G4Media.ro

Sindicatul Naţional Loteria Română ameninţă cu greva generală dacă drepturile angajaţilor vor…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Sindicatul Naţional Loteria Română ameninţă cu greva generală dacă drepturile angajaţilor vor fi reduse / Cartel Alfa: Majoritatea salariaţilor sunt încadraţi aproape de salariul minim naţional

Sindicatul Naţional Loteria Română, reprezentativ la nivelul companiei cu aproape 80% dintre angajaţi în rândurile sale, respinge reducerea prin lege a drepturilor angajaţilor companiei şi va uza de toate pârghiile legale, inclusiv greva generală, pentru a le apăra, informează Cartel Alfa, transmite Agerpres.

„Din punct de vedere sindical, s-au făcut toate eforturile necesare exceptării Loteriei Române de la prevederile Legii 296/2023, prin care sunt diminuate drepturi ale salariaţilor, negociate şi stabilite prin contractul colectiv de muncă. Astfel, ca efect al acestei legi şi al măsurilor de taxare suplimentară a tichetelor de masă şi voucherelor de vacanţă, veniturile salariaţilor se diminuează cu peste 10%. Adăugând efectul inflaţiei asupra salariilor, rezultă o diminuare a veniturilor reale nete cu aproximativ 20%. Menţionăm că majoritatea salariaţilor CNLR sunt încadraţi aproape de salariul minim naţional”, se precizează în comunicatul confederaţiei, la care este afiliat sindicatul din Loteria Română.

Potrivit sursei citate, de la apariţia legii 296/2023 sindicatul a făcut nenumărate demersuri către conducerea companiei, către Ministerul Economiei – for tutelar, Ministerul Finanţelor şi chiar către premierul Marcel Ciolacu, fără a primi, însă, un răspuns concret. Ministrul Economisi, Radu Oprea, a comunicat sindicaliştilor, prin adresa 1798/16.02.2024, că „prin reorganizarea companiei (hotărâtă să intre în vigoare la 1 aprilie 2024) nu va fi diminuat niciun drept al salariaţilor cuprins în Contractul Colectiv de Muncă, în vigoare”.

„Această situaţie este flagrant contrazisă de proiectul Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al CNLR-SA/2024. Din informaţiile obţinute neoficial, deşi, conform legii, Sindicatul reprezentativ avea tot dreptul să le obţină în mod oficial, compania având obligaţia consultării şi informării, bugetul cuprinde o diminuare de 50% a valorii tichetelor de masă şi a valorii voucherelor de vacanţă. În aceste condiţii, în lipsa unor măsuri imediate şi concrete de modificare, Sindicatul Naţional Loteria Română apelează la toate formele de protest legale pentru apărarea drepturilor membrilor noştri, mergând până la greva generală”, se mai arată în documentul citat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu mai crede nimeni in corectitudinea Loteriei Naționale, de aceea dă faliment. Cel mai bine odată cu falimentul, legal, angajații sunt concediați.

    • @ Marionette – Nici n-ai cum sa crezi asa ceva! Te rog verifica, de cel putin 30 de ani, cum s-a castigat intotdeauna numai in preajma alegerilor (se platesc „facturi”), iar ce-a fost in afara, sunt exceptiile ca sa nu bata la ochi.