G4Media.ro

Şeful CNCD, Csaba Asztalos: Nu voi participa la referendum, nu are nici…

Şeful CNCD, Csaba Asztalos: Nu voi participa la referendum, nu are nici un efect juridic/ Și în acest moment Constituția permite căsătoria doar între persoane de sex diferit

Referendumul pentru familie nu era necesar, a declarat, vineri, la RFI preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, în opinia căruia consultarea populară din 6 şi 7 octombrie nu va avea niciun efect juridic. Şeful CNCD anunţă că, personal, nu va participa la referendum. De asemenea, el nu exclude apariţia unor plângeri la CNCD, după campania pentru referendum, transmite News.ro.

Asztalos Csaba spune că a observat deja o retorică plină de ură în spaţiul public, motiv pentru care nu exclude apariţia unor plângeri la CNCD, după campania pentru referendum.

„Eu îmi exprim speranţa că această campanie se va păstra în limitele decenţei şi a respectării reciproce a demnităţii umane a celor două tabere (…). Din păcate, vedem că nici nu a început campania pentru referendum, dar avem exprimări şi manifestări care nici nu fac cinste unora, pentru poziţia pe care o ocupă în societate şi manipulează, depăşesc chiar limitele bunului simţ (…). Nu exclud să avem plângeri legate de campania privind revizuirea Constituţiei”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Şeful CNCD subliniază că, „indiferent de rezultatul referendumului, din punct de vedere juridic, nu avem nici o schimbare, pentru că şi în acest moment actuala Constituţie permite căsătoria doar între persoane de sex diferit şi noţiunea de familie o interpretează într-un sens larg, nu doar familia care rezultă din căsătorie”.

Această revizuire a Constituţiei nu comportă nici o consecinţă juridică (…). CCR în decizia 580/2016, în care analizează dacă se îndeplinesc condiţiile de revizuire a Constituţiei, de strângere de semnături, analizează şi pe fond textul propus de iniţiatori şi acolo arată că definiţia propusă de iniţiator pentru familie se referă doar la un tip de familie şi că noţiunea de familie este mult mai largă şi că avem mai multe tipuri de familii şi în fond, familia este protejată de articolul 26 din Constituţie, care se referă la dreptul la viaţă privată şi de familie. Ca atare, din acest punct de vedere, într-o interpretare strict constituţională şi celelalte tipuri de familii sunt protejate”, a declarat Asztalos Csaba.

El a spus că nu va participa la referendumul pentru familie: „Din punct de vedere juridic şi nu o spun eu, o spune CCR, nu avem nici o consecinţă, deci în interpretarea mea nu aveam nevoie de o astfel de iniţiativă şi de un astfel de referendum, dar desigur, îmi păstrez neutralitatea, din poziţia pe care o am, de preşedinte al CNCD. Nu am să îndemn pe nimeni nici să participe, nici să nu participe la referendum, dar am să explic de câte ori este necesar ce înseamnă modificarea articolului 48 şi că nu are nici o consecinţă juridică. Eu personal, desigur, nu voi participa la referendum, pentru că nu are nici un efect juridic acest demers”. (Sursa: News.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. na.. Asztalos Csaba, pregateste-te de o ievaluare in curand

  2. se pare ca bacsi astalasz cam dezinformeaza

    Art. 26 – Viaţa intimă, familială şi privată
    (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
    (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

    https://www.constitutiaromaniei.ro/art-26-viata-intima-familiala-si-privata/

  3. Art. 48 – Familia
    (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.
    (2) Condiţiile de încheiere, de desfacere şi de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă.
    (3) Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie.

    https://www.constitutiaromaniei.ro/art-48-familia/

  4. „5. Potrivit art.16 pct.1 al Declarației Universale a Drepturilor Omului adoptate
    de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în data de 10 decembrie 1948,”

    „bărbatul și femeia au dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie”. ”

    „O formulare similară se regăsește și în Convenția europeană a drepturilor omului, în care
    art. 12 prevede că:

    „Începând cu vârsta stabilită prin lege, bărbatul și femeia au dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie conform legislației naționale ce reglementează exercitarea acestui drept.”

    https://www.ccr.ro/files/products/Decizie_580.pdf

  5. Asa trebuie NU MERGEM LA REFERENDUM !!

  6. Organizarea si cheltuiala pe seama acestui referendum inoportun , nu inseamna insasi incalcarea prevederilor din Constitutia Romaniei articolul 20 „Tratate internationale privind drepturile omului”,ce contin clar si in larg denumirea termenului „Familie”.??
    Uluitoare este ignoranta si nerespectarea normelor institutionale , la cel mai inalt nivel -Parlamentul Romaniei. Nu mai vorbesc de popor si de unii preoti care exclud apriori drepturile fundamentale ale omului fara sa realizeze cat de crestinesti sunt!
    Toata mascarada aceasta seamana cu vorba :’Un nebun arunca o piatra in apa si 1000 de altii sar dupa ea s-o gaseasca !”