G4Media.ro

Senatul a aprobat dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege…

Senatul a aprobat dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege pentru desfiinţarea Secției Speciale

Senatul a aprobat luni solicitarea pentru dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), anunță agenția News.ro. Proiectul votat deja de Camera Deputaților are şi o prevedere prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil.

Preşedinta Comisiei juridice a Senatului, Laura-Iuliana Scântei (PNL), a afirmat că joi a început dezbaterea în comisie a proiectului privind desfiinţarea SIIJ şi că actul normativ adoptat de către Guvern respectă recomandările exprese ale Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

După ce Comisia juridică a Senatului va da raport pe acest proiect, acesta va fi votat într-un plen al Senatului, care este decizional pentru această propunere legislativă.

Pe 24 martie, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Unul dintre amendamente, depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu și susținut de UDMR, prevede că:

„Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.

Foto: Sediul SIIJ – InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.