G4Media.ro

Ucraina a avut cea mai mare creștere din lume a cheltuielilor militare…

Sursa foto: Știrile Pro TV

Ucraina a avut cea mai mare creștere din lume a cheltuielilor militare în raport cu PIB-ul / Rusia, pe locul doi (studiu)

În 2023, cheltuielile militare mondiale, în creștere pentru al nouălea an consecutiv, au avansat cu încă 6,8%, ajungând la un total de 2.443 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), transmite BBC.

Acesta este cel mai ridicat nivel al cheltuielilor militare din lume de când SIPRI face astfel de studii. Este vorba de 2,3% din produsul intern brut (PIB) mondial. Creșterea de 6,8% față de anul precedent este cea mai mare din 2009 încoace.

Creșterea cheltuielilor militare globale în 2023 se datorează în principal războiului din Ucraina și escaladării tensiunilor geopolitice în Asia și Orientul Mijlociu.

Cheltuielile pentru armament sunt foarte concentrate într-un grup relativ mic de state. SUA și China au reprezentat aproximativ jumătate din cheltuielile militare globale anul trecut.

În 2023, toate țările din top 10 și-au majorat cheltuielile militare. Cea mai mare creștere procentuală din acest grup a fost în Ucraina. Cheltuielile sale militare au crescut cu 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari. Țara a trecut de pe locul 11 în topul celor mai mari cheltuitori militari în 2022 pe locul 8 în 2023.

Cea mai mare creștere a cheltuielilor militare în raport cu PIB-ul a fost observată tot în Ucraina – cu 11 puncte procentuale, la 37%. Rusia se află pe locul al doilea la acest indicator. Cheltuielile sale militare, conform estimărilor SIPRI, au crescut cu 1,2 puncte procentuale, până la 5,9% din PIB.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...