G4Media.ro

”Soluții” în Belarus: Închisoare pentru opozanți și vodcă pentru coronavirus

”Soluții” în Belarus: Închisoare pentru opozanți și vodcă pentru coronavirus

În faţa unor ameninţări, intimidări şi arestări, unul dintre principalii rivali ai liderului belarus, Aleksandr Lukaşenko, a fugit în Rusia împreună cu copiii săi. Valeri Ţepkalo, a cărui candidatură la alegerile prezidenţiale din 9 august a fost respinsă, acuză regimul belarus de persecutarea opoziţiei. El este convins că următorul scrutin va fi falsificat. L-am întâlnit pe Valeri Ţepkalo la Moscova.

„Lukaşenko nu doreşte să organizeze alegeri cinstite. Face tot posibilul pentru a falsifica votul. El dovedeşte societăţii belaruse că oricum va falsifica acest scrutin. Indiferent cum votăm, va obţine mereu cifrele pe care le doreşte. El interzice instalarea, ca aici în Rusia, a urnelor transparente, a camerelor de supraveghere care să le permită oamenilor să urmărească online desfăşurarea alegerilor. Noi încă avem cutii de lemn, sisteme de vot învechite şi, fireşte, metodele vechi de falsificare a alegerilor”, spune el.

Potrivit lui Valeri Ţepkalo, fost ambasador al Belarusului în Statele Unite, autorităţile belaruse au iniţiat o procedură pentru a-i priva, pe el şi pe soţia sa, de drepturile părinteşti.

„Riscul de a fi încarcerat sau de a se începe proceduri pentru a ni se retrage custodia copiilor este foarte mare. Totuşi, este evident că ar fi o modalitate de a se face presiuni asupra soţiei mele, care, în prezent, participă activ la campania electorală din ţara noastră”, explică Valeri Ţepkalo.

Veronika Ţepkalo a rămas în Belarus şi s-a alăturat campaniei principalei adversare a lui Aleksandr Lukaşenko autorizată să candideze, Svetlana Tihanovskaia, care l-a înlocuit la scurt timp pe soţul ei Serghei, un video-blogger de renume arestat în luna mai.

Maria Kolesnikova, directoarea de campanie a opozantului Viktor Babariko, el însuşi închis în prezent, s-a alăturat de asemenea celor două femei.

Comisia electorală centrală din Belarus a anunţat că peste 45.000 de observatori locali se vor asigura că votul nu va fi falsificat. La rândul său, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat că nu îşi va trimite misiunea electorală în Belarus pentru scrutinul prezidenţial din 9 august, în lipsa unei invitaţii primite în timp util din această ţară.

În apropierea acestor alegeri prezidenţiale, manifestaţiile împotriva regimului şi arestările se înmulţesc deopotrivă. În luna iunie, aproape 140 de persoane au fost arestate în timpul mitingurilor opoziţiei organizate în mai multe oraşe din ţară. Mai mulţi jurnalişti care lucrează pentru mass-media străine au fost şi ei arestaţi (sursa: Euronews / Articol de Galina Polonskaia / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Președintele Lukașenko susține că a fost infectat cu noul coronavirus. În trecut, el recomandase să se bea vodcă sau să se meargă la saună pentru a evita îmbolnăvirea.

Președintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunțat marți, 28 iulie, că a fost contaminat cu Covid-19, boală a cărei gravitate i-a minimalizat-o mereu, specificând totuși că nu are simptome. „Cel mai surprinzător lucru este că astăzi întâlnești o persoană care a avut coronavirus, dar a continuat să lucreze. Medicii au ajuns ieri la această concluzie”, a spus el în timpul unei întâlniri cu oficiali din Ministerul de Interne.

„Mulțumesc Domnului că am fost printre cei care nu aveau simptome”, a adăugat Lukaşenko, potrivit imaginilor difuzate la televiziunea publică belarusă. Președintele Belarusului este unul dintre singurii lideri din lume care nu a dispus măsuri obligatorii de retenție în fața epidemiei. O numise anterior „psihoză” și recomandase oamenilor să bea vodcă sau să meargă la saună pentru a nu se îmbolnăvi.

În fruntea acestei foste republici sovietice din 1994, el a fost criticat pentru modul în care a gestionat pandemia, în timp ce Belarusul a înregistrat peste 67.000 de cazuri de coronavirus și 543 de decese, potrivit cifrelor oficiale.

Aleksandr Lukaşenko, care nu a fost văzut niciodată purtând o mască de protecție, își continuă campania pentru alegerile prezidențiale din 9 august, în care candidează pentru un al șaselea mandat. Această campanie a fost marcată de un val de proteste anti-guvernamentale reprimate de autorități și de arestarea unor adversari de frunte.

Sursa: Le Figaro / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter