G4Media.ro

„Sincer, vor muri cu toții” / „Ceva rău se apropie cu toată…

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

„Sincer, vor muri cu toții” / „Ceva rău se apropie cu toată forța” – Ce cred soldații ruși care au luptat deja în Ucraina despre mobilizarea decisă de Putin

Campania de mobilizare a Rusiei se desfășoară de aproximativ o săptămână, deja. Unii dintre noii recruți au fost deja trimiși pe front fără niciun fel de pregătire; alții dorm pe jos în barăci care arată mai degrabă ca niște celule de închisoare. Mulți au fost forțați să cumpere pe banii lor materiale medicale de bază și uniforme, iar în unele cazuri, recruților li s-au dat arme ruginite. Site-ul Meduza a vorbit cu ruși care au luat deja parte la războiul împotriva Ucrainei – ca soldați contractuali sau mercenari.

Notă: Numele din acest reportaj au fost schimbate.

Kirill, soldat pe bază de contract

„Dacă e să fiu sincer, toți vor muri acolo. Vor fi mutilați și uciși. Asta nu e o armată antrenată! Eu, de exemplu, am servit [ca soldat pe bază de contract] pentru o perioadă lungă de timp, apoi am ales să merg eu însumi [pe frontul din Ucraina] – și tot m-am trezit nepregătit. Chiar din prima zi, mi-am dat seama că am făcut cea mai mare greșeală din viața mea.

Când am decis să merg în Ucraina, eram un patriot convins. Credeam că acolo existau formațiuni naziste de un anumit fel, cum ar fi Sectorul de Dreapta, [Batalionul] Aidar, [Batalionul] Azov. În plus, mă uitasem la o grămadă de filme [rusești] precum Solțepiok și Opolcenoșka. În plus, toate canalele Telegram și TV erau concepute pentru a ne pompa [acele lucruri în] creiere.

Dar chiar și în timp ce încă eram conduși peste graniță în Ural, mi-am dat seama că noi eram ocupanții, noi eram fasciștii. Eu […] stăteam pe bancheta camionului și priveam scenele care treceau. Ce lăsam în urmă. Toate acele sate distruse din Harkov. Mi-am dat seama că, de fapt, distrugeam o țară. Împreună cu populația sa civilă.

Treceai printr-un sat și copiii ieșeau în fugă pe șosea și făceau gesturi (obscene) după tine (…). Pur și simplu nu puteam să înțeleg asta. Lumea era cu susul în jos; mă simțeam gol pe dinăuntru. Îți dai seama că toată viața ta de până atunci a fost o ficțiune. Un balon de săpun.

Am călătorit așa până la Izium [în regiunea Harkov]. Am petrecut trei zile pe linia frontului – și am primit un alt semnal de alarmă când propria noastră artilerie a tras asupra noastră. Apoi au început acele comenzi stupide…

Am servit de mai multe ori și îmi dau seama când sunt trimis la măcel. Și i-am spus imediat tipului cu epoleți mari să se ducă naibii: „Nu sunt doar o monedă de schimb! Sunt un soldat al armatei ruse! Nu poți să mă arunci așa, pur și simplu, sub autobuz!”. La care el mi-a răspuns: „Sunteți cu toții doar carne de tun. Sunteți al treilea grup de oameni care formează acest batalion. Știți unde au murit primele două grupuri? Și voi veți muri aici”. Apoi i-a spus comandantului meu: „Trimiteți carnea”.

Încercau să avanseze și ne-au aruncat într-o fortăreață ucraineană, unde tancurile, artileria și mitralierele operau toate. Iar ucrainenii aveau sute de soldați, în timp ce noi aveam doar 40 de oameni.

Te trezești ca o persoană, iar până seara, ai devenit altcineva. Treci prin metamorfoze atât de intense încât te sperie. Te sperie cât de orb erai jos. Și surd.

Am zăcut într-un șanț timp de două sau trei zile – și am plecat cu primul vehicul pe care l-am văzut. Am sărit în primul vehicul care a părăsit pozițiile noastre pentru a lua mâncare și muniție. La început, mi-au spus: „Nu luăm refugiați”, dar le-am spus: „Am o armă, așa că mă veți lua într-un fel sau altul”.

[…]

Este o perioadă înfricoșătoare: 1922-1939 o ia de la capăt, 100 de ani mai târziu. Și chiar vreau să le spun [noilor recruți] că ar trebui să se întoarcă cu toții – oricât de mulți ar fi – și să se întoarcă spre Moscova.

Chiar și atunci când am încercat să le explic lucrurile oamenilor, ei nu m-au ascultat. Nimeni nu crede în cuvinte, înțelegeți? Și eu am fost așa – și a fost o vreme în care oameni care fuseseră deja în Ucraina au încercat să mă convingă să renunț. M-au sunat chiar de pe front și mi-au spus să nu mă gândesc la asta.

Când mă uit la [oamenii care se mobilizează acum], mă văd pe mine acum trei luni. Dar nu am nicio simpatie pentru ei. Dacă aveți de ales, alegeți viața! Sigur, s-ar putea să fie închisoare pe viață; sigur, statul te va considera un criminal – pentru că tu vei ști că nu ești un criminal. Nu vei ucide pe nimeni. Nu vei împușca pe nimeni.

Noi suntem fasciștii – pe bune. Noi suntem fasciștii. Nu există un alt cuvânt pentru asta. Chiar se întâmplă o denazificare în Ucraina chiar acum – nu pentru Ucraina, ci pentru noi”.

Anatoli, mercenar

Am primit o citație zilele trecute. L-am sunat imediat pe comisarul militar și i-am spus unde se poate duce. El s-a simțit ofensat: „De ce îmi vorbești așa?”. Păi, cum să vorbesc cu dumneavoastră, tovarășe colonel? Am făcut șase luni acolo [în Ucraina, ca parte a grupului Wagner]. Vă bateți joc de mine cu asta?

„Nu știam că tocmai te-ai întors de acolo!” Ei bine, bineînțeles că [Wagner] nu a împărtășit această informație – oficial, a fost ca și cum nici măcar nu am fi fost acolo.

Iar comisarul militar știe foarte bine cine a fost cel care a vorbit – m-am prezentat și toate cele. Mi-a spus: „Ei bine, veniți aici, o să rezolvăm problema”. Nici vorbă să mă duc acolo – înțeleg foarte bine că mi se vor pune cătușe, mă bagă în tren și mă trimit departe.

M-au sunat deja o grămadă de băieți proaspăt mobilizați: „Ce să fac? Unde să mă duc?”. Du-te, le spun eu, servește. Le-am spus ce cizme să-și cumpere și cum să se comporte acolo.

Unii dintre prietenii mei au avut recent copii – teoretic, acei oameni nu pot fi înrolați. Dar ei îi înrolează oricum. Oamenii se iau cu mâinile de cap; nu știu ce să facă. O mulțime de oameni au credite și ipoteci – cine le va plăti acum?

Nu înțeleg ce va realiza această mulțime de oameni. Dacă noi, profesioniștii, am luat bătaie acolo, ce cred ei că vor face? Cel mai bun scenariu este ca ei să rămână în rezerve [în Donbas]. Cel mai rău este că vor muri ca niște eroi. Sunt două opțiuni.

Mai ales dacă sunt aruncați acolo după o săptămână de antrenament. O săptămână – asta nu înseamnă absolut nimic! Unitățile de luptă au nevoie de cel puțin o lună până la o lună și jumătate pentru coeziunea unității.

[…]

Tipii ăștia [proaspăt recrutați] din IT și altă carne de tun – ce vor face? Nu vor schimba nimic [pe front] și nu vor rezolva nimic. Un prieten de-al meu a avut un fiu care a servit timp de un an – și a primit și el o citație. Nu a simțit nici măcar mirosul de praf de pușcă – poate că a tras de două ori cu o armă în tot timpul serviciului său. Atunci pentru ce îl trimit? Ce se va întâmpla cu el? Pur și simplu nu înțeleg. Nu pot să mă gândesc la asta.

Atunci de ce să recrutezi acești 300.000 de oameni? Cred că va fi un blocaj total: NATO împotriva Rusiei. Sper că nu-i vor arunca imediat pe acești recruți pe front și că, în schimb, vor petrece ceva timp antrenându-i. Ca să existe o rezervă care să fie pregătită de luptă. Și atunci [dacă va exista o confruntare directă cu NATO] vor fi gata imediat ce se va da comanda.

Toată lumea este speriată. Și eu sunt speriat, ca să fiu sincer. Ceva rău se apropie cu toată forța – pot să simt asta.

Chingiz, soldat pe bază de contract

Asta [mobilizarea] este o dovadă că armata a fost învinsă. Și înrolează pe oricine și pe toată lumea. Multă lume nu înțelege, dar așa stau lucrurile: Armata profesionistă a Rusiei a fost distrusă în ultimele șase luni – și acum recrutează întreaga rezervă.

Eu însumi am fost soldat pe bază de contract – și am primit o pregătire inadecvată. Reportajele foto [despre instruire] sunt un lucru – dar prin rezultatele [pe front] au arătat că totul a fost un sat Potemkin.

Chiar și noi am avut pierderi uriașe. Iar acum este doar o mulțime de oameni cărora li s-a dat un formular. […] Ce diferență vor face ei [pe front]? Pur și simplu vor muri degeaba. Aceștia sunt doar civili care și-au făcut serviciul militar [obligatoriu] la un moment dat.

Toți cei care se află acolo [în Ucraina] în acest moment vor doar să se întoarcă acasă. Vor ca cineva să vină să-i înlocuiască. Chiar și [colegii mei militari] care au susținut războiul au vrut să se întoarcă acasă: „Trebuie să luăm măcar o pauză acasă pentru o lună sau două – apoi ne putem întoarce și să învingem gunoaiele fasciste”.”

[…]

Un prieten de-al meu care a fost recrutat ar trebui să plece [în Ucraina] peste două săptămâni. Teoretic, el este împotriva războiului. Dar poziția lui… nu o înțeleg. „Ei bine, bine. Pe mine m-au recrutat, deci cred că mă duc”. E așa de docil. Nu-mi place asta – am încercat să-l conving să se răzgândească. Dar el zice: „Ce, să merg la închisoare un an? E mai bine să-i ajut pe ceilalți”. Asta a devenit o frază standard: „Trebuie să-i ajut pe ceilalți”. Dar toți băieții decenți au ieșit deja de acolo.

M-am gândit mult la originea acestei deferențe. Este ca și cum ai încerca să le explici oamenilor că Rusia este agresorul, Putin este agresorul. Și că „protejarea Patriei” într-o țară străină, în timp ce le distruge orașele, totul pare suspect. Că nu Ucraina este cea care a atacat prima, ci Rusia. Dar toți au același argument: „Păi, și dacă venea NATO? Și, în plus, ucrainenii sunt naziști”. Genul ăsta de lucruri. […]

Le spun: „Păi, și dacă ar veni NATO, atunci ce se întâmplă? Viața noastră s-ar înrăutăți? Și ce – de parcă viața voastră ar fi bună acum?”. Ei nici măcar nu au argumente bune despre motivul pentru care NATO este rău – ei doar repetă mantrele [pe care le aud la televizor]. Despre cum „Rusia a fost forțată să lanseze acest atac preventiv, pentru că altfel NATO ar fi venit până la granițele noastre”.

[…]

Am fost [în Ucraina] în ianuarie – și este adevărat: cu toții am crezut că mergem acolo doar pentru exerciții militare. […] Am văzut cât de nepregătită era armata rusă. Noi continuam să avansăm, iar ei continuau să ne bombardeze. Apoi am ajuns la Kiev, am făcut tranșee, iar ei au început să ne bombardeze din nou. Așa a fost tot războiul.

Civilii fugeau de noi: tot intram în sate goale. Familiile care au rămas au agățat steaguri albe și au rămas în casele lor. În Buzova [un sat din apropierea Kievului], am văzut o familie cu un copil care suferea. Mama lui plângea – am văzut-o chiar eu – și îi spunea că nu poate chema o ambulanță. Din cauza războiului. Copilul suferea foarte mult. [Avea] cinci ani. Și câteva zile mai târziu, am aflat că murise. Ceea ce înseamnă că a murit din cauza noastră. Pentru că noi am mers acolo”.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

36 comentarii

 1. Ce mai zic rusofilii ?

 2. Vai de noi! Ce tragedie inutila si ce nenorocire pe toti acesti oameni, ucrainieni sau rusi. Sa mori degeaba in transee doar pentru ca un om are puterea sa te trimita acolo!!

  • Nu-i asa? Ce rau e sa asculti la televiziunile de stat, ce rau e sa nu gandesti cu mintea ta, ce rau e sa nu te uiti in jur ca sa vezi cu ochii tai nu cu ochii de sticla ai unor televiziuni, sa nu gandesti critic, cat rau poti sa faci cand esti docil ori fanatic.

  • Dar in primul si al doilea razboi mondial cine a vrut să participe la razboi!?

  • o lume plina de oameni fara echilibru

 3. Un popor umil, fara nici cea mai mica ratiune. Neinstruit, nescolit. Gata sa inghita orice gogoasa i se livreaza prin televiziune. Inainte, a fost ziarul. Acum, s-a transformat in televizor. Ca aproape orice popor din Est.
  Ciudat este ca cu cat te deplasezi spre Centrul si Vestul Europei, cu atat popoarele sunt scolite, citite si nu (mai) accepta gogosile. Deh, sutele de ani de tinere in intuneric, nu au cum sa fie recuperate. Este imposibil.

  • Ai uitat un lucru esențial: cu cât mergi mai spre vest, cu atât mai mult religiile sunt irelevante!

  • Asa este. Merci pentru adaugare.

  • Exista o diferența Est-Vest dar propaganda e puternica oriunde. Uita-te la cum e distrusa Marea Britanie, sistematic, de câțiva ani încoace. Sau la italieni, pe cine tocmai au ales.

 4. Ce sa zic, bine ca macar sunt unii care inteleg situatia, macar aia pe viitor nu vor mai fi prostiti atat de usor.

  Cat despre ce ziceau despre cei 300k sau 1Mil la fel cum ziceau ucraineii nu vor face nicio diferenta ca sunt 100k sau un 1Mil deoarece majoritatea vor pieri fara ca macar sa apuce sa traga un glont. Cand Romania a intrat in NATO imediat dupa s-a renuntat la armata obligatorie. De ce credeti? Deoarece era inutila si consumatoare de bani. Mai bine o lasi optionala platesti salarii mari celor care se inroleaza insa faci armata cu aia nu gluma. USA spre deosebire de rusia nu are armata obligatorie insa armata USA este de 10000000 de ori mai pregatita decat cea rusa. De fapt nu exista grad de comparatie pentru asta. Si asta face diferenta.

  Singurul atuu al rusiei este bomba atomica, fare ele rusia nu ar fi rezistat atat de mare atat de mult timp, insa ramane de vazut ce va rezerva viitorul. USA investeste masiv in sisteme de interceptie si in curand, probabil, vor avea sisteme care vor intercepta ICMB-urile 100% si atunci va fi cam game over pentru multe tari cu bomba atomica. Este doar o problema de timp. Insa rusia nu va avea asa ceva niciodata. De ce? Deoarece nu o sa mai aiba acces la tehnologie de ultima ora si o sa-si faca sisteme de aparare cu chipuri chinezesti , care sunt cu ani in urma celorlati sau cu chipuri de la frigidere si masini de spalat 🙂

  • La cat de vechi sunt rachetele alea nucleare, mare minune daca mai zboara.
   Eu cred ca le este frica sa le foloseasca…
   Ne chinuim acum sa trimitem rachete pe Luna cu tehnologie 2022.

  • Eeee, nu e obligatorie dar au o gramada de beneficii ca sa te convinga sa intri in armata. De la casa, masa, pensie, scoala pentru tine sau copii, cetatenie.

 5. Pai de ma băieți, ce sa va fac dacă acceptați asa ceva. Mai bine v-ati incolona toți spre Moscova cu toate armele din dotare+ bateriile de rachete și puneți tunurile pe Kremlin. Este singura soluție sa scăpați de psihopatul ala.

 6. Din primele zile vi s-a spus cum vor evolua lucrurile si devin tot mai rele.

 7. Hai sa cumparam si noi o nucleara si sa o facem cadou lu zelenski sa o lanseze spre putler

 8. Al câtelea Antihrist o fi oare? 🤔 😓😱😰😠😠

 9. Corect măi copii,întoarce ți armele spre Kremlin , anihilați bpsihopații de la putere.

 10. De ucraineni de ce nu zic nimic,ca fug cu toti in ue si mai dau vreo 2000 euro la vama sa poata esi.ca pe cinpul de lupta trimite nato mercenari

  • Incerci sa te faci postac pentru a scapa de mobilizare? La cum cunosti limba romana,nu ai scapare. Nici macar sovieticii care nu pun mare pret pe inteligenta nu pot face plati catre un analf.abet ca tine.

  • Diferenta ca la ucrainieni, in marea majoritate, au plecat femei si copii. Ca peste tot, exista si uscaturi, insa din Rusia pleaca cu dedicatie barbati.

 11. Astea ce mint astia cu militari rusi e vrajeala sa-nui descurajeze si pe cei care mai lupta ca indata nici ucraina nu mai are carne de tun

  • Întrebare pentru Șpring: cam ce educație ai tu prietene, unde ai făcut școală, la Moscova? După cum te exprimi cam așa se vede, eu unul cred că ești doar un amărât de trol rus care scrie cu Google translate.

  • Limba română avem?

 12. dar sa vina trolii sa ne povesteasca ca nu e adevarat ca armata rusiei a fost infranta si ca aceasta mobilizare este un fake al televiziunilor, desi sunt mii de rusi la cozi interminabile la granita… unde sunteti? de ce nu spuneti nimic?
  Cred ca asteapta nucleara, dar daca vine, pu…a bani de la kremlin ca va fi pa… si ce bine o sa imi pare, de asemenea, sper sa afecteze si romania si sa curete din noi ca prea nenorociti suntem…!

 13. Nimeni nu comentează cum provoacă america războaie….si toată lumea ai ridica în slavi…

 14. ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️„Sunteți cu toții doar carne de tun. Sunteți al treilea grup de oameni care formează acest batalion. Știți unde au murit primele două grupuri? Și voi veți muri aici”. Apoi i-a spus comandantului meu: „Trimiteți carnea”.😂😂☹️☹️😂😂☹️☹️😂😂☹️☹️…,,trimiteti carnea,, ar fi comic daca n-ar fi tragic…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

 15. Pentru peter daca te intereseaza da locuiesc in siret .suceava ,un timp am umblat la cernauti si aduceam tot felul de marfa din ucraina , la preturi foarte bune,dar ue nu vrea sa aiba competitori la produsele lor mai bine ucraina sa importe produse din ue decit sa exporte,si motorina in 2009 venea de la rusi era buna la pret acum vine din romania la pret dublu,dute in sv la mol sa vezi ucrainencele ce se sparg in figuri si ce masini au,dupa ai sai mai plingi

  • Dar pare ca au mai mult caracter decat noi , nu ? Tu la primul glont tras de rusi spre Romania erai in genunchi si le pupai ciubotele. Macar asta ar trebui sa apreciezi ca oamenii aia au curaj sa lupte si o fac cu succes. Cine ar fi crezut ?

 16. Pentru peter da sint din siret sv si stiu si limba ucraineana,am si fost pe la cernauti ,si stiu mai multece trai duceau ucraineni cind erau pro rusi,dar din 2014de cind au ales ue au cam merlito

 17. Marsh in rusia do.-bitoc-ule

 18. Orcii au cam inbuliNATO