2017 că România merge într-o direcție bună, mai împărtășeau această percepție doar 22,8% în noiembrie 2017, 19,9% în februarie 2018, 19,1% în octombrie 2018, 18,7% în noiembrie 2018 și 16,9% în ianuarie-februarie 2019.

În schimb, cei mai mulți respondenți (46,7%) sunt de părere că Europa se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 35,3% apreciază că Europa merge în direcția greșită. Procentul non-răspunsurilor este de 17,9%.

Față de februarie 2019, respectiv noiembrie 2018, se menține tendința clară de creștere a optimismului cu privire la direcția în care se îndreaptă lucrurile în Europa, respectiv de scădere a pesimismului.

Comparativ cu finalul anului trecut (luna octombrie-noiembrie 2018), diminuarea percepției privind direcția greșită în care se îndreaptă lucrurile în Europa este semnificativă, de la 42,5% la 35,3%.  În 5 luni, ponderea celor pesimiști cu privire la direcția în care se îndreaptă Europa s-a diminuat cu peste 7 procente.

Similar, procentul celor care cred că Europa se îndreaptă într-o direcție bună a crescut în aceeași perioadă cu peste 5 procente. Practic, dacă în noiembrie 2018, ponderea celor care credeau că lucrurile în Europa merg într-o direcție greșită era mai mare cu 1,3% decât ponderea celor care cred că lucrurile merg într-o direcție bună, în martie 2019 situația s-a inversat radical, ponderea celor care percep o direcție bună fiind cu 11,4% mai mare decât a celor care cred că lucrurile în Europa merg într-o direcție greșită.

Apropierea de momentul alegerilor europarlamentare, dar și evenimente recente care au mediatizat puternic activitatea instituțiilor europene în România (preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene și suita de evenimente generată de acest eveniment excepțional, procedurile privind desemnarea viitorului procuror european), par să fi favorizat semnificativ îmbunătățirea percepției asupra direcției în care merg lucrurile în Europa.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Cu toate astea, romanii nu vor iesi sa voteze oamenii cinstiti din politica romaneasca.

    O natie masochista.

    • Pune mâna pe ăla cinstitu’!

    • Din pacate #Cichicean are perfecta dreptate. Care sunt frate aia cinstiti ca maine ii votez si nu-mi raspunde cu USR sau PLUS ca ma apuca durerea de burta. Acum serios, hai sa fim sinceri, problema este ca nu prea avem cu cine vota, iar sa te duci sa votezi contra unui partid sau persoana, mi se pare cea mai mare cretinitate. Numai persoanele frustrate fac acest lucru

  2. Romanii sunt precum mortul din cosciug ce crede ca se indreapta in directie gresita.

  3. Ăia 17% sânt PSD iști îndoctrinați (boșorogi comunistoizi).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.