G4Media.ro

Senatorul Mihai Goțiu cere Ministerului Mediului să trimită Corpul de control pentru…

Senatorul Mihai Goțiu cere Ministerului Mediului să trimită Corpul de control pentru a verifica cum a fost posibil ca un lac de 851 de hectare să sece în totalitate, în județul Constanța

Senatorul USR Mihai Goțiu a anunțat că va cere Ministerului Mediului să trimită Corpul de control pentru a verifica cum a fost posibil ca un lac de 851 de hectare să sece în totalitate.

Lacul Nuntași, din comuna constănțeană Istria, a secat în totalitate în doar două luni, fiind pentru prima dată când se întâmplă acest lucru de când sunt consemnate informații despre luciul de apă, au declarat reprezentanții ABADL pentru G4Media.

În cadrul discuțiilor din 11 septembrie, dintre reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Ministerului de Interne, Constanța a fost declarat județ calamitat din cauza secetei severe din această vară.

Luciul de apă a dispărut în mai puțin de două luni, iar acest lucru a fost anunțat oficial de directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola, care a catalogat evenimentul drept ”fenomen extrem”. Bola a declarat pentru G4Media că secarea completă ar fi putut fi prevenită dacă ABADL ar fi monitorizat îndeaproape soarta lacului:

 • ”Acest fenomen extrem a avut ca factor și diferența de nivel dintre lacul Nuntași și lacul Histria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele (…). Fenomenul de secare s-a mai manifestat parțial în anii trecuți, însă este pentru prima dată când lacul Nuntași a secat complet. Astfel, fauna și flora din zonă au fost afectate în mare parte, însă prin măsurile pe care le-am putea întreprinde ne vor permite să sprijinim refacerea ecosistemului (…). ABADL a început decolmatarea canalelor care asigură secțiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria și până la Nuntași. Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri și întreținerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă…”, a declarat Bogdan Bola pentru G4Media.

Un fotoreportaj cu Lacul Nuntași secat în totalitate, aici.

Mesajul integral al senatorului Mihai Goțiu:

”DEZASTRU! Un lac de sute de hectare din Rezervația Biosferei Delta Dunării s-a transformat în deșert!
Lacul Nuntași (din comuna Istria, jud. Contanța), care acoperea 850 de hectare, în apropierea țărmului Mării Negre a dispărut, la propriu. Imaginile difuzate de mass-media și pe rețelele sociale sunt apocaliptice, în cel mai deplin sens al cuvântului.
Desigur, cel mai simplu e să dăm vina pe secetă și pe fenomenele meteo extreme. Dar și seceta și fenomenele meteo extreme își au propriile cauze. Iar la aceasta se adaugă incompetența și iresponsabilitatea. Cei de la Ape arată cu degetul spre cei de la Rezervație și spun că ar fi trebuit să le ceară ajutorul, pentru decolmatarea canalelor care alimentează lacul. Primăria Istria a sesizat situația doar de câteva zile. Prefectul de Constanța se plânge despre cât de frumos era lacul, cum veneau turiști din toată țara… bla-bla-bla…
Astăzi, voi solicita, oficial, o anchetă a Corpului de control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Dar dincolo de stabilirea și tragerea la răspundere a celor vinovați de acest dezastru, fac un apel pentru implicare și responsabilitate și din partea voastră.
De peste trei ani și jumătate lupt, în Parlament, cu cei care nu dau doi bani pe protejarea mediului. Cărora nu le pasă că dispar pădurile României, ori că apele sunt băgate pe țeavă sub pretextul unui așa-zis ”interes public major” (!). Le pasă doar de conturile proprii și ale apropiaților lor. Iar în urma lor lasă… deșertul.
Am documentat, am prezentat public, am solicitat anchete oficiale, multe dintre ele încheiate cu sesizări penale, și am arătat că în spatele tuturor acestor distrugeri se află rețele de criminalitate organizată – MAFII, în limbaj popular, ale Pădurilor, Apelor, Deșeurilor etc. – cu puternice conexiuni în zona decidenților politici, de la nivel local și național.
Ține de voi, de fiecare în parte, ca asemenea politicieni să nu mai ajungă să ia decizii pentru viitorul comunităților în care trăim și pentru viitorul României! Vă aștept la vot, pe 27 septembrie, la locale, și pe 6 decembrie, la parlamentare! Doar împreună putem scăpa de hoția, impostura, incompetența și iresponsabilitatea din administrațiile locale, din Parlament și din Guvern!
În luptele pe care le-am dus, începând cu decembrie 2016, cu colegii din USR în Parlamentul României și continuate de europarlamentarii USR PLUS la Bruxelles, din vara anului trecut, am demonstrat, prin fapte, că salvarea pădurilor și apelor ori pentru un aer mai curat nu reprezintă doar promisiuni de campanie electorală. Protecția mediului și bătălia cu schimbările climatice reprezintă o prioritate pentru Alianța USR PLUS, asumată în mod public și vizibilă prin ceea ce am făcut.
Dacă vreți ca asemenea dezastre să nu se mai repete, vă cer sprijinul, încrederea și votul vostru!
#viitorsănătos #fărăhoție #fărăpenali #stradăcustradă
PS: în primele două imagini vedeți cum arată ”Lacul” Nuntași acum (primele două fotografii) și cum arăta până nu cu mult timp în urmă (ultima imagine): credit foto: G4media, Adevărul & rețele sociale”.

sursa foto: Info Sud-Est

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Cu atat mai mult cu cat cica fenomenul a fost monitorizat incontinuu ! :((

 2. Ministerul Mediului nu e acolo sa se intereseze de lacuri, meseria lor e sa tina evidenta la ce se poate vinde pentru profit de catre firmele de partid.

 3. Daca lacul a secat din cauze naturale, nu trebuie intervenit, natura trebuie lasata sa-si urmeze cursul, indiferent ca ne place sau nu.

  • ..pai și tu daca faci infact sau dacă ești „inteligent” așa cum reiese din comentariu, faci accident,.. doctorii nu ar trebui sa intervină, sa te lase să mori, urmezi cursul naturale!!!

  • Am preluat retorica gurului Deşeu, încep să fiu şi eu convins de argumentele ecologice. 😂 Dar văd că vă place doar când vă convine, ţ ţ

 4. Eu cred că cormoranii ăia mulți au băut toată apa după ce s-au ospătat bine cu pește.

  Pădurile dispar, apa dispare, mai trebuie să dispară mediul și rămâne Costeluș pe drumuri. Drumuri și Poduri, in locul agentului 00Somn boNde!

 5. S-a intors lumea cu fundu-n sus maica. Nu e normal. Pe vremea dacilor liberi, lacurile ramaneau nemiscate in loc. Coruptia produce „anotimpuri calduroase”. Practic, coruptia ucide iarna.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.