G4Media.ro

Senatul a adoptat proiectul privind revenirea la completul de doi judecători în…

Senatul a adoptat proiectul privind revenirea la completul de doi judecători în apel / Legea merge la promulgare

Plenul Senatului a adoptat luni, în calitate de for decizional, proiectul, iniţiat de PNL, care modifică articolul 54 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, astfel încât să se revină la completurile de doi judecători în apel, relatează Agerpres.

S-au înregistrat 69 de voturi „pentru” şi 59 „împotrivă”.

Senatorul PNL Iulia Scântei a afirmat, în plen, că liberalii consideră insuficientă amânarea creşterii numărului de judecători la trei în completurile de apel, motiv pentru care susţin abrogarea acestei norme pentru a împiedica paralizarea totală a activităţii acestor instanţe.

„Guvernul Cîţu, la iniţiativa ministrului Justiţiei, Stelian Ion, a adoptat OUG 215/2020 prin care a amânat până la data de 31 decembrie 2022, creşterea numărului de judecători în completurile de apel ca să facem concursurile de admitere în magistratură. PNL consideră că nu e suficientă amânarea şi e necesară abrogarea acestei norme pentru a nu permite riscul paralizării totale a activităţii instanţelor de apel. E nevoie să acoperim deficitul de personal din sistemul judiciar, nu să-l golim de magistraţi profesionişti”, a explicat Scântei.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc i-a criticat pe iniţiatorii proiectului legislativ, susţinând că abrogarea acestui text de lege „nu este în interesul cetăţeanului român”.

„Dacă sistemul judiciar nu are resurse, suntem aici să aducem resurse pentru sistem şi pentru cetăţeni”, a subliniat Cazanciuc.

Potrivit proiectului adoptat, „apelurile se judecă în complet format din doi judecători, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel”.

De asemenea, actul normativ mai stipulează că „recursurile se judecă în complet format din trei judecători, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel”.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă Ordonanţa de Urgenţă nr. 215 din 30 decembrie 2020 privind adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel, aprobată prin Legea nr. 85/2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 403 din 16 aprilie 2021”, conform unui amendament admis la proiect.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor.

Sursa foto: Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Și dacă un judecător zice ceva și celalalt altceva, ce facem?

    P.S.: Mult maro pe voi, folcloriștilor!

  2. Judecatoorii CCR abia asteapta o oportunitate de a scapa un infractor cu staif.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.