G4Media.ro

Selecția procurorului trimis de România la Parchetul European se prelungește până pe…

Selecția procurorului trimis de România la Parchetul European se prelungește până pe 31 mai

Ministerul Justiției a prelungit de la 15 mai până pe 31 mai termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru procedura de selecție a candidaților desemnați în numele României pentru funcția de procuror european.

La procedura inițială, declașată în februarie și terminată în aprilie, fostul ministru Tudorel Toader îi refuzase pe toți cei cinci candidați: Daniel Horodniceanu, Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici şi Elena Hach.

Ulterior, Tudorel Toader a declanșat o nouă procedură cu termen-limită 15 mai, deși îi promisese comisarului european Vera Jourova că selecția va fi încheiată până la finalul lunii martie, așa cum prevedea de altfel și OUG 8/2019. Acum, ministrul interimar Ana Birchall a prelungit-o până pe 15 mai.

Conform MJ, poate fi desemnată candidat în numele României pentru funcţia de procuror european persoana care este cetăţean român, cu domiciliul în România, este procuror sau judecător cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de minimum 15 ani, este procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau judecător cu grad profesional de curte de apel, are experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc, cunoaşte la un nivel tehnic avansat limba engleză sau franceză (cunoaşterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulaţie internaţională reprezintă un avantaj).

În urma susţinerii interviului, comisia selectează trei candidaţi care vor fi incluşi în lista cu trei candidaturi pe care ministrul Justiţiei o va înainta Consiliului UE.

Foto: Ana Birchall (InquamPhotos / George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.