G4Media.ro

Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă prin care se…

Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă prin care se acordă o pensie de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate din cauza coronavirusului

Senatul a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă prin care se acordă pensie de urmaş copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu coronavirusul.

Ședința Senatului a avut loc online, iar votul a fost exprimat telefonic. Din totalul de 136 de senatori, și-au exprimat votul 130. Inițiativa a fost depusă de PSD luna trecută.

Vor beneficia de pensia de urmaș copiii de până în 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani.

Potrivit proiectului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid – 19, „la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

„Urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

De asemenea, urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

„În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participat la acţiuni medicale împotriva  se instituie ziua personalului medical care se organizează anual pe 11 martie prin grija Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în proiect.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Ovidiu Orţan a subliniat că speranţa iniţiatorilor este ca acest proiect să nu aibă beneficiari.

„Naţiunea se află în război biologic cu un inamic nevăzut şi cu un potenţial letal.(…) Acest proiect propune un pact social între naţiune şi personalul din sistemul sanitar. Ideologia pactului este: cu orice preţ îngrijiţi-ne părinţii, orice se va întâmpla, vă vom îngriji copiii!”, a spus Orţan la dezbaterea proiectului.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, s-a pronunţat în favoarea propunerii legislative, evidenţiind că „niciun efort nu este prea mic pentru a motiva personalul medical şi pentru a-i arăta întregul suport al societăţii pentru menirea lor”.

Senatorul USR Adrian Wiener consideră că proiectul conferă „un confort psihologic minimal al celor care se găsesc acum în linia întâi. Suntem convinşi că nu e un privilegiu, ci un drept minimal”.

Senatorul Laszlo Atilla a menţionat că, „deşi nu au fost luate măsuri din timp pentru a evita problemele cu care ne confruntăm, proiectul vine ca o măsură care mai poate alina suferinţa celor afectaţi”.

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

Vezi aici proiectul integral

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Si uite asa mai apare o categorie de pensii speciale.

  • Normal. Tu crezi ca medicii o sa se opreasca doar la astia care au muri de covid?Nu. In toamna ii vezi ca protesteaza fiindca vor ca toti copii lor sa aibe pensie de urmas indiferent de cum a murit medicul.

  • @andrei:
   Da, dar nu „nesimtita” precum a parlamentarilor care sunt mii de beneficiari. ! Aici e vorba deocamdata de un singur deces de pe urma caruia se pare ca vor primi pensie doi copii ! Ce e in neregula ?

  • @alex:
   Ce de le stii tu ! Ca un om mare ! :))

  • E in neregula principiul. De ce pt covid da si cancer nu? Sau accident auto? Sau orice. Si cum adica daca exista alte cazuri mai absurde asta o face justificata pe asta? Oau unde ai facut logica? Solutia corecta e sa tai orice pensie speciala si sa dai pensii normale decente. SINGURA SOLUTIE!

  • @Susufler0, ai auzit de precedent? De ce numai copii medicului asta decedat de covid sa primeasca pensie? De ce nu primesc copii medicilor decedati de diabet capatat lucrand in spital, ori de cancer, ori de infectii intraspitalicesti, ori de Dumnezeu cine stie ce boala sau afectiune capatata in spital? De ce nu primesc pensii de urmas copii soferilor de tir ucisi cand transporta marfa, sau ai postasilot cand isi fac treaba?

  • Vor primi si medicii de familie??
   Asa am inteles.

  • ce sa primeasca medicii de familie???

 2. Ce frumos, aruncam cu bani in medici si in familile lor.!!! Parca nu din vina lor, sistemul medical e la pamant. Au tot iesit la proteste pentru salarii pana cand banii pentru infrastructura medicala s-au terminat. In tara sunt o groaza de spitale in care 90% din fonduri se duc pe salariile personalului. Dupa aia ai medici care se ratoiesc la TV ca nu sunt medicamente, echipamente de protectie, dar nu i-am vazut niciodata protestand pentru astea. Tot timpul au protestat pentru salarii mai mari. Acum cand treaba e nasoala, hopa isi dau demisia, ba intra in condediu medical, ba se ratoiesc ca nu sunt echipamente si medicamente. E VINA VOASTRA, FOMISTILOR!!!!!

 3. De ce nu pensie de urmas si casierelor de la Auchan sau Carrefour, de exemplu, care sunt mult mai expuse infectarii? Sa le dam tot spagarilor din sistemul de sanatate si bonusuri de 500 de euro, si pensii … cat or sa mai suporte romanii toate mizeriile si absurditatile care ii sufoca tot mai rau?

  • Asa e. O clasa din ce in ce mai privilegiata. Am avut tot respectul pentru medici. Scoala grea si lunga, responsabilitate teoretic mare. Asta pana ajungi sa ai de a face cu ei. O goana dupa bani permanenta. In proportie mare ii gasesti si in privat si la stat. La stat nu ajungi prea usor la ei, la privat consultatii facute contratimp, calitatatea actului medical lasa de dorit. Da, e nevoie de ei acum. Dar sa pastram limitele bunului simt. Au salarii sa traiasca mai mult decat decent, in timp ce azi din ce in ce mai multi nu mai au ce pune pe masa si nu din vina lor.

  • Mare dreptate ai.

 4. Sunt de acord cu pensia de urmaş pentru copii cadrelor medicale care mor ” la datorie”, cu amendamentul, ca fiecare urmaş al unui pacient din România, „ucis” prin malpraxis, să primească pensie de urmaş, plătită de medicul şi/sau cadrele medicale, responsabile de acest deces.

 5. Trăiască bugetarii români care sunt platiti cu sudoarea muncii de la privat ,acolo unde angajații simpli au salariul minim pe economie sau in ce mai bun caz aproape de salalariul mediu.
  La cei care plătesc taxe si salarii la stat, 4milioane au pensie medie 1250lei si pensie minima 704 lei aproximativ 1 milion de pensionari .
  Asta e România.

  • Astia ne-au impovarat de tot si pe noi si pe copiii nostri care vor lucra probabil tot in privat ca la stat, eu nu am pile!

 6. Se schimba linia întâi ca la hochei în materie de privilegii!

 7. Campanie electorala!!!
  Asta e o măsura populistă care o vom plati noi toți.

 8. Si copilasii baiatului care a murit cu zile din cauza medicilor care nici nu s-au uitat la el si l-au trimis de la un spital la altul, ce pensie de urmas vor primi si cat timp vor o primi?! Si daca a fost confirmat negativ la covid, mai primesc copiii medicilor si cadrelor medicale care l-au pasat de la un spital la altul fara sa-i dea macar un analgesic, pensie de urmas zic? Intreb si eu!
  Sa traiasca iohanis cu dragnea de mana! USELEU ne…norocit!

 9. Se prefigureaza inca o categorie de revolutionari. Acum e unul, dar peste 5 ani vor fi 200, aparuti pe parcurs. Pensia de urmas e pentru ca si-a pierdut parintele care aducea un venit, dar scutirea de impozit pentru ce e? Acum nu platea impozit, ce compenseaza? Smecherii isi aranjeaza sa treaca viloaie si blocuri pe numele unor intermediari.

  Jos cu privilegiile! Toti suntem cetateni si recompensa se plateste pentru munca depusa, nu la infinit! Pensie de urmas exista deja in legislatie, asta e o pensie speciala, nu de urmas!

 10. Impactul bugetar al acestei legi este foarte mic si sunt sanse ca la finalul epidemiei sa nu existe copii eligibili pentru aceasta pensie sau sa fie foarte putini.
  PSD doar isi face campanie de imagine. Astfel de initiative cantaresc foarte mult pentru naivii care raman cu impresia ca PSD imparte banii just.
  Ceea ce e ingrijorator este ca se continua modelul de pensie speciala, chiar in cazul de fata folosirea titlului de „pensie” este trasa de par, ar fi fost potrivit sa o numeasca bursa sociala sau bursa de studii dar se incearca in continuare sa se acrediteze modelul de pensie speciala.
  Intr-o lume normala toate „pensiile” speciale ar fi desfiintate si chiar mai mult de atat, celelalte pensii de stat (pilonul 1) ar fi corelate cu salariul minim pe economie.
  Desi sunt foarte multe pensii de lux in tara asta, sume de 5-6 salarii minime pe economie platite din pilonul 1, in acelasi timp multe pensii mici, atunci cand se majoreaza pensiile sunt majorate inclusiv acelea nesmitite departajand si mai mult pensionarii, numai social-democratie nu se poate numi asta.

  • Alo, tu intelegi ce inseamna unanimitate? Inseamna ca toate partidele, inclusiv penele, usere, udemere, pro kkt, arde si restul au votat legea asta. Nu e doar a a pesedeului.

 11. Incredibil, ce aglomerare de cretini pe mp e pe site-ul asta !!

 12. @andrei:
  Da, dar nu „nesimtita” precum a parlamentarilor care sunt mii de beneficiari. ! Aici e vorba deocamdata de un singur deces de pe urma caruia se pare ca vor primi pensie doi copii ! Ce e in neregula ?

 13. Fiecare loc de munca are riscul ei. Mai ales militarii ar trebui să primească ,că și ei mor la datorie. Doctorii o sa ceara mereu deoarece sunt foarte” săraci”.