G4Media.ro

Solidaritate cu rău-platnicii (Op-ed)

Solidaritate cu rău-platnicii (Op-ed)

Pare că la fiecare final de an trebuie să spunem același lucru: este rău pentru economie și pentru firme să ne trezim cu taxe impuse de la  o lună la cealaltă, fiindcă asta dă peste cap toate planurile de investiții și de dezvoltare pe care companiile și le-au făcut deja. Astfel de taxe trebuie discutate cu un an înainte de aplicarea lor, idee pe care a subliniat-o inclusiv președintele PSD, domnul Marcel Ciolacu, într-un editorial publicat în luna noiembrie, când discutând despre creșterea fiscalității afirma: evident, nu vrem să bruscăm economia și pe români: asemenea măsuri nu vor fi aplicate mai devreme de 2023. A fost o declarație pe care mediul de afaceri a salutat-o, inclusiv noi la Concordia.

Ideea unei taxe de așa zisă ”solidaritate” este nejustificată când ultimul raport al Comisiei Europene arată că România nu colectează peste 7 miliarde de euro din TVA. Să ne înțelegem, bani pe care unii îi fură și statul român nu le face nimic. Alte miliarde de euro sunt pierdute prin alte forme de  evaziune fiscală sau prin plata muncii la negru pe lângă, dar și în zone gri ale economiei prin care muncii, de exemplu, îi este aplicat un tratament fiscal incorect. Toate acestea costă statul român undeva spre 10 miliarde de euro în venituri necolectate. Noi cerem reforma asta de ani și ani de zile. Cerem digitalizarea ANAF și modernizarea Inspecției Muncii. Cerem ca toată lumea să plătească corect taxele și impozitele pe care le datorează. Progresul pe aceste fronturi a fost mai degrabă inexistent.

Ne întrebăm atunci cu cine trebuie să fim solidari? Cu cei care fac evaziune fiscală și plătesc la negru? Dacă statul ar îmbunătăți acest proces de colectare și ar reduce evaziunea și plata la negru doar cu 10% în 2022, ar colecta o sumă similară cu cea din taxa de solidaritate fără a crește povara celor care sunt deja buni platnici.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Dar cumva cei săraci fac evaziune fiscala? Face cumva clasa medie evaziune fiscala, sau de fapt acei 7 mold se găsesc spălați în averea celor care nu doresc aceasta forma de taxare.
    Care este argumentul, nu e previzibil, pt cine? Pt averea aia mare care se simte amenințată?
    Sa fim serioși, acum nu își dorește nimeni a fi Robin Hood, dar de la un anumit prag….. trebuiesc cumva susținute acțiunile sociale, argumente sunt multe.

  2. Absolut corect, aia cu pensia minima si ala cu salariul minim fac evaziune fiscala mama lor de nesimtiti iar saracii multimilionari trebuie sa planga in ferrari-urile lor ca sunt prigoniti. Ai peste 100 de milioane ia si plateste tata, da inapoi societatii pe spinare careia ti-ai facut averea, te-o duce pe tine capu la biznis da ai si avut conditii prielnice de tot felu asa ca da si la ala de traieste de pe azi pe maine si fa-ti cladirea cu un etaj mai putin in planul tau de investitii.

  3. EVASIONISTII SUNT PROTEJATI IN romania!
    COMPANIILE statului SUNT PRIMELE CAR NU PLATESC IMPOZITE SI TAXE!

  4. Total de acord cu autorul. Statul ar trebui să se uite în ograda proprie și să facă restructurări la companiile sale. Iar salariile zecilor de directori să fie strict în funcție de profitul realizat. Și da, și cei ”săraci” trebuie să-și plătească taxele și impozitele, că din ele beneficiază de o mulțime de ajutoare. Ca cel mai prost administrator, Statul lovește tot în calul care trage. Sper să nu fie ca în poveste și să rămână și fără el.