G4Media.ro

Senatul a respins solicitarea lui Iohannis de reexaminare a legii care prevede…

Senatul a respins solicitarea lui Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore

Plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore.

Senatorii au decis să mențină forma legii trimisă ințial la promulgare, cu 68 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 21 de abțineri, iar 2 senatori nu au votat.

În favoarea respingerii solicitării președintelui Iohannis au votat atât PSD, cât și PNL. Senatorii USR PLUS s-au abținut.

„Am înțeles cât este de important familia, cât este de important viitorul familiilor noastre, copiii noștri. Ne gândim foarte serios ca părinți că statul nu poate să intervină fără un accept al părinților, atunci când sunt minori, în anumite decizii importante ale vieții. Ne-am gândit foarte serios astăzi la ce înseamnă România, ce înseamnă familie”, a explicat de la tribună votul PNL senatorul Eugen Pîrvulescu.

„Nu există nicio explicație validă pentru care ați votat pentru. Ar fi trebuit această lege întoarsă la comisii și avută în sfârșit o discuție onestă. Da, ne-am abținut, pentru că nu puteam vota împotriva unei legi care conține multe prevederi utile pentru protecția copiilor și pentru copiii abandonați din această țară. Cei care ipocrit au grefat acel amendament pe o lege care nu avea nicio legătură cu subiectul educație sexuală au greșit. De aceea ne-am abținut. Sper să renunțăm la aceste ipocrizii și să discutăm pe legi separate, separat despre educație sexuală, sanitară sau pentru sănătate și separat despre drepturile copiilor abandonați”, a afirmat și senatorul USR PLUS Ambrozie-Irineu Darău.

Votul decisiv va fi dat de Camera Deputaților.

Președintele Klaus Iohannis a cerut, în noiembrie 2020, reexaminarea Legii care modifică Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor, care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității obținerii acordului scris al părinților sau reprezentanților legali ai copiilor pentru derularea în unitățile școlare a programelor de educație sanitară.

Motivele pentru care Iohannis a cerut reexaminarea legii care modifică Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor:

 • Modificările aduse Legii nr. 272/2004 creează dificultăți în aplicare și sunt contrare politicilor naționale și internaționale din domeniu, ceea ce afectează activitatea concertată existentă de a pune în aplicare măsurile destinate combaterii dificultăților cu care se confruntă unii membri ai societății din România”:
 • Legea supusă reexaminării neglijează nevoia intensă a societății de a primi o educație pentru sănătate, ce constituie, de altfel, o prioritate a statului, menționată inclusiv în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 22/2020.
 • Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală.
 • Importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică a acestora. În acest sens, amintim existența mai multor studii care reliefează faptul că atât copiii, cât și tinerii trebuie să aibă acces, cu celeritate, la educație și informații obiective, spre a-și putea evalua și realiza în mod corect interacțiunile cu ceilalți indivizi din societate.
 • În acest sens, învederăm recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora, în ceea ce privește nevoia de realizare a educației sexuale, aceasta poate fi suplinită, în mod pozitiv și cu succes, prin intermediul unor specialiști care să abordeze acest domeniu în mod profesional. Totodată, OMS consideră că educația sexuală trebuie predată într-o manieră adecvată vârstei, să corespundă gradului de dezvoltare și înțelegere, specific fiecărui individ și să țină cont de influențele culturale, sociale și de gen.
 • Cu privire la obligativitatea existenței acordului din partea părinților/reprezentanților legali în vederea derulării, cu caracter sistematic în unitățile școlare, a acestor programe de educație, apreciem că aceasta are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată, cu atât mai mult cu cât această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe. Această măsură legislativă este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului, astfel cum acesta este prevăzut de convențiile internaționale la care România este parte și care trebuie să primeze dreptului părintelui de a decide pentru copilul său.

„Întotdeauna, o acțiune legislativă care reglementează accesul copiilor la orele de educație pentru sănătate, inclusiv de educație sexuală, nu trebuie să îngreuneze și mai mult eforturile României de a înlătura cauzele ce produc inegalitate, excludere socială, economică și culturală, precum și renunțarea la frecventarea studiilor. Printre aceste cauze, un rol însemnat îl au cazurile, în continuă creștere, de nașteri din rândul mamelor minore din țara noastră. Aceasta reprezintă un factor de risc determinant de declanșare și menținere a sărăciei în cazul respectivelor mame și copii lor.

De aceea, statul are obligația de a asigura accesul la informațiile corespunzătoare domeniului sănătății sexuale, ca o componentă esențială a dreptului la sănătate și la educație. În vederea abordării unor atitudini sănătoase care să îi mențină în siguranță, tinerii trebuie să beneficieze de o educație adecvată. În acest context, este mai mult decât vitală necesitatea reglementării în programa școlară a educației pentru sănătate, cu componenta educației sexuale, adaptate vârstei, de o manieră obiectivă, care să prezinte informații corecte, adaptate nivelului elevilor de dezvoltare și înțelegere.

Ca atare, apreciem că perseverența în promovarea accesului la educație pentru sănătate, cu componenta acesteia privind educația sexuală, este de natură să combată răspândirea de informații false în materia situațiilor cu caracter epidemic și vine în sprijinul realizării măsurilor de prevenție și asigurare a sănătății pentru toți indivizii. De asemenea, o dimensiune importantă a eforturilor de control epidemiologic pe scară largă o reprezintă și informarea în ceea ce privește existența și prevenția bolilor, inclusiv a celor cu transmitere sexuală”, se mai arată în cererea președintelui Iohannis.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Un senat de labusi

 2. PNL nu este liberal. Voteaza impotriva cererii de examinare a presedintelui Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidentiale.

  PNL+PSD+BOR=LOVE

 3. Nu se schimba nimic,ramane ca si pana acum, educatia in tara asta se face de pe net, cu parintii si la meditatii, fiecare cum poate si cum stie.

 4. „Senatorii USR PLUS s-au abținut.”????
  Pai, dna Anca Dragu chiar azi a declarat tantosa(vezi articol pe G4media!): „Anca Dragu spune că USR nu va vota legea privind educația sexuală în forma actuală, care prevede educație sanitară și acordul scris al părinților.
  Întrebată dacă va vota împotriva proiectului, Dragu a răspuns afirmativ.”
  Doamna Dragu, lasati-va de politica, sunteti varza!
  Iar USR PLUS la fel, una vorbiti, alta FACETI!!!
  Rusine!

 5. Bravo lor….se poate vota si in folosul familiei….

  • Da, în folosul familiei tradiționale formate dintr-o minoră care rămâne gravidă la 13 ani și primarul & friends care au violat-o.

 6. Mai progresistilor care va dați cu părerea pe aici fără sa fi citit măcar ce ar fi trebuit sa se predea la asa numita educație sexuala.. mai opriți-vă și voi odată din propaganda asta neomarxista și siliti-va mai bine sa ajutați acei copii needucați sa mearga la școală mai intai.
  Una peste alta dacă am fi creștini autentici asa cum ne numim mulți dintre noi, problema aceasta ar fi fost rezolvata demult.
  Știu ca acuma veti sari cu multe comentarii negative, dar cred totuși ca cei ce fac parte dintr-o familie normala vor înțelege ceea ce spun..

 7. Mamă ce plăcutză.
  Mamă ce plăcutză .
  Prăpăd l-a supărat pe sefu.
  Te pomeni că pică și guwernerul catul.
  Progresisti din toate țările @@@@ți-vă.

 8. Poporului i s-a implinit dorinta: este condus de un android si gasca lui.

 9. Herr sluga a UE incerci cumva sa promovezi legea LGBT de care face atata caz Bruxelles?Stim foarte bine ca acesta lege e cu dedicatie pentru imigrantii adusi de UE.Ce mai ai pe lista primita de la Bruxelles sa faci?Ne consulti si pe noi prin referendum?

  • Daca ai avea un baiat homosexual sau o fata lesbiana,sau bisexual cel putin,ce ai mai face?crezi ca este o optiune ceea ce simti cu inima ,si preferi sa fie frustrat /neamplinit sufleteste si trupeste -toata viata,vezi cazuri de sinucidere…eu zic sa te mai gandesti..trebuie sa fim liberi sa alegem asa cum vrem sa traim..iubeste ti aproapele asa cum ieste,nu incerca sa l faci cum vrei tu..-parca e din biblie..

  • Bă @Fff, dacă ție îți place crețu’ sau să-l arzi fă-o la tine în casa cu părinții lângă tine și nu o mai da de gard cu suferinta si sinuciderea si mai ales cu citate biblice în plm.Daca faci parte din aceasta categorie a dezaxatilor exista tratamente. Asta ar mai trebui sa am mila de voi când va luați limba în gura pe stradă! Sa va cante paraziti !
   Si da, sunt de acord cu educația sexuala încă din clasele primare! Asa sper ca în bor nu vor mai ajunge taici homosexuali iar în statistici nu vom mai fi în top cu cele mai tinere mămici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.