G4Media.ro

SONDAJ INSCOP: 20%-25% dintre nevaccinați sunt radical anti-vaccinare / 80% dintre nevaccinați…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

SONDAJ INSCOP: 20%-25% dintre nevaccinați sunt radical anti-vaccinare / 80% dintre nevaccinați spun că nu au destule informații despre ce conține vaccinul / 53% dintre vaccinați se informează de la TV, iar 24,4% dintre nevaccinați, de pe rețelele de socializare

Aproape 48% dintre participanţii la un sondaj realizat de INSCOP Research afirmă că s-au vaccinat, în timp ce 36,9% ar putea fi convinşi să se vaccineze, prin eforturi rezonabile. Doar 20%-25% din populaţia nevaccinată este radical anti-vaccinare. Aproape 80% dintre respondenţii nevaccinaţi apreciază că nu au încă destule informaţii şi nu înţeleg ce conţine vaccinul.

INSCOP Research a realizat, în perioada 17 – 25 octombrie 2021, un sondaj la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group – Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.

Cercetarea prezintă date privind intenţia de vaccinare a populaţiei nevaccinate, motivele ezitării faţă de imunizarea prin vaccinare anti COVID-19 şi testează mesaje de încurajare a vaccinării pornind de la un chestionar dezvoltat pe modelul Health Belief Model, un instrument consacrat folosit la nivel internaţional pentru studierea comportamentelor legate de sănătate.

„Datele sugerează că între 30% şi 40% din populaţia nevaccinată poate fi convinsă să se vaccineze cu eforturi rezonabile. Prin acţiuni suplimentare, administrative, logistice şi de comunicare ar mai putea fi convinse să se vaccineze şi alte categorii mai sceptice de populaţia nevaccinată. Cu excepţia unui segment radical anti-vaccinist de aproximativ 20%-25% din populaţia nevaccinată, restul de trei pătrimi dintre românii care nu s-au vaccinat nu au o atitudine ostilă dogmatică faţă de vaccinare.

Explicaţia atitudinii circumspecte a acestora are însă legătură cu o evaluare personală, fie obiectivă, fie influenţată de dezinformări, a riscurilor proprii pentru sănătate ori se datorează impresiei că nu au suficiente informaţii credibile despre vaccin.  Percepţia vulnerabilităţii în faţa Covid-19 se situează totuşi la un nivel ridicat, aceasta fiind mai puternică atunci când este vorba despre evaluarea riscului asupra propriei persoane decât despre impactul epidemiei la nivelul societăţii”, a declarat Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Analiza extinsă a datelor

Vaccinare anti-Covid 

Sub jumătate din totalul eşantionului (47,9%) declară că s-a vaccinat anti-Covid, dintre care 9,2% cu o singură doză, iar 38,7% cu schema completă. 51,9% din totalul respondenţilor declară că nu s-au vaccinat, iar 0,2% nu ştiu sau nu răspund.

Acord vaccinare 

36,9% dintre persoanele nevaccinate declară că ar fi de acord să se vaccineze anti-Covid (13,7% – total de acord, 23,2% – oarecum de acord), în timp ce 60,3% se poziţionează împotrivă (12,3% -oarecum împotrivă, 48% – total împotrivă). Nu ştiu sau nu răspund 2,7%.

Sursele de informare 

Întrebate de unde obişnuiesc să se informeze cel mai des, 50,2% dintre persoanele nevaccinate şi 53,7% dintre persoanele vaccinate menţionează posturile TV. 24,4% dintre cei nevaccinaţi şi 14,2% dintre persoanele vaccinate spun că se informează cel mai des de pe reţelele sociale, iar  15,8% dintre persoanele nevaccinate şi 22,2% dintre persoanele vaccinate spun că se informează cel mai des din ziare, revistele şi publicaţiile online. Posturile radio sunt indicate drept cea mai folosită sursă de informare de 4,9% dintre persoanele nevaccinate şi de 6,1% dintre cele vaccinate, în timp ce 4,7% dintre persoanele nevaccinate şi 3,7% dintre cele vaccinate indică o altă sursă de informare.

Încredere multă şi foarte multă în categorii profesionale/ categorii de populaţie 

Întrebaţi „Câtă încredere aveţi în următoarele categorii de populaţie atunci când vorbesc despre COVID19 şi vaccinare?”, 83% dintre românii vaccinaţi au încredere multă şi foarte multă în medici, 77,5% în persoanele care s-au vaccinat, 71,7% în persoanele care au avut COVID – 19, 54,1% în profesori/ educatori, 32,4% în jurnalişti, 31,8% în preoţi, 22,4% în oameni de afaceri şi 7,5% în politicieni.

Dintre persoanele nevaccinate, 52,5% au încredere multă şi foarte multă în persoanele care au avut COVID, 49% în medici, 35,9% în preoţi, 35,7% în persoane care s-au vaccinat, 33,8% în profesori/educatori, 18,3% în jurnalişti, 12,7% în oameni de afaceri şi 3,2% în politicieni.

Vulnerabilitate percepută (Percieved Suceptibility) 

Rugaţi să-şi exprime acordul sau dezacordul faţă de afirmaţia „Sunt îngrijorat de faptul că numărul morţilor de Covid creşte necontrolat”, 47% dintre cei nevaccinaţi declară că sunt total de acord, iar 18,5% sunt oarecum de acord. De cealaltă parte, 7,3% sunt oarecum împotrivă, iar 24,9% total împotrivă. Procentul non-răspunsurilor este de 2,3%.

36,2% dintre respondenţii nevaccinaţi sunt total de acord cu afirmaţia „Valul 4 al pandemiei este mult mai agresiv decât valurile precedente”, 22,6% oarecum de acord, 9,8% oarecum împotrivă, iar 26,3% total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 5,1% din total subeşantion.

Întrebaţi în ce măsură sunt de acord cu afirmaţia „Sunt îngrijorat că mă pot îmbolnăvi de Covid19 în următoarea perioadă”, 28,5% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord, 23,3% că sunt oarecum de acord, 10,1% sunt oarecum împotrivă, iar 37,2% total împotrivă. Procentul non-răspunsurilor este de 1%.

Severitate percepută (Percieved Severity) 

Aproximativ două treimi (67,7%) dintre respondenţii nevaccinaţi recunosc că boala Covid-19 poate conduce la deces. Astfel, 42,2% dintre aceştia declară că sunt total de acord cu afirmaţia „Boala Covid-19 poate fi mortală”, iar 25,5% sunt oarecum de acord. 7,4% sunt oarecum împotrivă, iar 21,8% total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 3,2% din total subeşantion.

34% dintre persoanele nevaccinate sunt total de acord cu afirmaţia „Noile forme de coronavirus sunt mult mai periculoase şi agresive”, 24,6% oarecum de acord, 9,9% oarecum împotrivă, iar 23,4% total împotrivă. Ponderea non-răspunsurilor este 8% din total subeşantion.

Peste jumătate dintre persoanele nevaccinate (57,3%) nu neagă existenţa virusului, în timp ce aproximativ 40% cred că totul este doar propagandă. Astfel, 25,1% sunt total de acord cu afirmaţia „Virusul nu există, este doar propagandă”, 15% sunt oarecum de acord, 13% oarecum împotrivă, iar 44,3% total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 2,5% din total subeşantion.

Beneficii percepute (Percieved Benefits) 

Aproape 80% dintre respondenţii nevaccinaţi apreciază că nu au încă destule informaţii şi nu înţeleg ce conţine vaccinul. Astfel, 62,4% sunt total de acord cu afirmaţia „Nu am încă destule informaţii şi nu înţeleg ce conţine vaccinul”, 16.8% sunt oarecum de acord, 4,5% oarecum împotrivă, iar 15,3% total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 0,9% din total subeşantion.

Chestionaţi în ce măsură sunt de acord cu afirmaţia „Nu suport acele şi vaccinurile, aş prefera o pastilă sau un tratament cu spray nazal”, 37,3% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord, 18,8% sunt oarecum de acord, 6,7% oarecum împotrivă, iar 34,8% total împotrivă. Ponderea non-răspunsurilor este 2,4% din total subeşantion.

Motive de acţiune (Cues to action) 

Întrebaţi în ce măsură sunt de acord cu afirmaţia „Vreau sa aflu mai multe date medicale despre vaccin”, 67,1% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord, 12,8% sunt oarecum de acord, 2,9% sunt oarecum împotrivă şi 16,6% sunt total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 0,6%.

Chestionaţi dacă sunt de acord cu afirmaţia „Aş merge la un consult solicitat de medicul de familie pentru a-mi evalua riscurile unei infectări”, 61,2% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord, 16,9% sunt oarecum de acord, 3,2% sunt oarecum împotrivă şi 18,2% sunt total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 0,3%.

49,6% dintre persoanele nevaccinate îşi exprimă acordul total cu afirmaţia „Mă voi vaccina atunci când voi avea mai multe informaţii despre vaccin”, în timp ce 22,3% sunt oarecum de acord, 4% oarecum împotrivă şi 23,7% total împotrivă. 0,5% este procentul non-răspunsurilor.

56,8% dintre persoanele nevaccinate sunt complet de acord cu afirmaţia „Dacă ar exista posibilitatea de a face testul COVID19 în mod gratuit la supermarket, aş face acest lucru”, în timp ce 13,3% sunt oarecum de acord, 3,1% oarecum împotrivă şi 26,2% total împotrivă. 0,6% este procentul non-răspunsurilor.

49,1% dintre persoanele nevaccinate sunt total de acord cu afirmaţia „M-aş vaccina dacă aş vedea mai mulţi medici care să explice detaliat efectele vaccinului”. Sunt oarecum de acord cu această afirmaţie 19,4%, în timp ce 4,5% sunt oarecum împotrivă şi 25,5% total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 1,4%.

Întrebaţi în ce măsură sunt de acord cu afirmaţia „Dacă aş fi sigur că efortul meu ajută medicii din spitale şi ATI, m-aş vaccina şi eu „, 42,5% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord, 19,7% sunt oarecum de acord, 6,9% sunt oarecum împotrivă şi 29,1% sunt total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 1,8%.

32,2% dintre persoanele nevaccinate îşi exprimă acordul total cu afirmaţia „Românii care lucrează în străinătate au făcut bine că s-au vaccinat”, în timp ce 27,2% sunt oarecum de acord, 9% oarecum împotrivă şi 21,8% total împotrivă. 9,7% este procentul non-răspunsurilor.

26,8% dintre persoanele nevaccinate sunt complet de acord cu afirmaţia „Statele dezvoltate au făcut bine că şi-au vaccinat populaţia în proporţie majoritară”, în timp ce 31,4% sunt oarecum de acord, 10,8% oarecum împotrivă şi 23,3% total împotrivă. 7,6% este procentul non-răspunsurilor.

Chestionaţi dacă sunt de acord cu afirmaţia „Cei din jurul meu sunt împotriva vaccinării şi nu aş vrea să fiu eu cel care îi contrazice”, 37,3% dintre cei nevaccinaţi sunt total de acord, 19,5% sunt oarecum de acord, 9,8% sunt oarecum împotrivă şi 29,2% sunt total împotrivă. Nu ştiu sau nu răspund 4,2%.

31,4% dintre persoanele nevaccinate îşi exprimă acordul total cu afirmaţia „Mă voi vaccina dacă doctorul de familie îmi va spune că este sigur pentru mine”, în timp ce 18,2% sunt oarecum de acord, 9,2% oarecum împotrivă şi 39,4% total împotrivă. 1,8% este procentul non-răspunsurilor.

Studiul sociologic a fost realizat în contextul lansării Caravanei Naţionale a Vaccinării #OAMENICAMINE.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 2.830 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 1,84% la un grad de încredere de 95%. Pentru analiza percepţiei populaţiei nevaccinate împotriva COVID19 a fost determinat un subeşantion de 900 de persoane care au declarat că nu s-au vaccinat. Eroarea maximă admisă a datelor pentru acest subeşantion este de ± 3.27 %, la un grad de încredere de 95%.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

37 comentarii

 1. Ce le pasa ce contine vaccinul, parca de orice alt medicament sunt interesati 🙂 . Daca se dadea la farmacii gratis sa vezi cum mergea romanu sa isi ia .

 2. Eu asociez vaccinarea, cu discursul lui Bill Gates de acum vre, o 10 ani în care profetea ce treaba bună vrea el sa facă omenirii în urma acestor terapii în care este implicat pana în gat

  • astia ca tine s-au nascut in secolul…ar fi trebuit sa va nasteti acum vreo 200 de ani sa muriti de la o simpla infectie..
   #bivolilor!

  • Despre Jules Verne, ce parere ai?

  • :))). Si windows-ul din calculatorul tau? Cu ce-l asociezi? Eu il asociez cu o imagine a lui Bill gates uitandu-se , vesel, la poze cu cimpanzei cum tasteaza.

 3. -când o sa va vaccinați?
  -când o sa se producă vaccin romanesc la Institutul Cantacuzino.

 4. Ce contine vaccinul? Untold si Neversea.

  Campania fabuloasa de informare care a dus la vaccinarea a 90% din persoanele de peste 60 de ani.

 5. „80% dintre nevaccinați spun că nu au destule informații despre ce conține vaccinul”
  1. gasesti foarte usor pe net
  2. Serios, cati au cunostintele si capacitatea intelectuala sa analizeze substantele si functia lor in vaccin ?

 6. Arafat minte mai putin decat romanii astia.

 7. …polemica asta cu vaccinul anti Covid demonstreaza nivelul de cultura a unui popor, cine nu vrea vaccinul este liber, doar ca se moare pe capete (poate este o selectie), cine este vaccinat este alegerea lor. …este foarte simplu fiecare sa facă ce vrea, bine ar fi sa taca din gura cei care nu vor vaccin, prea au ajuns toate cârpele societății să dea sfaturi…. un procent mic al populație se pricep la toate: politică, sport, medicină, fără să fie conștienti că ei nu fac alceva decât să reproducă ce spun cârpele…vaccinare rapidă până nu crăpați…

  • Ia zi, tu la ce te pricepi?

  • Atata timp cat se doreste vaccinarea cu forta si controlul absolut prin certificatul verde, cei care se opun masurilor de acest gen nu vor tacea. Daca ne lasati in pace, puteti face ce vreti, sa va vaccinati de cate ori vreti, si voi si copiii vostri. NU NE INTERESEAZA ce faceti.

   Dar vedeti-va de treaba si nu incercati sa ne faceti pe noi cetateni de mana a doua, ca atuncea reactionam… e absolut normal. Cu cat ne incoltiti mai mult, cu atat mai dure vor fi reactiile. Deocamdata doar dam din gura, facem scandal, petitii, de-astea.

  • Stati relax,mai un val cu 20.000 de decese si nu se va mai aduce in discutie certificatul verde,pana atunci insa se pare ca interdictia de a intra la mall a dus la o vaccinare numeroasa a luptatorilor pentru libertate,din pacate majoritatea din categoria de varsta care nu era vulnerabila. Batranii nu mergeau nici la mall ,nici la restaurant,asa ca nu se vaccineaza pentru certificat,si de aia si mor cate 300 pe zi.

 8. Cam cat de prost sa fii ca sa te informezi de la televiziunile care iau bani de la guvern???

 9. De ce nu au intrebat in sondaj si cati sunt de acord cu Certificatul Verde??

  • Sau cu viza de intrare in SUA. E tot o restrictie de circulatie pentru superomul care sunt. Cum isi permite o tara creata in sec. XVIII sa interzica circulatia unui european care are ca stramosi pe geto-daci?

  • @ amok
   OK, nu vreau sa mai calatoresc in SUA. Mă lași in pace cu certificatul așa-zis verde ?
   Dar vezi ca pot intra in SUA prin ciurul numit frontieră sudică. Unde, culmea, NU te vaxx-inează dar iti dau 2 doze de iver.mec.tina. (asa zisul ,,medicament pentru pisici,, in Europa sau ,,horse dewormer,, in USA.
   Ai PRECIS un IQ foarte ridicat, nu ca proștii de antivaxeri, asa ca vei găsi imediat explicatia CORECTĂ !😂

 10. Cine vrea sa se vax-ineze, sa o facă doză dupa doză, e corpul lui si alegerea lui.
  Cine nu vrea, e tot corpul lui si alegerea lui.
  Nu imi place rostogolirea minciunii ,,imunizare prin vaccinare,,.
  O minciună care a produs deja destul rău.

 11. Stiti cati oameni au murit în faza de testare atât cu vaccinul cât și cu placebo?????
  Bănuiesc ca nu aveți cunostinta de aceasta informație…..
  Stiti care este rata de mortalitate la covid??????
  Dacă nu stiti va spun eu ca este sub 1% ..

  • „Dacă nu stiti va spun eu ca este sub 1% ..” mai pune 2 sau 3% si oricum 50.000 de morti de cand a inceput pandemia nu ii suficient pentru tine?
   Stii ca la fiecare 10 vaccinati morti sunt inca 90 nevaccineti?

 12. Daca tu banuiesti ca nu stim,de ce nu zici tu?Ai putea sa traduci in limba romana ce crezi tu ca inseamna „atat cu vaccinul cat si placebo”? Au murit de la placebo,de covid,de la vaccin? Sa te gandesti bine ce inventezi rezultatele studiilor clinice sunt publice. Nu stiu cum stai cu matematica dar decesele de 1 la un milion in urma vaccinarii sunt ceva mai putine decat cele 1 la o suta de infectari.

  • 99% la sută cînd eficienta vaccinului e 95%,îți spune ceva? Dar,cînd mortalitatea anuală este de 1,5% din populatie, 1% sa fie doar de la o gripa,adică 2 treimi din totalul morților?

 13. Sunt grăitoare cifrele cu privire la înrederea populației, indiferent că sunt sau nu vaccinați : Politicienii sunt pe ultimul loc în ce privește încrederea, atât la cei vaccinați ( 7,5 % ) cât și la cei nevaccinați ( 3,2 % ). De când a apărut, politicienii sunt în prima linie a discursului public, în ce privește pandemia și vaccinarea. Faceți legătura și cu faptul că timp de o jumătate de an, politicienii erau preocupați cu orice altceva ( congres, strâmbe, atacuri între ei, moțiune, circul negocierii guvernului etc. ) decât pandemia ( pe care au învins-o ca să se renască din cenușă ). Concluziile sunt evidente : totul s-a politizat și într-o manieră mincinoasă : totul pentru țară, pentru cetățeni. Bullshit.

 14. O bună parte din cei care refuză vaccinarea pe motiv că nu știu ce e în vaccin sunt cei care nu au fost niciodată interesați să citească lista de ingrediente de pe ambalajele mâncării pe care o bagă în ei.

 15. Eu sunt cimplet vaccinat plus doza 3 și antigripal dar sunt radical împotriva vaccinării obligatorii sau a vreunui presiuni sau interdicții. Eu nu mă simt amenințat de cei nevaccinați. Vaccinarea e un act medical care trebuie sa fie voluntar și confidențial. N-are nici un drept vânzătoarea de la Orange să mă întrebe pe mine cum stau cu sănătatea. Deasemenea sunt de acord să există o formă legală de a refuza internarea la ATI indiferent de starea de sănătate fizică sau mentală; vreau să fac acest serviciu societății, să renunț la privilegiul și binefacerile ATI-ului!

 16. Eu cred ca mai mult de 80% din populatie nu stie nici ce contine pateul de ficatdin conserva, 98% care e combinatia de hidrocarburi din benzina de 95, dar asta nu ne opreste deloc sa le consumam. Asta ca so nu amintim de Mona cu mitilic…

 17. Nr de vaccinați cred că e mai mare, sunt multi în diaspora care s au vaccinat acolo, eu și încă vreo 7 colegi ne am vaccinat in Paris și mulți alți români pe care îi întâlnim cu diverse ocazii ne spun că s au vaccinat in Franta, de obicei noi nu aparem in nici o statistica , se vorbește doar vag că suntem vreo 5 milioane plecați , eu cred că vreo 2 milioane tot s au vaccinat in alte tari decât Romania. Cât despre ce conține vaccinul sau efectele închipuite , inventate culmea de adepții „crede și nu cerceta „sunt doar inepții care nu au legătură cu știința, daca nu aveți încredere nu va vaccinați ,dar nu înveninați prin manipulări socio media opțiunile altora, lăsați liberul arbitru sa funcționeze și o să vedeți că pandemia va fi ținută sub control….

 18. Ce contine „vaccinul” mai putin conteaza, intrebarea este adresata ca pentru prosti. As zice eu intentionat.
  Care sunt efectele lui pe termen lung ar trebui sa conteze, dar asta nu stie nimeni, si vad ca nici nu intereseaza.
  Doze sa fie, cat de multe.

 19. „Efectele negative pe termen lung” este reduta de care se agata mai nou romanul. La o tara care baga medicamente pe post de bomboane, fara reteta, brusc s-a trezit prudenta fata de „efecte”. Banala aspirina te baga in groapa mai dihai ca orice vaccin, ibuprofenul provoaca la randul lui decese intr-un numar semnificativ, antiviralele cu efect minor in tratarea covid te pot omora dar „efectele pe termen lung” sunt de temut. Curioase prioritati aveti.

  • Salut Vlad, cate din cele enumerate de tine sunt ARN mesager de 11 luni pe piata, si pentru cate semnezi ca iti dai consimtamantul „informat”?

 20. de vaccinați cred că e mai mare, sunt multi în diaspora care s au vaccinat acolo, eu și încă vreo 7 colegi ne am vaccinat in Paris și mulți alți români pe care îi întâlnim cu diverse ocazii ne spun că s au vaccinat in Franta, de obicei noi nu aparem in nici o statistica , se vorbește doar vag că suntem vreo 5 milioane plecați , eu cred că vreo 2 milioane tot s au vaccinat in alte tari decât Romania. Cât despre ce conține vaccinul sau efectele închipuite , inventate culmea de adepții „crede și nu cerceta „sunt doar inepții care nu au legătură cu știința, daca nu aveți încredere nu va vaccinați ,dar nu înveninați prin manipulări socio media opțiunile altora, lăsați liberul arbitru sa funcționeze și o să vedeți că pandemia va fi ținută sub control….