G4Media.ro

Senatorul USR Florina Presadă a trimis CCR o altă serie de motive…

Senatorul USR Florina Presadă a trimis CCR o altă serie de motive de neconstituționalitate a Codului Administrativ, care nu au fost incluse în sesizarea Avocatului Poporului

Florina Presadă, senator USR, a trimis Curții Constituționale o serie de observații privind neconstituționalitatea Codului Administrativ care nu au fost invocate în sesizarea pe care Renate Weber, Avocatul Poporului, a depus-o în august 2019. Presadă cere CCR să se pronunțe și asupra aspectelor sesizate de ea.

”Am intervenit ca Amicus Curiae pe lângă Curtea Constituțională a României în cazul sesizării formulate de către Avocatul Poporului cu excepția de neconstituționalitate privind Codul Administrativ. De ce? Avocatul Poporului nu inclusese în sesizarea sa articole care sunt potențial neconstituționale, așa că am vrut să ofer CCR ocazia să se pronunțe pe marginea lor”, a scris Florina Presadă, pe Facebook.

O primă observație a acesteia este legată de faptul că în Codul Administrativ este eliminată pentru membrii Guvernului care-și pierd funcția din motive de incompatibilitate interdicția de a ocupa o funcție similară pe o durată de trei ani. În plus, este eliminată posibilitatea demiterii unui membru al Guvernului în cazul în care averea sa a fost declarată, în tot sau în parte, ca fiind dobândită în mod ilicit, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă. ”O astfel de omisiune în reglementare echivalează cu eliminarea unui standard de integritate pentru membrii Guvernului, făcând posibil ca un membru al Guvernului a cărui avere a fost declarată, în tot sau în parte, ca fiind dobândită în mod ilicit, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, să își poată continua activitatea”,  susține senatorul USR.

În al doilea rând, Presadă reclamă introducerea unei prevederi care îl obligă pe președintele României să răspundă în maximum 10 zile la propunerea premierului de numire a unui nou ministru, fapt ce ar contraveni unei decizii anterioare a CCR.

Senatorul contestă și constituționalitatea pensiilor speciale pentru primari citând pe larg din decizia CCR pe această temă din 2016 unde se spunea, printre altele, că ”aleşii locali nu reprezintă o categorie socio-profesională care să urmărească dezvoltarea unei cariere ca ales local, ci ei sunt aleşi în cadrul unităţii administrativ-teritoriale respective pentru a gestiona problemele comunităţii locale. Alegerea este o opţiune a electoratului, şi nu a persoanei care candidează, ceea ce înseamnă că alegerea nu ţine de resortul subiectiv al acesteia din urmă.”

Alte prevederi constestate de Presadă se referă la majoritățile cu care se iau deciziile privind administrarea patrimoniului în consiliile locale, procedura de avizare a proiectelor de hotărâre de consiliu local și numirea conducerii autorităților administrative autonome.

Citește întregul document AICI.

Decizia Curții Constituționale privind Codul Administrativ va fi anunțată pe 21 ianuarie

Avocatul Poporului, funcție ocupată de Renate Weber (ALDE), a ridicat pe 28 august o excepție de neconstituționalitate la CCR legată de ordonanța de urgență pentru aprobarea Codului Administrativ, potrivit unui comunicat al instituției.

Demersul lui Weber la CCR a venit la doar două zile după ce Tăriceanu a anunțat că ALDE rupe coaliția cu PSD și iese de la guvernare.

Reamintim că PSD a impus Codul Administrativ prin ordonanță de urgență, o decizie contestată puternic de opoziție și de societatea civilă. Codul Administrativ duce la politizarea totală a administrației centrale și locale și îi ajută pe baronii locali să își consolideze puterea.

Avocatul Poporului invocă trei motive în sesizarea de neconstituționalitate: OUG nu respectă cerințele prinvind delegarea legislativă, contravine cerințelor Constituției privind mandatul reprezentativ și afectează regimul instituțiilor fundamentale ale statului.

Foto: Florina Presadă/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. „Amicus Curiae” sau nu … Guvernul nu ar trebui lasat sa-si scrie legile proprii de funcționare. Doar Parlamentul sa o faca.
  Ce e obligatoriu pentru noi – sa respectam legile si sa platim contravențiile e valabil si pentru Guvern: legile date sa fie obligatorii si nu de tip reguli care pot fi opționale iar cine le încalcă să plateasca în bani si transparent sa stim si noi. Doar demiterea e insuficienta cand fapta e cu intenție.
  Ca ne-am saturat sa platim doar noi ca proștii!

  • Avocatul Dan Chitic a câștigat la CEDO, împotriva României, după șase ani. CEDO a decis că o persoană care a manifestat împotriva decidenților politici, la un miting, NU POATE FI SANCȚIONATĂ de către jandarmi, pe motiv că ar fi tulburat ordinea și liniștea publică prin invocarea de sloganuri împotriva puterii politice.

   Schimbați pe Barna si Ciolos cu Avocat Dan Chitic si Usr Plus ajunge la 25% la locale.

 2. De la titlu pana la introducere a si trecut de la USR la PSD?! Al dracu traseismul asta!

  • Taci… ca daca-i superi sterg articolul cu totu’!
   nici nu se vede psd ala.. e mic-mic

  • sau nu-ti afiseaza comentariul…am patit-o

  • M-am legat eu de Drulă de la ei… mi-au sters postarea. Au ceva cu tine si daca scrii ceva despre rom. Nu e voie cu băutura asta pe site

 3. Bă… eu vreau sa stiu daca funcționarul public rostește si/sau semneaza „jurământul”…pentru țară.
  Ca si istoric… as vrea sa stiu daca a fluctuat în lege acest juramânt… adica sub un guvern jurau iar sub altul nu (doar înjurau in gând).

  G4Media… studiați si voi chestiunea? E funny! Poate am dreptate si a fost o vreme cand se „fura” fara sa fii obligat sa juri strâmb….

 4. Macar stergeti datele personale ale doamnei Presada din document.

  • Gresit! Datele trebuiesc lasate publice. GDPR este cea mai distructiva directiva UE. In spatele GDPR se ascund coruptii si ceilalti infractori. Dna in cauza este un model de onestitate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.