G4Media.ro

Șeful diplomației europene, îngrijorat de escaladarea tensiunilor dintre Macedonia de Nord și…

Sursa Foto: Twitter

Șeful diplomației europene, îngrijorat de escaladarea tensiunilor dintre Macedonia de Nord și Bulgaria

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a exprimat îngrijorarea provocată de tensiunile dintre Macedonia de Nord și Bulgaria și a condamnat ferm incitarea la violență, transmite Rador.

În Maceodnia, la Ohrid, la 19 ianuarie a fost grav rănit Hristijan Pendikov, cetățean al Macedoniei de Nord de origine bulgară și secretar al Centrului bulgar din Ohrid. Pentru tratament, Pendikov a fost transferat la Sofia cu avionul Guvernului macedonean. Ancheta Procuraturii din Ohrid este în curs de desfășurare.

După acest atac, Guvernul Bulgariei a reacționat și a chemat ambasadorul bulgar la Sofia la consultări din cauza „gravității situației privind respectarea drepturilor bulgarilor și escaladarea violențelor motivate de ură” din ultimele luni – a comunicat Ministerul bulgar de externe.

„Recent am văzut escaladarea tensiunilor dintre Macedonia de Nord și Bulgaria cu incidente și provocări regretabile” – a subliniat Borrell cu ocazia întâlnirii de la Bruxelles cu ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani.

Borrell a condamnat atacul de la Ohrid, dar a subliniat că declarațiile Guvernului macedonean l-au convins că cei responsabili vor fi aduși în fața justiției. Borrell a declarat că sunt inacceptabile declarațiile unor politicieni naționaliști, care incită la ură și violență și care conduc la escaladarea tensiunilor și nu contribuie la o atmosferă care face posibilă buna vecinătate. Borrell consideră că este nevoie de o implicare comună pentru promovarea dialogului și respectului reciproc, principii pe care se bazează UE și esențiale pentru parcursul european al Macedoniei de Nord.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asta cine mai e ?