G4Media.ro

Senatul a adoptat tacit proiectul prin care Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul,…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Senatul a adoptat tacit proiectul prin care Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul, 6 și 7 ianuarie, devin sărbători legale / Camera Deputaţilor este decizională în acest caz

Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă a deputaţilor PSD, de completare a art.139 din Codul Muncii, prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, sărbătorite anual pe 6 şi 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucrătoare, anunță Agerpres.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 30 noiembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de miercuri a plenului.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Ţările din Europa în care 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

 1. Ţările din Europa în care 7 ianuarie este sărbătoare legală sunt Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru
  Băgați bah tot anul liber.

  • Unii romani vor sa se inspire de la nord americani, japonezi si chinezi care muncesc ca nebunii si materialistii, aproape tot anul – nu au familii de succes si copii, viata lor personala este un dezastru, sunt roboti. sua, china, japonia NU au oameni fericiti.
   Europenii au multe zile libere cum vom avea si noi.

 2. Zile libere, pensii speciale şi şmecherie!

 3. Sa dea Dumnezeu tot anul sa fie sarbatori legale si numai o zi de lucru si atunci sa fie praznic si nunta 😎

 4. Da mă, puneți liber jumătate de ansa vedem cine plătește salariile in privat, că la voi la stat nu cinteza, și așa se taie frunza la câini acolo, munciți de va speriați!

  • Nu fi ofticat. De, dacă am învățat carte.

  • Zilele de liber legal sunt la privat doar că mulți nu prea dau doi bani pe asta.
   Eu sunt antreprenor am un IMM si sunt ortodox practicant. La mine la firmă nu se muncește în zi de sărbătoare ortodoxă. Angajații mei sunt toți ortodocși daca as avea de alta religie angajat aș proceda la fel, de zilele pe care le are el sărbătoare i-aș da liber. Toți oamenii mei sunt foarte mulțumiți de lucrul ăsta și au un spor mult mai bun la muncă și preferă să tragă mai tare într-o zi doua daca știu că urmează să fie liberi după. Daca muncești că un animal 7/7 zile crezi că faci mai multi bani ajungi mai bine? Ideea asta la noi de muncă până la epuizare e o prostie!! Veniți-vă oameni buni in fire și trăiți un viața.

 5. Oare mai exista in UE o tara cu atatea zile libere?

  • In Germania, sunt 8 zile nelucratoare comune in toate Land-urile. In Bayern, de exemplu, au 15 zile libere, la care se adauga si wknd-urile prelungite. Asa ca da, la cat mai multe zile libere!

 6. Se mai face o punte la bugetari: 3, 4 și 5 ianuarie. Că deh, munca e grea, mai bine stai acasă, pe banii altora. Iar la privat, angajații își vor lua atâtea zile de concediu pentru punțile de peste an, că nu vor mai avea zile pentru un concediu ca lumea. Și vă mai mirați de ce mereu câștigă PSD alegerile. Pentru că îi votează toate căpușele din imensul aparat bugetar pentru care au toate beneficiile posibile, pe cârca „fraierilor” din privat.

 7. Tre sa fie liber din 24.decembrie până prin 25.ianuarie, să prindem tăte sărbătorile. Nu noi. BUGEȚII.

 8. Republica Ortodoxă Romania vrea multe zile libere, prilej de petreceri și voie bună.Sa dam la biserici și să tăiem la educatie,învățământ,cercetare,tehnologie.Ce ne trebuie?…Mai sunt câteva zile și băieții ăștia in negru ne sparg ușile in numele Domnului și al banului.

 9. Nuuuuuu, trebuie sa sclavagesc cat mai mult la corporatie.

  • Nu ii mai plange tu pe corporatisti! Au o meserie si oricand isi gasesc de munca pe bani dubli decat la stat.

 10. Nu se putea posta stirea fara a publica pe Ali-Baba in toata „splendoarea” lui? 🤮🤮🤮🤮

 11. Suntem la un pas de introducere concediului de pelerinaj, de mers la pupat moaște, de mers la Athos, etc!

 12. Dați și 1 și 2 noiembrie, să putem merge să ne vizităm mormintele rudelor decedate.

 13. Stiți cumva cum se numește Floarea de pe veșmântul celui din poză? O fi inspirată din lucrarea Creatorului sau din imaginația Croitorului?

 14. Nadajduiesc ca esta vorba despre o eroare si nu continutul expunerii de motive a proictului de modificare a C. muncii.Daca este chiar adevarat,înseamna ca austriecii chiar s-au speriat de impostura oamenilor care fac legi în Romania.Pai Rusia sau Belarus sarbatoresc Boboteaza pe 6 ianuarie?Cand au avut si ei un Ferdinand,ca sa-i treaca la calendarul gregorian?De curand,in semn de protest fată de biserica ortodoxa rusa,sustinatoarea invaziei,Biserica Ortodoxa Ucrainiana a trecut la calendarul religios occidental,respectiv gregorian.
  În mod sigur rusii pe 6 si 7 ianuarie sarbatoresc craciunul si nu boboteaza.
  Ce bine a zis „Zulu”:”Republica Ortodoxa Romana”!Vine de la Republica Ortodoxă Rusă😆!Fostă republică sovietică.

 15. Lasă să de-a să ajungă sapt de lucru de 4 zile că și așa nu producem nimic

 16. Hai și cu Înălțarea!

 17. Nuuu! Exact în alea două zile de lucru stătea economia națională!

  • In cifre ar suna cam asa: 300 de parlamentari , 2 milioane de bugetari din administratii , ministere ong-uri ,etc liber definitiv.Va veni ziua cand masura aceasta va fi pusa in aplicare.

 18. Di-lai-la !