G4Media.ro

Sindicaliștii din Comerţ protestează luni dimineaţă la sediul Ministerului Muncii/ Ce revendicări…

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Sindicaliștii din Comerţ protestează luni dimineaţă la sediul Ministerului Muncii/ Ce revendicări au

Angajaţii din comerţ vor protesta, luni, între 11.00 şi 13.00, în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Prin această acţiune, membrii Federaţiei Sindicatelor din Comerţ atrag atenţia guvernanţilor că lucrătorii din comerţ au dreptul la condiţii de muncă şi salarii decente, transmite News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Comerţ, revendicările principale sunt:

1. Scutirea de taxe a tichetelor de masă şi de vacanţă.

2. Introducerea în codul muncii a coeficienţilor de ierarhizare şi a limitelor maxime şi minime ale sporurilor.

3. Indexarea salariilor din mediul privat cu rata inflaţiei simultan cu creşterea salariului minim pe economie pentru a menţine echilibrul şi pentru a contracara impactul inflaţiei asupra nivelului de trai al angajaţilor.

4. Un contract colectiv de muncă la nivel naţional este necesar pentru a standardiza şi a proteja drepturile şi beneficiile lucrătorilor. În acest fel, se poate îndeplini obiectivul de acoperire a cel putin 80% din angajaţi cu prevederile unui contract colectiv de muncă.

„Lucrătorii din comerţ resimt presiuni atât din partea angajatorilor care adesea îi menţin pe salarii mici, foarte mulţi fiind pe minimul pe economie, într-un domeniu în care productivitatea muncii este foarte ridicată şi profiturile la fel, dar şi din partea guvernului care le ignoră doleanţele. Taxarea suplimentară a bonurilor de masă reduce din veniturile câştigate de lucrători, venituri esenţiale care pentru un angajat din comerţ fac diferenţa. Creşterile salariale din sector vin adesea, dacă nu întotdeauna, pe fondul creşterii salariului minim pe economie, aflat la un nivel cu mult sub valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent”, mai spune sursa citată.

Precaritatea lucrătorilor din comerţ se observă nu doar în salarizarea scăzută, dar şi în presiunile pe care schimbările tehnologice le are asupra profesiei – ascensiunea inteligenţei artificiale, creşterea mecanismelor de supraveghere şi control, dar şi problema productivităţii. Toate aceste mecanisme ce promit un magazin mai prietenos pentru consumator nu fac decât să ducă la extenuare şi la un nivel de stres ridicat în rândul lucrătorilor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Orice lege care ii obliga pe antreprenori sa creasca salariile duce la cresterea somajului pe termen lung.
    Ii provoc pe toti cei care cer legi pt marirea salariului sa-si deschida o afacere si sa angajeze 5-10-20 de oameni.
    Eu sunt angajat, dar macar ma duce capul sa realizez atata lucru, antreprenorul isi asuma tot riscul, angajatul niciunul. Daca firma da faliment, patronul pierde tot, angajatul primeste somaj 2-3 luni si gaseste loc de munca in alta parte.