G4Media.ro

SONDAJ 93% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste COVID-19…

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

SONDAJ 93% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste COVID-19 la clasă / 93% spun că nu au primit instructaj / Trei sferturi susțin că nu există medic sau asistent în școala în care lucrează

Un procent de 94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste COVID-19 pe bază de salivă elevilor, la clasă, conform unui sondaj realizat de Fundaţia World Vision România.

Mai mult de 93% dintre profesori spun că nu au primit, până în prezent, niciun fel de instructaj legat de cum se folosesc testele COVID-19 pe bază de salivă. Trei din patru cadre didactice au afirmat că în şcoala unde lucrează nu există asistent medical şcolar sau medic.

Puţin peste jumătate dintre profesori spun că au suficient dezinfectant de mâini pentru a desfăşura corect procedura de testare. Astfel, peste 83% dintre cadrele didactice se tem că s-ar putea infecta cu COVID-19 dacă realizează testele. Respondenţii în cadrul sondajului realizat de World Vision România sunt în proporţie de 75% din mediul rural.

Legat de eficienţa pentru combaterea pandemiei a testării pe bază de salivă a elevilor, doar 28% dintre profesori consideră că aceasta este foarte eficientă, 44% sunt de părere că este oarecum eficientă şi 28% cred că nu ajută semnificativ.

În proporţie de 74%, profesorii consideră că ar fi mai bine ca părinţii să testeze acasă copiii, în loc să fie testaţi la şcoală. World Vision România atrage însă atenţia că în mediul rural, acolo unde activează majoritatea profesorilor respondenţi, părinţii trebuie instruiţi cu privire la folosirea testelor COVID-19, precum şi despre importanţa vaccinării şi a metodelor de prevenire a răspândirii virusului.

Rata de vaccinare în mediul rural este de doar 22%, conform datelor oficiale. În ceea ce priveşte intenţia de vaccinare, exprimată de părinţi în formularele distribuite în şcoli, 7,5% sunt de acord să se vaccineze, 15% sunt indecişi şi 77,5% nu sunt de acord.

World Vision România atrage atenţia că testarea COVID-19 pe bază de salivă în şcoli riscă să devină ineficientă, dacă nu va exista o metodologie clară de aplicare a acestor teste şi decizii coerente, transmise într-un limbaj clar profesorilor, părinţilor şi copiilor.

World Vision România solicită Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei organizarea de sesiuni de informare a profesorilor, părinţilor şi elevilor în toate şcolile din România, fie că sunt din mediul rural sau urban.

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Da mai terminati o data cu aberatia asta cu testele.
  Cine are simptome sa fie trimis acasa, sa faca test. Daca e pozitiv sta acasa si se aplica regulile dinainte cu carantinarea clasei. Era chiar OK sistemul.

  De unde pana unde necesitatea de a testa toata ziua buna ziua toti copiii?

  • Vaccinatilor, de ce nu faceti voluntariat in scoli, sa facilitati testarea ?

   Unde va este simtul civic ?

 2. Mare inginerie, îți trebuie Curs de pregătire pentru așa ceva ?!
  De unde atâtea asistente și doctori ,când spitalele duc lipsa de personal calificat?!

  • Uite, de pilda, tie nu iti trebuie niciun curs si nicio pregatire ca sa comentezi aici pe site…

   Intr-o scoala sunt sute, mii de elevi. Trebuie testati toti in acelasi timp. Pe deasupra mai trebuie facute si ore, cursuri… In mod real nu se va face nici testare asa cum trebuie si nici cursuri asa cum trebuie…

 3. Nu a întrebat nimeni niciun profesor,sau poate au făcut sondaj și au extrapolat.
  Nu ca nu se simt confortabil,Nu fac așa ceva!!!!

 4. Nu au primit instructaj, curs, aviz si acreditare dupa depunerea unui dosar cu sina pt a urma doua randuri de instructiuni de folosire. Plus ca nu e constitutional si impotriva drepturilor omului. Se simt inconfortabil la orice in afara de dictat din carte si dat note pe caiet sau referate copiate de pe net.

 5. Vechea meteahna a lucratorului la stat, „nu am fost trainuit”, asa reactioneaza toti prostii de la stat pentru ca acolo nu te poate da nimeni afara daca recunosti ca esti prost.

 6. In tarile occidentale profesorii impreuna cu elevii fac aceste teste demult si nu se mai plange nimeni ca nu e pregatit. Au invatat cu totii asa cum se invata lucruri toata viata, nu trebuie sa ramana nimeni incuiat. Trebuie sa existe in primul rand buna vointa si mai putina ranchiuna.

 7. Si ca sa completam statistica pe 100% din ei ii intereseaza doar salariul si nu elevii E explicatia sigura pentru calitatea „produsului” educational Romanesc