G4Media.ro

Societatea civilă: PNL vrea restricționarea adunărilor publice, într-un nou plagiat după PSD

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu FLorin Albei

Societatea civilă: PNL vrea restricționarea adunărilor publice, într-un nou plagiat după PSD

Nouă organizații ale societății civile acuză PNL că vrea să restricționeze libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare prin intermediul unui proiect de modificare a Codului Penal. Cele nouă organizații spun într-un comunicat că proiectul este similar cu cel depus de PSD în perioada Liviu Dragnea.

Proiectul a fost anunțat marți de ministrul de Interne Lucian Bode, care a spus că premierul Nicolae Ciucă este co-inițiator.

Reprezentanții societății civile reclamă modificarea articolului 371 din Codul Penal prin înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice – inițiativă similară cu cea a PSD din 2017.

Comunicatul integral al ONG-urilor:

Partidul Național Liberal (PNL), prin vocea secretarului general, dl. Lucian Bode, a anunțat un proiect de lege prin care ar fi înăsprite pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru unele fapte, precum ultrajul și tulburarea liniștii publice. Proiectul de lege este asumat de președintele partidului, dl. Nicolae Ciucă, și de dl. Bode însuși, în calitate de parlamentari.

Din această propunere, atrage atenția intenția de a modifica Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. Același demers a fost încercat și în 2017, inițiator atunci fiind PSD. Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea dnei. Carmen Dan (la acea vreme ministru de interne, ca și dl. Bode):

Forma în vigoare a Art. 371 Cod Penal: Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Forma propusă de Ciucă-Bode (2023): Art. 371

(1) Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită de către;

a) două sau mai multe persoane împreună;

b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Forma propusă de Dragnea – CarmenDan (2017): Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Nu este deloc surprinzător că dnii. Ciucă și Bode nu se arată originali, ci plagiază, de data această după PSD.

Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele.

Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.

Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: „Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!” și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.

Analiza autorităților:

– urlă, deci tulbură liniștea publică;

– amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;

– sunt doi sau mai mulți.

Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani.

În 2017, PSD, prin dna. Carmen Dan, a avut minima reținere de a trimite propunerile către Ministerul Justiției, pentru evaluare. În urma reacției publice, dar și a analizei specialiștilor MJ, totul s-a oprit acolo. În 2023, PNL, prin cuplul Ciucă-Bode, trimite proiectul direct în Parlament, unde decizia este strict politică, și nu mai trece prin evaluarea (și avizarea) profesioniștilor din justiție.

Amintim liderilor PNL și prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la art. 7, alin. (3^1): Propunerile legislative, proiectele de legi și celelalte proiecte de acte normative vor fi însoțite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Niciun moment, în inițiativa lor, dl. Ciucă și dl. Bode nu au arătat vreo minimă preocupare pentru drepturile și libertățile fundamentale, și cu atât mai puțin pentru respectarea legii.

 

Solicităm ferm Parlamentului României să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertății întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României.

Organizații semnatare, membre ale Coaliției „Grupul ONG-uri pentru Cetățean” și partenerii lor:

ActiveWatch

Asociația ACCEPT

Asociația MozaiQ LGBT

Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI

Asociația Respiro

Asociația Rise OUT

Centrul pentru Inovare Publică

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Miliția Spirituală

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

64 comentarii

 1. ce tragedie, lipseste declic :))

  • Acum câteva zile pedofilii erau informații de creșterea pedepselor. Azi sunt demonstranții de meserie, cei plătiți să facă scandal! Ce miting e ăla la care nu dai cu cărămizi?

  • În schimb macta e prima la su pt.

 2. „ultrajul și tulburarea liniștii publice.” sunt de fapt niste PRETEXTE ale statului MILITARESC de a abuza cetatenii!

  Poti fi acuzat si condamnat pt ultraj daca injuri un politist, sau chiar fara dovezi! Ei au intotdeauna mai multe drepturi decat tine si procuroriii sunt de partea lor.

  Poti fi acuzat de „tulburarea liniștii publice” daca strigi pe strada JOS CIUCA.

  Nu exista o definitie a tulburarii linistii publice asa ca totul e la mana SPECIALILOR, ei decid

  • Fiind rus de la AUR, tu știi multe despre abuzuri.

  • Mare grija la PNL, este cel mai nociv partid de la revoluție încoace, vma refer la ersiunea din preezent

  • Stat politienesc? Pai nu asta ati vrut? Cum urlati toti prin 2018 in frunte cu Rares „catuse, catuse, arestati si apoi intrebati”?

 3. De cate ori sa o mai spun, PNL nu mai exista. Prin urmare, nu e plagiat.

  Apoi, legat strict de continutul noii legi, este absolut normal intr-o trecere de la o Pseudo-Democratie la o Autocratie Autentica sa apara astfel de legi.

  • PSD + PNL = noul PCR
   Noul SRI + noul SIE + noul DGIPI = noua Sekuritate!

  • Din pacate ai dreptate. Spre deosebire de pnt, pnl va ajunge in groapa istoriei, alaturi de iliescu fsn si toate „emanatiile” de dupa. Din pacate in romania nu mai exista liberali. Mimeaza ceva usr dar numai liberalism nu e.

  • Ai dreptate, e doar USL.

  • Ma bucur ca esti unul care isi aminteste ca pnl a disparut cand a fuzionat cu pdl si ce vedem acum este psd+pdl.

 4. Cred ca li s-a făcut dor de o ” cantare” în Piața Victoriei! Vine primavara, abia astept!🙂

 5. „Liberalii” Bode și Danciuca, „doftorii” nesimțiți, plagiatori după Dragnea, încununarea unor cariere de excepție în slujba cetățenilor români speciali. :((((((
  Alde Ciolacu se minunează și ei cât de ușor le este să isi rezolve treburile cu alde ciuca&bode&alinutza&raresica.

  • Nu puteți demonstra fără să dați în cap? De fapt ai dreptate! USR nu știe altceva decât violență, ură și dezbinare!

  • @Ionuț: ce dreak treabă are usereul aici?
   N-am voie să nu imi placă asa, din principiu, plagiatorii si plagiatorii pensionari speciali ieșiți la pensie la 50 de ani cu neveste cu tot? Sau mincinoșii latratori cum e raresica?

 6. Șiiii?? Nu mai iese „societatea civilă” în stradă? Cu membrii ei „celebri” în frunte?
  Sau pentru că PNL e vinovatul, nu mai există „spirit civic”?
  Bine, nici banii de cândva nu mai există…asa-i?

  • Crezi că dacă tu ai fost plătit să-l susții pe Dragnea la mitingul din 9 iunie, atunci toată lumea e plătită? Șobolan PSDist ce ești.

 7. noi ne-am vaccinat si nu am murit ca pr0st.ii, ce bine ar fi sa avem cate o pandemie pe an sa mai scapam de mujici :DD

 8. PNL și PSD aceași m….e !

 9. asd-ule, păi injectează-te și pe mai departe, faraoane, că nu se vede. Stocurile cresc, deci voi, cei responsabili, nu vă injectați, din ce se vede.

 10. @ene societatea noastra s-a mai purificat de de-alde voi, asa e cand nu ai creier , se cheama supravetuirea speciei

 11. Și ce? Tot PSDNL veți vota, pentru că vreți hoți la putere, în speranța că veți ajunge și voi să furați de la stat ca ei. Nu vă duce capul să votați USR, un partid cinstit.

  • Usereii si Iliescu cei mai cinstiti.

  • @flav deci comentariu asta e cel mai tare. Sincer nu am cuvinte sa descriu prostia votantilor din Romanistan si totusi uite cum tu ai ai reusit s-o definesti intr-o fraza atat de scurta.

  • De ce sa mai asculte lumea de vuvuzelele useriste? Au ascultat, au votat Johannis pdl si tot psd a ajuns.

  • Inca ma minunez cat de fara scrupule sunteti voi astia cu mesajele astea, ca nu va crapa obrazul de rusine cand scrieti asa ineptii si inca sper ca mai sunt oameni normali acolo carora sa li se faca scarba cand citesc asa ceva si vor vota in cosencinta. Voi chiar va urati tara se pare.

 12. Bănicioiu de la PSD ne mințea că „avem de toate”, în timp ce victimele de la Colectiv mureau în spitale din lipsă de echipament pentru tratarea pacienților arși. PSDNL fură din Sănătate de zeci de ani.

 13. ca de obicei AUR-DE-LA-RUSI faci jocurile PSDNLUDRM , vezi Eugen, mos ene si comentariile lor, fac cum face si simion in parlament .. zici de libertati ei o dau cu covidul, pentru ca neuronul lor a ramas blocat

 14. Bai baieti si fete, de orice parte a baricadelor sunteti, asta e groasa! Le da puteri absolute la gabori si daca vrea muschiul lor te vor baga la inchisoare pentru ca ai comentat /nu ai respectat indicatiile, etc, orice poate fi considerat ultraj!

 15. Plăcuțe suedeze PNL-ule!! v-ați înhăitat cu ciuma roșie.. numai hoți peste tot, inclusiv la vârful ministerului poliției!! vă scuip cu dispreț, ptuu!!!!

 16. CUm miniciuni daca asta scrie in text? Voi stiti macar sa cititi romaneste?

 17. Asa vor scursurile sociale de la guvernare sa asigure pacea sociala . Oamenii nemultumiti de guvernare primesc coate in coaste si pumni in gura .

 18. Abia astept la ora 18 emisiunea „Buna Romania” de pe B1 TV sa-i mai ia putin la …. intrebari pe Dr. Bode feat. Dr. Ciuca. Bode cand era in PDL era un catelus cuminte (usor ministru in guvernul MRU)si nu te gandeai ca vine o coalitie la putere atat de slaba incat sa sustina un asemenea specimen ca ministru. USL 2.0 e mai slaba decat prima USL creata in laboratoarele lui Voiculescu.

 19. Întrebarea e de ce acum. Se pierd niște miliarde de euro PNRR? Metroul spre Filaret – Gara Progresul?

 20. Deci acum, daca se voteaza in Parlament proiectul lu’ dom’ doctor Lucica, nu mai pot veni cu cainele in Piata Victoriei pt ca nu mai e cu amenda (tot imi mai ramanea ceva din stipendia primita de la Soros dupa ce plateam amenda !! :))) ) ci cu inchisoare !

  Da’ rau s-a mai facut Bode de cand il sparg aia pe B1 Tv, seara de seara ! :))

 21. Nu lipsesc antivirale anti covid din spitale. Nu există pur si simplu. Nu s-au inventat. Din fericire avem vaccinul, și, unii dintre noi, cap să ne dăm seama că prevenția este mai bună ca tratamentul și intubarea la terapie intensivă.

 22. Mă p** pe PNL, PSD, Mihai, Eugen, Riki, Dorel Hepifănel și toț restul ratațiIor

 23. Acesta este viitorul strălucitor precum epoleţii: o naţie de oi, de turnători, de ciocoi şi de boieri. Gruparea Iohannis, Ciolacu, Ciucă, Bode, Predoiu, Tudose, Grindeanu, Firea, Simion, Şoşoacă, năşită în laboratoarele GRIVCO duhneşte a INTERESUL NAŢIONAL!

 24. Bai #istilor oricum voi iesiti cu lanternutele doar daca va da semnal „Mosu”. Mai bine v-ati alinia la cardurile sociale, la cum va da AI-ul afara, nu va vad bine. Sau stai, luati sapa in mana si va apucati de faurit societatatea socialista multiral dezvoltata mult visata :))

 25. Trebuie să fi fost un alfabetizat adevărat între băieți. Unul care l-a citit pe Dan Tăpălagă cu ”ruperea tăcerii”.

 26. Deci dacă ieșim mai mulți în piață și dăm cu plăcuța suedeză la PNL, judecătorul poate considera că am adus atingeri grave demnității PNL sau a membrilor și ne poate condamna între 2 și 7 ani.

 27. Sesizez o similitudine, uneori o preluare copypaste a apucăturilor voluntariste de pe Dâmbovița cu cele folosite de regimul lui Orban din vecini. Omul acela, când este criticat, mai pune o lopată sau două pe ce l-a dus capul în prealabil. În plus, toate abuzurile de putere sunt anunțate dinainte. Iată la ce este util un udemereu în coaliție.

 28. EXISTA DOAR PARTIDUL SI SECURITATEA.

 29. La nivel reptilian – setul nostru ancestral de reflexe : fight or flight / luptă sau fugi în caz de pericol – înțeleg reacția. Prea mult s-a pedalat de către unii pe niște fleacuri, ca de exemplu chestiunea contribuției personale în editarea unor lucrări, cu niște concluzii trase de păr, referitoare la merite abrogate, culmea : științifice ! Totul are o limită ! Și cum sunt doi în aceeași barcă ( alți doi în alta ) suferința comună i-a făcut să încerce – cu șanse ! – pumnul în gura mulțimii nevrednice. Rețineți pământeni : nimic nu este mai dureros, decât faptul să fii fără haine – era să zic în curu’ gol – ca regele proverbial !

 30. Inca aveti voie sa detineti un pasaport si sa parasiti tara. La atata tot se limiteaza democratia in Romania.
  #democratieoriginala #neanelu

 31. De ce, mă?!
  Ăl din deal…, se aude ?!

 32. Banicioiu nu are absolut nici o vina in povestea Colectiv, asa i s-a spus, ca avem de toate. A repetat ca un p.ap.agal ce i s-a spus.
  El nu e medic decat pe hartie, nu a p.ra.c.t.icat medicina niciodata.

 33. Credeți că asta o sa ne oprească sa protestam va înșelați amarnic nefericitilor. Se simte ca se strânge lațul, mult a fost puțin a rămas pana 2.15 o sa clipească 😉

 34. Unde erau?? Unde erau in Feb 2020 cand Orban a dat 27 OUG peste noapte, fix exact ca Dancila, dar de data asta toti rezistii au stat cu botul pe labe.

 35. Băsescu a fost cel mai bun președinte. Punct.

  • Iliescu > Constantinescu > Basescu > Johannis > viitorul presedinte [Simion/Sosoaca/Ciuca/Ciolacu].
   Votam bine, nu?

  • Corect!
   Dar chiar si asa, tot e in situatia in care abia a trecut clasa, cu 5 prin rotunjire … 🙁

 36. PNL și PSD aceiași mizerie! Așa este dom Iohannis?
  Pumnul in gura!

  • Stii cate urari de placute suedeze mi-am luat de la postacii platiti hashtag rezist usr cand am zis fix acelasi lucru in 2017-2019???

 37. Dacă cineva mai crede azi că Romania este o democrație, se înșală amarnic. Le este frică de proteste, și pe bună dreptare, pentru că sărăcia crește alarmant de repede și acum se pregătesc să ne sărăcească și mai mult, știu ei de ce fac asta acum. Numai că nici o lege nu îi va putea apăra de mânia a câteva sute de mii de oameni care nu mai au nimic de pierdut.

 38. La ce trebuia sa ne asteptam de la asemenea indivizi,care,în timp ce lumea buna sta cu spatele la politica,acestia au acaparat steagul liberal si acum îl folosesc ca sa-si consolideze reduta politică cucerită.La adapostul creat de propaganda mediatică cu pericolul de razboi iminent si sub acest pretext,aceasta grupare,cu probleme de ordin penal,cauta puterea care li se potriveste lor cel mai bine.Si o fac prin intimidare,prin inhibare,prin amenintare si in final prin violenta fizică.Principiile CEDO pare ca pentru ei nu există,ca si cum prioritatea lor în fata legii interne,consfintita de Constitutie,ar fi o glumă proastă.Apropo ce mai face acel organism infiintat sa garanteze buna executare a deciziilor CEDO?
  Aseară,la televizor,cine credeti ca a intervenit în apararea acestui proiect de lege rusinos,pentru culorile liberale?Chiar un baiat d-asta despre care Patraru spunea ca,pentru a scapa de puscarie,si-a tras certificat de nebun.Virgil Guran parca îl cheamă,despre care Ludovic Orban spunea ca a ramas socat de atitudinea lui,cand a avut loc „marea schisma”liberală,cel care era nelipsit,din „insectarul de pe sticla”de la A3 si Rtv.

 39. Rusine pentru cei care mai credeau ca PNL este frecventabil!
  O sa ajungeti din sluga PSD sa va uitati la „pragul de 5%”!
  Rusine!

 40. Niste nulitati politice, de asta au nevoie de legi si armata sa-i apere! de cetatenii pe care ar trebui sa-i reprezinte! Nea Nicu de la ’89 era iubit pe langa nea Nicu v2 cu Bode al lui! Ar fi pierdere de timp si de energie sa vorbesti un pic mai frumos de specimenele astea doua si de toti cei care ii sustin in continuare!
  Nu stiu cata nevoie este de proteste, oricum in 2024 peneleul se dezintegreaza, sa speram ca vor avea toti soarta Elenei Udrea!
  Desi, ar merita niste proteste masive sa le dardaie un pic posterioarele, nu stiu cine mai reuseste sa-i suporte aproape 2 ani!

 41. Să-mi bag paula. Ăștia chiar sunt mooiști.