G4Media.ro

EXCLUSIV Socialism de caviar. Detalii din insolvența fermei de porci a familiei…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

EXCLUSIV Socialism de caviar. Detalii din insolvența fermei de porci a familiei Dragnea: Zeci de angajați neplătiți la timp și contabilitate suspectă

Fermei Salcia, afacerea de suflet a lui Liviu Dragnea și a familiei sale, nu-și plătea salariații la timp, deși fostul lider PSD susținea de câte ori avea ocazia se luptă pentru salariații români și pentru capitalul românesc. Informațiile despre datoriile companiei Salcia obținute de G4Media.ro au fost publicate de Eurosmart SPRL, administratorul judiciar al fermei de porci din Teleorman, în Buletinul Procedurilor Insolvenței.

Din luna martie, activitatea fermei de porci din Salcia este controlată de un administrator judiciar, după ce societatea deținută în acte până în ianuarie 2019 de fiul Liviu Dragnea nu și-a plătit furnizorii de purcei din Germania. În ianuarie 2019, Dragnea jr ceda 90% din acțiunile firmei către Liviu Ilie Dragne, un consătean cu fostul lider PSD și cel care apare ca un posibil paravan în multe dintre afacerile controlate de familia lui Liviu Dragnea.

Reamintim că, în baza încheierii  de ședință  nr.  32  din  data  02.03.2020  în  dosarul  nr.  767/87/2019*,  aflat  pe  rolul Tribunalului  Teleorman,  s-a  dispus  deschiderea  procedurii  generale  a insolvenței față de SC Ferma Salcia, fiind numită în calitate de administrator judiciar Eurosmart SPRL.

Insolvența a fost cerută încă din 2019 de o companie germană care furniza purcei fermei din comuna Salcia, pe care apoi familia Dragnea îi îngrășa și îi vindea în special în județe ca Teleorman, Olt, Dolj și Ilfov.

Pe lângă faptul că Ferma Salcia nu-și plătea furnizorii, nici angajații nu erau plătiți la timp. Eurosmart a descoperit sau a primit solicitări de plata a unor salarii în valoare totală de peste 100.000 de lei. Din această sumă, până la sfârșitul lunii octombrie 2020 s-au recuperat 94.000 de lei. În 2009, Ferma Salcia deținea, conform datelor transmise la Ministerul de Finanțe, 72 de angajați.

Deși față de angajați au fost solicitate datorii de peste 100.000 de lei, față de societatea nașului de cununie al lui Dragnea jr, debitele erau de doar puțin peste 3.200 de lei. Administratorul judiciar a consemnat datorii de doar 3.200 de lei ale Fermei Salcia către Farmavet SA.

Această companie a fost deținută până în acest an de Paul Stănescu, un om de afaceri care a fost nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin Dragnea. Mai mult, cu ocazia cununiei, Paul Stănescu a recunoscut că este prieten de peste 30 de ani cu Liviu Dragnea. Paul Stănescu a vândut Farmavet unui fond de investiții din China.

Datoriile

În cadrul procesului de insolvență, s-au trecut datorii de aproape 64 de milioane de lei ale Fermei Salcia către parteneri sau bugete publice. Cele mai importante ar fi către:

 • Administrația Județeană a Finanțelor Publice Teleorman – aproape 3,6 milioane de lei (din care doar 2,1 milioane de lei este trecută ca o datorie garantată a fi recuperată în procesul insolvenței);
 • Unicredit Bank – aproape 2 milioane de lei;
 • Alte datorii la bugetele publice mai sunt: 600.000 de lei către comuna Salcia, 400.000 de lei către Administrația Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Teleorman;
 • Nutrelo Group – aproape 20 de milioane de lei (firma este controlată de Ștefan Valentin Dragnea, cel care deține 80% dintre acțiuni);
 • Schweinemast Brader GMBH (furnizorul german de purcei) – aproape 9 milioane de lei.

Contabilitate suspectă

Printre cauzele interne ale insolvenței descoperite de administratorul judiciar s-ar număra și problemele din contabilitatea Fermei Salcia.

În primul rând, valoarea stocurilor ar fi supraevaluată. ”Ponderea  cea  mai  mare în stocuri este reprezentată de stocul de animale, în valoare de 11 milioane de lei, care, conform informațiilor primite de la societatea debitoare, trebuia scăzut din gestiune în 2012 pentru suma de 7,36 milioane de le lei, respectiv în 2017 pentru suma de 3,77 milioane de lei”, se precizează în Buletinul Procedurilor de Insolvență, obținut cu ajutorul platformei termene.ro.

În documentul amintit se mai precizează că în cazul societății debitoare, având în vedere specificul activității de producție și desfacere erau absolut necesare: ”existența unor informații contabile corect calculate și fără existența unor înregistrări care să reflecte situații ce nu corespund integral realității (insuficiența  acestor  informații  fac  aproape  imposibilă  determinarea  profitabilității activităților desfășurate sau a costurilor produselor întrucât acestea sunt denaturate de înregistrări contabile inexacte)”.

Afacerea de suflet a lui Dragnea

Ferma Salcia este forma fermă comunistă Romcip, care după ce a fost privatizată către foștii angajați a ajuns în proprietatea lui Petre Pitiș, omul care conduce Tel Drum și care este considerat de procurorii DNA un paravan pentru Liviu Dragnea în dosarul privind activitatea firmei de construcții.

În 2014, Ștefan Valentin Dragnea intră în posesia a 80% din acțiunile fermei de porci în schimbul a 450 de lei, administrator era Ilie Liviu Dragne. Acesta este născut în 1968 în comuna Grația, acolo unde s-a născut și Liviu Dragnea. Până să ajungă administrator în firme controlate de fiul lui Dragnea jr., Ilie Liviu Dragne nu avea alte afaceri importante.

După ce au fost pornite mai multe anchete privind activitatea Fermei Salcia și a afacerilor familiei Dragnea, fiul fostului lider PSD îi cedează în 2019 lui Liviu Ilie Dragne cele 80% dintre acțiunile de la ferma de porci.

Acesta din urma este implicat într-un dosar de evaziune fiscală în valoare de 200.000 de euro, fapte comise în calitate de administrator al Fermei Salcia.

În perioada în care Liviu Dragnea era cel mai influent om politici din România, acesta nu s-a sfiit să sprijine prin declarații și inițiative guvernamentale activitatea fermei de porci din Salcia.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

40 comentarii

 1. Cum sa plateasca baaaa daca l-ati bagat la puscarie.
  Dadea o paine de mancat de ani de zile unor amarati, omul asta a creeat locuri de munca , Catu ce o sa creeze.
  Catu nu a fost in stare sa aibe un chiosc de ziare cu un angajat dar barem o ferma.
  Vorbim peste 6 luni cand o incepe sa taie salarii pe motiv ca le-a crescut PSD artificial.

  • Painea aia sa o mananci tu. Nici impozitele nu le platea nenorocitu’

  • Vai cum poți sa aberezi.. Cum poate un om normal la minte, sa te ia în serios?
   Pbbl ca zici exact pe dos, ca să atragi atenția sau o rubla.

  • Iancule Zăpăcitule, ești cumva unul din acționarii fermei de porci? Sau doar un postac penibil? Sau ți s-a atrofiat creierașul (în caz că ai așa ceva)? Altfel ai înțelege de ce eroul tău a fost „băgat la pușcărie.” Ai înțelege că regimul Dragnea s-a ocupat exclusiv de strâmbarea legilor justiţiei şi a codurilor penal şi de procedură penală. Pentru ca EL şi camarila lui de hoţi, plagiatori şi semianalfabeţi să scape de închisoare şi să se eternizeze la putere. Ai înțelege că EL (și grupul infracțional organizat din subordinea lui) au scufundat țara asta, au adus-o în genunchi.
   … Și toate astea în timp ce arunca firimituri amărâților („fură, maică, da’ ne dă și nouă”), sau ne vorbea cu patos despre „roșia românească.”

  • iancule, esti exemplu viu de ce această țară va rămâne asa cum este. cu angajatori care trebuie sa dea salarii cat sa manânci o pâine, în loc să facem educație pe mai multe paliere si sa obișnuim angajați sa se autoevalueze in asa fel incat sa nu mai accepte salarii de supraviețuire.
   salariale bugetarilor si pensiile au fost majorate din pix de o absolventă a facultății de litere ( olguta a studiat lb.italiană). ce pretentii sa avem….

  • Iancule, esti penibil!

  • Ba iankoi da-ti un cap singur in gura si stai jos ca nu ai inteles nimic. Pe deasupra ai ramas si corigent la economie, analfabetule.

  • Zapciule, pe tine cine te-a „creat” asa de prost si agramat??

  • Ciumatule, tot din banii nostrii a platit salariile alea daca in final a ramas cu 64.000.000 lei datorie !! Apoi, nu administra el nici in acte , nici in fapt ! Firma a fost a fiului . Ce legatura are cu faptul e jigodia in puscarie, nevertebratule ?

  • „Zeci de angajați neplătiți la timp”. Cum stai cu discernamantul ?

  • Pai cum a creat locuri de munca daca a luat o ferma existenta si a bagat-o in faliment?

 2. Unii cu „socialismul de caviar”, alții cu „capitalismul de cumetrie”

 3. Retineti: familia Dragnea a dat 450 de lei pentru un combinat de porci! Iar prostii ii plang de mila sobolanului cu mustata… Baga-v-as socialismul de cumetrie in kr!

 4. Partea gravă este aici:. ” Paul Stănescu a vândut Farmavet unui fond de investiții din China”. Nu au venit chinezii la Stănescu să-i cumpere afacerea fiindcă era genială și profitabilă, au luat-o ca obligație, o formă de mită, primind la schimb afaceri de la statul român, probabil și pe altă firmă, conexă, să nu se facă rapid legătura.
  Ăștia au jumulit tot și încă respiră.

 5. Despre porci, numai de bine.
  Contabilii buni erau la TelDrum.

 6. Pai asa face PSD socialism in Romania neplatind oamenii, la fel face si fiul Rovanei Plumb dar la un nivel ceva mai mic. Ce ziaristi sa incestigheze lucrurile astea cand statul roman baga milioane in presa? Probabil ca sunt si PNL-sti care fac la fel dar noi de unde sa-i stim pe toti daca nimeni nu scrie.

  • Macar fii astora creeaza locuri de munca ,copii lui Catu ce creeaza?

  • @iancu-le câțu a zis ceva de o 9ă bancă, Drulă a zis ca inființeaza o companie de investiții in drumuri. Nu o sa fie moka, o sa platim pentru ele.
   PSD s-a priceput doar la risipa, a privatizat orice/tot și mult/e au ajuns in faliment sau cu angajati prost (sau deloc) platiți din cauza managementului lacom sau incompetent.
   Oricine e liber sa-și depășeaacă condiția dar sa nu aștepte asta de la… patron!

  • ianculeț, pe unde umblai cand aveai orele de limba română? Iti plăcea barul inca de la gimnaziu? Mai pune si tu cate un „i” când articulezi pluralul unor substantive că după aia te miri de ce te ia lumea in balon.

  • Nu-i mai raspundeti ca e troll. Repeta acelasi lucru in diferite comentarii. nu ai ce sa argumentezi cu el, ca nu sta sa citeasca. are o norma si se chinuie sa o faca in zi de Craciun.

  • Acestui „troll” nu i-a dori decat sa lucreze el in locurile de munca create de copii astora, sa stai de craciun si de paste sa lucrezi 14-16 ore la transat, ambalat , etc in frig ca sa livreze ei marfa la timp si pe urma sa nu isi mai primeasca nici macar acel minim me economie in conditiile in care esti angajat la 4 ore. Astea sunt joburile create de eroii astia.

 7. Asta se întâmplă când justiția nu se face pană la capăt.
  Știa toată lumea că TelDrum, insula Belina și firma asta de porci era a familiei Dragnea, că fiul lui era implicat pană peste cap, că derulau contracte suspecte cu statul, că trimiteau zeci de milioane în Brazilia. Dar justiția s-a oprit la Dragnea pentru o faptă relativ măruntă.

 8. Doar porci pe toata linia.

 9. Uite asta se întâmplă în agricultura noastră, niște mizerii vânează subvențiile și beneficiile în rest fac prăpăd, nu plătesc oamenii fac evaziune, dar declara mai multe animale decât au, declara terenuri cultivate dar în realitate nelucrate. Cu privința la locurile de munca astea lipsesc cu desăvârșire de la țară iar sub pretextul ca dădea o bucata de pâine la oameni, dar las-o nene, decât sa te muncească pe care 1 000 de lei și sa îți distrugă sănătatea zi de zi din zori până în noapte mai bine te duci zilier afara cu 20€ pe oră. Apia itm nu fac controale pe teren o armată de birocrați, șoareci de birou pe salarii astronomice. Bine ca a dispărut PSD de la putere.

 10. Recunosc tin cu PSD cu principiul de socialism democratic in care oameni trebuie să trăiască bine . Pe timpul lui Dragnea am avut o creștere economică de invidiat economia duduia oamenii trăiau bine. Dar cand a inceput Dragnea să călăreasca justiția s a terminat cu toate. Cu toate astea nu scăpat de dosarele penale, să facă pușcărie el și toți cei ce încalcă legea. Agricultura trebuie reformată total si scăpat de mafioții din această ramură . Avem un potențial agricol enorm și trebuie să lucreze câteva milioane de români aici în țară in agricultura noastră. Am ajuns să importam tot fructe si legume, carne chiar și pâine congelata în timp ce noi exportăm materia primă și forța de muncă. Subvențiile au atras ca un magnet mafioții din această ramură și au făcut prăpăd în satele din țară. Oros nu are ce căuta la agricultură.

  • Ce au facut pesedistii in mult prea lungile lor domnii numai socialism democratic nu a fost, oricat te-ai amagi tu. Iar pe timpul lui dragnea traiau si inca mai traiesc bine o multime de trantori pomanagii care au fost amortiti prin marirea artificiala a salariilor pentru a nu deranja lucrarea sinistra de modificare a legilor justitiei in favoarea hotilor.

  • CORECȚIE: BUGETARII TRĂIAU BINE, NU OAMENII. „CREȘTEREA” A FOST PE BAZĂ DE CONSUM, DIN ÎMPRUMUTURI ȘI SACRIFICAREA INVESTIȚIILOR!!! Și doar liftele bugetare au dus-o bine.
   PENSIONARII SPECIALI TRĂIAU CA-N VISE, NU PENSIONARII CARE AU MUNCIT ȘI AU COTIZAT!!!!

 11. Ppfff… trompetele scursurii au descoperit apa-calda (aka rssh tzigania, reala)
  Ceea ce se prezinta „acilea” ca fiind nu’sh ce „descoperire”
  se regaseste replicat/multiplicat in aproape toate „initiativele-brivate”

 12. Si peste cativa ani o sa vorbiti de Dragnea, timp in care Catu o sa dea niste miliarde de dolari in pharma, banci, si alte miliarde de dolari pe arme , deficit bugetar cat cuprinde , banii imprumutati sunt purtatori de dobanda( mare…bancile o sa faca profit pe masura), autostrazi iok, spitale nema, pensii nici atat, si probabil inflatie! Pentru asta s-au cheltuit niste bani pe influencer-i si presa dar a meritat! Avem ”guvenul meu” si o tara de sclavi care sa plateasca!

  • Spre deosebire de Draknea care a dat miliarde PSD-ului, specialilor, bugetarilor, PSD-ului, PSD-ului….

   Si ce de spitale, scoli și autostrăzi au mai făcut alde Draknea, Veorica și Valcovul!

 13. @Luis,
  Daddy a premeditat totul impreună cu Vâlcov, inclusiv creșterea economică „de invidiat” bazată exclusiv pe un consum deșănțat, și a făcut-o cu un singur scop: călcarea justiției in picioare, pentru că: ” unde justiție nu e, nimic nu e „…
  De ce a făcut toate acestea? Pentru că Daddy s-a crezut un Ali Baba modern și și-a dat seama că o justiție ingenucheată inseamnă că el și ceata lui de hoți vor putea fura fără să mai fie nevoiți să rostească celebra: „Sesam, deschide-te!”…
  PS. E simplu să scoți creștere economică inundând piața cu bani, dar e complicat să menții această creștere economică pe termen lung dacă nu investești in domeniile cu potențial pe termen lung: autostrăzi, industrii cu potențial ridicat de valoare adăugată, etc…

 14. Ei hai lăsati-o p-asta cu ferma de porci și pe aia cu angajata care lua banii dintr-un loc și lucra în altul. Dacă e implicat în treburi serioase ca Tel Drum vreau să știu. De un an nu mai ține PSD justiția de mână și ?

 15. Toti vb numai de politică și de hoție, toți sunt niște hoți indiferent de partid, dar nimeni nu vb de viata la tara de felul cum lucrează oamenii la tara de plata acestor oameni de programul lor de lucru de condițiile în care lucrează. In agricultură se lucrează sub cerul liber fără un program ci zi lumină . Mereu vad la tv sau prin presa ca se plâng că nu se găsește forță de munca mai ales în agricultură dar nimeni nu vb de plata acestor oameni sau de programul lor de lucru. Nesimțire la patronii noștri este mare, lumea lucrează de nevoie ca au copii datorii utilitati rate iar pe banii ăștia te lasi lehamitea. Asa ca lasti politică și vedeți de viata de trai a oamenilor și condițiile de muncă.

 16. Noi ne certăm pe doctrine politice pe apartenențe pe ideologii politice , cu ce ne alegem? Cu nimic , ei cu banii noi cu munca . nimeni nu ne pune pe masă nimic , la serviciu nu merg politicienii cu noi , facturile noi ne ni le plătim si din contra noi muncim sa plătim taxe si impozite ca ei sa aibă salariu si ce fura. De noi trebuie sa avem grija singuri .

 17. Romania are puțini oameni de afaceri ca Borcea care sa dubleze profitul când conducea firma din puscarie

 18. Fiul de milițian nu a făcut o afacere cinstită niciodată în viața lui. Toate învârtelile lui sunt bișniță în anii 90, o crâșmă de boschetari, preluări (ciordeli) ale bunurilor statului ferme, hoteluri, insule, contracte cu statul, falimentarea statului, ciordeli de fonduri europene, angajări fictive și morți care votează. Și astea sunt doar cele despre care a auzit publicul din presă, dar el are mult mai mulți scheleți din dulap.

  Este foarte simplu. Trebuie doar să te uiți la județul ăla că e pustiit, vai steaua lui și apoi să te uiți la prosperitatea acestui clan interlop care și-a făcut un veritabil cartel cu hoți din instituțiile unui stat eșuat. În Teleorman Cartelul lui Dragnea este statul, să fie foarte clar!

  Ăsta este dictatorul care voia să pună jugul pe țară, să ne aducă pe toți la stadiul de cerșetori la moșia lui de ciocoi împuțit. Cu minciuni cu costume naționale, coaliția pentru familie și popi bărboși. Ce s-a gândit Liviu Sămădăul? – Azi în Teleorman, mâine în toată țara!

 19. CREDETI CA E SINGURUL ?

 20. Oare nimeni nu se intreaba cum a ajuns nasul lui Dragnea Jr, Paul Sorin Stanescu sa detina fostul domeniu de vanzatoare a lui Ceausescu de la Singureni si mii de hectare de jur imprejur? Cum a ajuns sa detinta 15.000 de HA in Balta Ialomitei? Cum a reusit sa puna mana pe fosta societate de stat Farmavet ? De unde atatia bani? Pai este simplu: au furat cu totii si au bagat in saracie lucie judete intregi.