G4Media.ro

Serviciul de Securitate al Ucrainei și Poliţia ucraineană anchetează distrugerea Barajului Kahovka…

sursa foto: Captură Twitter

Serviciul de Securitate al Ucrainei și Poliţia ucraineană anchetează distrugerea Barajului Kahovka din perspectiva unei crime de război și a unui ”ecocid”, anunţă Procuratura Generală

Ucraina consideră distrugerea Barajului Kahovka drept o crimă de război şi un eventual ”ecocid” – o distrugere de natură penală a mediului -, anunţă miercuri într-un comunicat Procuratura Generală ucraineană, relatează CNN conform news.ro

”Încadrarea juridică este ecocid şi încălcarea legilor şi obiceirilor războiului. Un grup interguvernamental şi interregional de anchetatori de la Serviciul de Securitate al Ucranei (SBU) şi Poliţia Naţională (ucraineană) lucrează în anchetă”, anunţă Procuratura Generală.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin l-a informat miercuri, într-o nnîntâlnire, cu privire la această anchetă pe ambasadorul Chinei în Ucraina Fan Xianrong.

”Ucraina a deschis urmăriri cu privire la această infracţiune penală, pe care o califică drept o încălcare a legilor şi obieceiurilor războiului şi ecocid. Ea a cauzat pagube pe termen lung persoanelor şi mediului”, i-a spus procurorul ambasadorului, citat de procuratură.

”Consecinţele sunt catastrofale. Peste 40.000 de persoane au fost afectate. Case şi infrastructuri au fost afectate, terenuri au devenit improprii agriculturii, iar alimentarea cu apă a fost întreruptă în mai multe regiuni, situate atât în zone controlate de către Guvernul (ucraineran), cât şi ocupate temporar de către Rusia”, i-a spus el.

Ministerul ucrainean al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale a acuzat miercuri că distrugerea Barajului Kahovka este cel mai mare ecocid comis de către Rusia de la invazia Ucrainei.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului, situat în regiunea ucraineană Herson (sud), ocupată în parte de Rusia,

Cauzele distrugerii barajului sunt neclare, însă o analiză CNN a un or imagini satelitare a arătat că barajul a fost avariat cu câteva zile înainte să se rupă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...