G4Media.ro

Șeful diplomației de la Chișinău: Datorită şi alături de România, vom integra…

Foto: InquamPhotos / George Calin

Șeful diplomației de la Chișinău: Datorită şi alături de România, vom integra Moldova în Uniunea Europeană

Șeful diplomației de la Chișinău, vicepremierul Nicu Popescu, afirmă că în Republica Moldova există o majoritate fermă pentru democraţie, pentru libertate şi pentru parcursul european al ţării. „Datorită şi alături de România, vom integra ţara noastră în Uniunea Europeană şi vom oferi, inclusiv acestor cetăţeni, în continuare pace, stabilitate şi calm”, a spus acesta, într-un interviu acordat agenției Agerpres, în marja summitului Comunităţii Politice Europene.

Republica Moldova va găzdui, joi, Summitul Comunităţii Politice Europene, care va reuni aproximativ 50 de şefi de state, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Evenimentul este considerat de ministrul de externe de la Chişinău cel mai important eveniment diplomatic din istoria Republicii Moldova şi un semnal puternic din partea întregului continent european în favoarea păcii şi stabilităţii ţării.

„Este absolut clar că cetăţenii Republicii Moldova în primul rând sunt uniţi în dorinţa lor de a trăi într-o ţară paşnică, de a trăi într-o ţară democratică. Evident că, la fel ca în orice societate democratică, avem cetăţeni cu diferite preferinţe politice sau geopolitice, dar lucrul care ne uneşte pe noi toţi în Republica Moldova este dorinţa de a ne gestiona propriile diferenţe politice prin metode paşnice şi democratice.

În Republica Moldova avem o majoritate fermă pentru democraţie, fermă pentru libertate şi pentru parcursul nostru european”, a spus Nicu Popescu.

Acesta a admis că „o minoritate de concetăţeni” – conform ultimelor sondaje, aproximativ 20% – ar prefera ca Republica Moldova să se integreze mai degrabă în spaţiul estic, dar nici acești cetățeni „nu îşi doresc să trăiască într-o ţară în care armata, bombele, tancurile, artileria determină în ce direcţie trebuie să evolueze această ţară”.

În acelaşi timp, însă, sprijinul pentru integrare europeană este mai mare ca niciodată, spune vicepremierul. „Acest război a demonstrat că pentru Republica Moldova singura modalitate şi principala modalitate de a asigura pacea, calmul, stabilitatea şi prosperitatea ţării noastre este aderarea la Uniunea Europeană, integrarea cu partenerii noştri, cu România, cu Uniunea Europeană, dezvoltarea relaţiilor cu NATO şi acest lucru este clar pentru absolut noi toţi”.

Summitul Comunităţii Politice Europene care are loc joi lângă Chișinău reprezintă pentru Moldova o şansă de a convinge „cât mai multe state membre ale Uniunii Europene să ne sprijine în toamnă, atunci când sperăm că instituţiile europene, dar şi Consiliul European vor declara că Republica Moldova este gata să deschidă negocierile cu Uniunea Europeană”.

În plus, summitul va transmite un mesaj geopolitic foarte clar: „Republica Moldova nu este singură într-o regiune foarte dificilă, într-o regiune foarte riscantă, într-o regiune marcată de această agresiune brutală a Federaţiei Ruse contra Ucrainei, agresiune care generează efecte negative enorme, inclusiv pentru ţara noastră”, a subliniat Popescu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. 👏🏻👏🏻👏🏻…
    🇪🇺 e și a voastră.

  2. Da, da, urmați modelul românesc că veți ajunge departe! Oare nu ați auzit ce bine au negociat ai noștri, ca brazii cu m… pe piept, ce reforme profunde au făcut, ce datorie externă am realizat și la ce nivel de viață au adus celor mai largi categorii sociale?!! Oricum, e visul vostru!