G4Media.ro

Senat: Legea Anastasia, adoptată în unanimitate: detenţie pentru şoferii băuţi şi drogaţi…

sursa foto: ISU Prahova

Senat: Legea Anastasia, adoptată în unanimitate: detenţie pentru şoferii băuţi şi drogaţi ce au produs accidente mortale / ”Sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice”

Senatul a adoptat luni, în plen, în unanimitate, propunerea legislativă pentru completarea Codului penal care prevede ca şoferii drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea cu executare, anunță Agerpres.

Iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi însuşită de un grup de parlamentari PNL şi PSD, propunerea legislativă a fost reintrodusă în circuitul parlamentar în noiembrie 2022, după ce în 2019 a fost respinsă de Parlament.

Cazanciuc a afirmat că, din păcate, România ocupă, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere.

Potrivit senatorului social-democrat, iniţiativa a fost respinsă în 2019 de Camera decizională „din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnagiului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”.

Robert Cazanciuc a menţionat că datele furnizate de Poliţia Română şi de Ministerul Justiţiei arată că sunt 20.000 de persoane trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.

Conform raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2021, citat în expunerea de motive, a crescut numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru accidente mortale de circulaţie (473) faţă de 396 în anul 2020.

„O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului. Practica instanţelor de judecată de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu (…) relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Cazanciuc a anunţat că intenţionează să propună şi modificarea Codului rutier, astfel încât cei care au produs un accident soldat cu decese să nu mai poată conduce vreodată.

„Să fim foarte bine înţeleşi. Nu vreau să ajungă nimeni la închisoare. Dacă cineva e la închisoare, înseamnă că altcineva a murit. Este un semnal de alarmă pentru noi toţi. Când vedem pe cineva despre care ştim, la o petrecere, că a consumat substanţe interzise să-l tragem de mânecă să nu urce la volan. Nu e suficientă această lege. Va trebui să modificăm şi Codul rutier, astfel încât cei care produc aceste accidente să nu mai poată urca niciodată la volan”, a mai spus senatorul PSD.

El a precizat că dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a afirmat că propunerea legislativă reprezintă „un semnal foarte clar pentru responsabilitate”.

Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Pentru soferii bauti, drogati si plagiatori ce pedepse vor fi ?

 2. Ete fleosc… Sa inteleg ca pana acum, daca te urcai baut/drogat la volan si omorai pe cineva, scapai doar cu o amenda sau cum? Aaaaa…. poate beizadelele voastre de politicieni nenorociti. Oamenii de rand (bauti sau nu) infundau puscaria.

 3. 20.000 cazuri … cati morti au rezultat, nu se stie ?
  cati soferi care au omorat fiind betivi si drogati sunt liberi acum?

  foarte foarte foarte greu viermilor(ca oameni nu sunteti ) de la PSDNLUDMR

 4. Și cu cei care deși ești pe trecerea pentru pietoni și nu se opresc, ce faceți?!

  • Te oprești tu ca sa nu te o.moa.re do.bitocul! Tu să ai grijă de propria viață, nu aștepta din partea altora.

 5. Pentru aplicarea legii ai nevoie de politisti. De unde? Nu prea mai sunt. E jale.

  • La ce comentarii am citit pe aici….poate era mai bine sa nu se fi schimbat nimic. Sa conducă romanasul nostru ,cum vrea mușchiul lui de cocalar.. iar când iese în afara din „scrba „asta de tara oare de ce domul cocalar este mielușel in trafic?

  • Se rezolva acum ca au dat militiei locale atributii de politai. Vom avea politisti interlopi cu 4 clase.

 6. Pai dk tot ați deschis cutia Pandorei, lăsați să iasă tot.Pentru conducere cu peste 1 la mie sau drogat grogy s-ar merita o pauza de șofat de vreo câțiva ani.Sau trebe musai să omoare pe oarecine?

 7. Și pt pârtzari ar trebui macar internare la psihiatrie.