G4Media.ro

Șeful CNCD despre gestul arbitrului român Sebastian Colțescu: Apelativul utilizat de arbitrul…

Șeful CNCD despre gestul arbitrului român Sebastian Colțescu: Apelativul utilizat de arbitrul român este fără niciun dubiu unul rasist. E grav că un arbitru la un asemenea nivel nu cunoaște aceste reguli

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), condamnă într-o declarație pentru G4Media.ro gestul arbitrului român Sebastian Colțescu, care a folosit apelativul ”negru” la adresa unui antrenor secund al echipei Istanbul Başakşehir din meciul de fotbal de miercuri seară contra lui Paris Saint Germain.

”Apelativul utilizat de arbitrul român este fără niciun dubiu unul rasist. Explicațiile acestuia cum că în limba română apelativul în speță nu are conotații rasiste, înseamnă altceva, nu stau în picioare. De ce? Chiar dacă societatea din România nu a avut o experiență istorică directă cu sclavia, discriminarea rasială, și pentru mulți cetățeni români nu e evident și clar conținutul rasist al apelativului ”negru”, acesta nu înseamnă că nu ar fi rasist”, a declarat Csaba Asztalos pentru G4Media.ro.

UEFA a decis marți noapte rejucarea meciului cu altă brigadă de arbitru după ce jucătorii ambelor echipe au refuzat să mai intre pe teren după apelativul folosit de arbitrul Sebastian Colțescu.

”De amintit că societatea din România a avut experiența dură a rasismului și discriminării romilor în perioada de robie, dar și după. Societatea din România nici până în zilele noastre au reparat rezonabil consecințele robiei și a altor forme de abuz și discriminare față de romi. Explicațiile arbitrului în speță îl caracterizează pe acesta, reflectă necunoașterea acestuia, faptul că nu știe că apelativul ”negru” este rasist, mai ales pentru o persoană care face parte din categoria rasială respectivă, și care a fost supusă istoric unor discriminări crunte, parte continuă și în prezent. Apelativul de ”negru” a fost și este cea mai puternică formă de etichetare și stigmatizare rasială”, a mai spus Csaba Asztalos.

În ceea ce privește apărarea lui Colțescu, șeful CNCD respinge argumentele aduse de arbitru: ”Este grav că un arbitru la un asemenea nivel, nu cunoaște aceste aspecte și reguli, în condițiile în care FIFA, UEFA și FRF de ani de zile duc o campanie puternică împotriva discriminării și combaterii rasismului în fotbal și pe stadioane, sancționând nenumărate incidente. În plină campanie a jucătorilor de susținere a luptei anti-rasism. Când președintele federației engleze de fotbal demisionează pentru un apelativ rasist folosit într-un interviu. Nu are relevanță dacă arbitrul a avut sau nu intenția de a discrimina (și cred în buna credință a acestuia), simpla utilizare a apelativului rasist are efecte discriminatorii față de persoanele vizate. Nu avem voie să distingem jucătorii pe criterii de rasă, mai ales prin apelative care istoric sunt cele mai puternice forme de etichetare și stigmatizare rasială.  Și nu putem să venim cu acel contraargument a ce se întâmplă în SUA, pentru că acolo distincția se realizează în cazul tuturor persoanelor, și a albilor, și cu apelative care nu sunt rasiste. Și atunci sosește întrebarea din partea celor care neagă că apelativul ar fi rasist: cum să-i spună? Să-i spună cum le spune și altor jucători, să nu folosească identificări rasiale. Orice jucător este om”.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) critică și reacțiile unor oameni de fotbal și lideri de opinie care i-au luat apărarea lui Colțescu, explicând că astfel de gesturi sunt comune în fotbalul românesc, unde mulți jucători sunt victime ale rasismului.

”Constat cu îngrijorare că formatori de opinie din țară, în reacția lor la incident, neagă existența problemei rasismului în fotbalul din România. Le recomand să citească interviul din acest an dat de Erich de Oliveira, sau le amintesc de manifestările rasiste de la Iași dintr-o partidă de liga I. din acest an, sau de cazul Wellington – Concordia Chiajna, când s-au aruncat coji de banană pe teren, sau cazul Nicușor Bancu de la o partidă de liga I din Craiova. Nu mai spun de comportamentele rasiste în fotbal față de romi și față de maghiari. Avem mult de lucru iar arbitrii au obligații în prevenirea și sancționarea comportamentelor rasiste, au nevoie de cunoaștere în acest domeniu. Salut și apreciez reacția promptă și fără echivoc a FRF”, a spus Csaba Asztalos.

Citește și

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

79 comentarii

 1. Ce idioțenie, jucătorul era un negru, trebuia sá îl vopseascá în alb?

  • Pai nu merge, n-ai vazut ca acu’ cateva zile o dansatoare de culoare nu a vrut sa se vopseasca in alb ca sa joace in nu stiu ce balet. Cred ca trebuia sa prevada autoru’ mort de 300 ani ca o sa aiba dansatoare de culoare si sa nu scrie ce culoare au lebedele (s-au ce or fii fost).

  • Ma bag si eu in seama ca ma framanta un pic problema.
   Nu sa-l suz pe arbitru, ca poate are ceva rasism in el – ca tot romanul.

   Cred ca problema pe care nu o sesiseaza lumea este ca exista:
   N-Word si Black man in limba engleza.
   In romana exista numai „negru” care suna ca N-Word (deci ca Naiba) – si asta e ce au auzit strainii.

   Ca exemplu: traduceti voi „Black Lives Matter” in romana (cuvant cu cuvant, fara inlocuiri cu „persone de culoare”) – sa vedeti ce rasisti deveniti :D.

   Alta provocare: Vorbiti putin in romaneste pe langa vorbitorii de engleza, eventual cu copii prin preajma, urmatorul text:
   „Ce fac eu azi. Ce sa ma fac. Eu fac ce fac de mult ……”
   FY pervert …..

  • Pacat, mare pacat, ca acei care trebuie sa aiba grija de noi se dau primii cu dusmanii!!
   A spus „ala negru”, adica „the black one” si NU „the negro one”. Deci nea-caisa ala a starnit un razboi gratuit, probabil asta si-a si dorit. Cred ca ar fi cazul sa nu mai fim gluga de coceni a Europei si nu doar noi. Daca au ajuns sa scoata filmul „Pe aripile vantului” ca e rasist, ce sa mai zicem??? Doar ca prea multa toleranta strica! Si-o iau toti nebunii in cap!
   Ce ar fi sa incepem sa ne ofuscam si noi daca/ cand ne spun „albi”? 🙈🙈🙈
   Mare ti-e gradina, Doamne!

 2. cum se spune in romana la persoana de culoare neagra? ca eu de cand ma stiu se zice negru?

  eu as zice ca problema e de traducere din romana in engleza, pentru ca se cheama traducere si adaptare.

  asteptam academia roamana sa ne spuna cum e corect sa spui. cu tiganii s-a stabilit ca sunt rommi. sa ni se spuna si cu negri.

  • cred că faci o mare confuzie între rasă și etnie

  • A fost o competitie internationala, trebuia sa foloseasca o limba de circulatie comuna, engleza. Sigur a fost instruit in privinta asta, dar degeaba. Nu era rasism, insa acum trebuie sa facem munca de convingere ca noi, ca google translate, smad, bla bla ….

  • exprimarea @om a fost in limba romana ( e pe inregistrarea ), traducatorul a tradus mot-a-mot neluand in considerare / nestiind cum trebuie sa traduca conform tendintelor

   nu e vorba de margareta elena nistor (respect) ca in filme, se face si adaptare, la noi in romana „negru” e in DEX si e corect.

   academia roamana sau cine s-o fi ocupand de treburi de astea ar trbeui sa ne spuan cum sa ne exprimam in limba romana si apoi sa spuna si in limba engleza care e traducerea .. si alte limbi 🙂

  • @gigiflex,
   Ba tu faci. Țiganii sunt total diferiți față de albi.

  • România n-are, şi nu va avea, un TVR Cultural, cu atât mai puţin un TVR Didactic, care să explice populaţiei ce e corect şi ce nu în Occident. Deocamdată, „negru” în româneşte nu e o insultă, cum nu e în expresia „Black Lives matter”. Altele sunt rasismele folosite de derbedeii noştri, pe stadioane şi pe net. Infrastructura Intelectuală din RO, neglijată de toate partidele, e însă prea slabă ca să poată apăra imaginea României în această ceartă de cuvinte, în care dau lecţii privind Drepturile Omului ţări care nu le respectă.

 3. Sunt curios: cum trebuia apelat jucatprul respectiv? In lb romana apelatovul negru nu este o jignire.

 4. De unde l-au scos pe prostul asta? Auzi: ‘Romania nu a avut experienta istorica cu sclavia’. Ce idiot. Acu’ cativa ani au fost eliberati sclavi in Romania si dobitocu’ declara prostiile astea. Cum a ajuns gunoiul asta sef la CNCD?

  • pe bază de partid… și are vreo zece ani de când împarte dreptatea… cum vrea el.

  • In perioada 1250-1700, tatarii navaleau la fiecare 5-7 ani si capturau de fiecare data mii de romani din tinuturile Moldovei si Valahiei, pe care ii vindeau ca robi in pietele de sclavi din Crimeea.
   Turcii procedau asemanator, doar ca intervalul era mai mare, de 10-15 ani.
   Daca ne gandim la origine etnica, ambele natii cuceritoare erau asiatice, iar romanii erau europeni.

  • Istoria sclavagismului e documentata in ultimii 4000 ani in toate zonele. Si inca merge bine si acum. Din ce vad eu e o tendinta sa se reduca istoria sclavagismului la cateva slogane folosite de Martin Luther King sau Malcom X in lupta lor impotriva opresiunilor.

 5. Si uite asa creste sustinerea pentru AUR =)))) E clar ca nu mai exista niciun echilibru in lume. Cei care nu vor fi de acord cu corectitudinea politica excesiva vor fi numisti cuvinte cu -ist si -fob si se vor radicaliza. Nu „extrama dreapta” e problema, „extrema dreapta” de o tot folositi voi pe post de bau-bau este un raspuns la prostiile astea. Extrema Stanga este problema reala, dar nu ne place sa admitem asta. De frica sa nu fim „cancelled”.

  • Aur , va dispare pana la următoarele alegeri . Sper

  • Se ajunge la un nivel de prostie uriasa, nu mai poti spune alb sau negru de exemplu. Nu poti spune negru, desi nu este peiorativ in limba romana. Jucatorul a crezut ca a spus „negro” care intr-adevar este o insulta. Cum trebuia sa-l numeasca daca nu avea numar pe tricou si nu ii cunostea numele. Jucatorul acela de culoare. Devine un pic ridicol. In Engleza daca spui the black guy, nu e nicio problema.

 6. Ce bataie de joc, nu mai poti sa spui ca negrul e negru. De azi, Muntii Padurea Neagra se vor numi Muntii Padurea… nu mi-e clar cum, in lumea corectitudinii politice.

  • Fratioare poti spune ce vrei tu , in afara meciului dar in timpul partidei exista regulament strict in aceasta privința deoarece acest subiect e f sensibil pe plan mondial și tu stii asta . Cand ești profesionist atunci nu te scapi .

  • Mi se pare rezonabil, dar tot e o mare diferenta intre „ala negru” si a arunca banane pe teren.

  • Nu-l cunosc pe arbitrul roman, nu stiu daca e rasist, dar am citit traducerea CORECTA in engleza a ceea ce a zis: „… the black one…”. In limba engleza a caracteriza pe cineva cum ca ar fi „black” NU ESTE RASISM. Noi toti romanii stim ce cuvinte ar fi trebuit sa foloseasca arbitrul pentru a fi catalogat rasist. Nu le spun aici pentru ca nu e nevoie. Mi se pare bizar ca autoritatile romane sa accepte instantaneu in a-l blama pe arbitru fara a lua in considerare circumstantele de limba ramana. Il inteleg pe american ca s-a simtit jignit cind a auzit „negru”, dar cred ca ar intelege daca i s-ar explica provenienta.

 7. Cunoaste bine, dar se demasca involuntar precum asasinul prin ADN-ul de criminal depistat intr-o picatura de sange, un fir de par, o unghie, un scuipat, etc.

 8. Mda. Ce să aștepți de la CNCD? Sa zică că nu a fost discriminare? Păi își iau ei pâinea de la gură?
  In alta ordine de idei, daca pe arbitru il chema Zoltan, nu cred ca era discriminare, ca era tot Roman de etnie maghiară, ca si Csaba. Nu as putea să zic ungur ca e rasist să spui ungur în românia.

  • Poate ajunge Aur sef peste CNCD :))) cat as râde:)))) nu pt ca ii sustin, dar să mai termine cu toate cacaturile astea copilărești.. apropo, persoanele de culoare să își cumpere hartie igienică neagră de acum încolo, ca hârtia de sters la cur alba e rasistă.

  • Pai putea sa rateze Ciobi sansa sa dea in prostii de romani care l-au pus sef la CNCD pe viata? Nu putea, plus ca ii da si G4Media ocazia sa-si exprime impartialitatea legendara.
   Vorba ta, daca il chema Zoli si era din Ditrau era o imensa neintelegere/ simpla eroare de comunicare.

 9. Ungurul de la CNCD aberează; arbitrul s-a adresat unui alt român, în limba română, identificând o persoană de culoare ”negru”, cu expresia ”negrul ală”… individul din staff-ul turcesc, mare om de litere, a înțeles că ar fi fost identificat cu ”negro”, expresie ce înseamnă ”negrotei”. Ei, bine, nu există nicio jignire, nici vorbă de vreo discriminare, dicționarul românesc conține cuvântul ”negru”, explicând că acesta poate însemna și om de culoare neagră, african, etc

 10. blana animalelor nu are culoare și rasismul în România nu a existat https://en.m.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Romania

 11. Cea mai mare greșeală. NEGRU IN LIMBA ROMANA E UN DESCRIPTOR NU O INSULTĂ. Cum dracu voia să numească o persoană pe care nu a cunoscut-o și nu a văzut-o până atunci? S-a dus la cel mai evident lucru.
  Într-adevăr nu e de bun simț, dar needucat nu înseamnă rasist. Black Lives Matter= Viețile negrilor contează. Oamenii se identifică in culoarea negru deci nu văd insulta

  • Era arbitru, era obligat să știe numele jucătorilor. Mai ales la acel nivel de competiție. Că altfel, mergeai tu să arbitrezi și îi strigai pe ăia cum puteai — negrule, crețule, prostule și cum își mai venea.

   Comentariile de la articolul ăsta, care-i iau apărarea arbitrului, arată ce țară mică suntem. Adică ce oameni mici și needucați suntem, dar cu pretenții.

  • si păcătoasă..

  • Nu era jucător!

  • Giumbix un arbitru trebuie sa stie numele si prenumele doar TUTUROR celor din staful tehnic al echipelor sau si al tuturor celor din tribune? Intreb asa din curiozitate dar cred ca are nevoie de minim jumatate
   de an sa se pregateasca, inainte de un meci…..grea viata de arbitru.
   Si daca tot traiesti in tara asta mica si de cacat, e de bun augur sa folosesti limba acestei tari. Din comentariul tau deduc ca ar fi fost logic si de bun simt sa interzicem limba romana caci este rasista….dar dobitocul care a tradus „nigger” in loc de „black man” nu e vinovat….

 12. Am urmatoarea curiozitate legata de acest caz:
  Daca pe banca de rezerve s-ar fi aflat mai multe persoane de culoare (negri sau mulatri, deci) si unul singur alb, iar Coltescu ar fi vorbit despre cel din urma, fiindu-i usor sa-l identifice pentru arbitrul de centru cu sintagma „cel alb”, ar mai fi fost tot acest scandal? S-ar fi considerat si in acea situatie ca ar fi facut o remarca rasista?
  Tot istoric vorbind, d-nul Csaba Asztalos stie, probabil, ca multa vreme, in secole trecute, grofii maghiari aveau sclavi romanii iobagi din Transilvania, dar asta nu ne face sa nu folosim azi aceste cuvinte, nu?

  • Dar cand iti spune cineva ca esti prost, idiot, etc. te simti ofensat? Majoritatea oamenilor se simt ofensati sau nu? Se simt. Pentru ca aceste cuvinte au o conotatie negativa. Cuvantului negru i s-a atribuit in timp o conotatie negativa, cand ne referim la persoane. Nu discutam despre culoare neagra.

  • Cuvantul „nigger” este folosit peiorativ la adresa negrilor, mai cinevaule. Cuvantul negru (black) e considerat jignitor cand e folosit in referire la persoane numai din considerentel de „political correctness”. Nu poti sa elimini din vocabularul colectiv catalogari ale indivizilor pe criterii de rasa, pentru ca asta e realitatea: pe Pamant suntem mai multe rase. Iar acel jucator care s-a simtit ofensat ca i s-a spus „cel negru”, doar pentru a se face o distinctie intre mai multe persoane, e un idiot daca a crezut ca in acest fel arbitrul l-a jignit.
   Dar, ma rog, probabil ca Cineva e negru si nu are rost sa ne mai expunem argumente contrare, ca fiecare o va tine pe a lui.
   Mi se pare ca merge prea departe aberatia asta BLM. Are si istoria rolul ei, dar noi acum traim vremuri actuale, iar nu in urma cu 60-70 de ani, cand populatia de culoare chiar era discriminata in fata albilor.
   Acum s-a ajuns, dimpotriva, la discriminare pozitiva a negrilor (adica la discriminarea albilor pe criterii de rasa), in situatii, de exemplu, de angajare in mari institutii internationale, cand doi oameni cu competente apropiate sunt departajati dupa culoare, cel negru avand desigur avantaj. Pai, cum vine asta?

  • Nu sunt negru, sunt alb si deocamdata acest cuvant referitor la culoarea pielii nu are o conotatie negativa. Probabil peste 100 de ani va avea si atunci urmasii nosti de vor simti cum se simt acum ei. Eu nu sunt de acord cu ce s-a intamplat, sigur cel in cauza a crezut ca aude nigger, dar eu incercam sa explic ca cei de culoare, ca nici nu stiu cum sa ma mai adresez lor, se simt jigniti si noi putem sa facem un minim de efort sa nu mai folosim aceste 3 cuvinte…daca e atat de greu si daca se incalca libertatea de exprimare, atunci hai sa ne injuram cu totii si vedem unde ajungem. Nu mai conteaza deja ca omul nu a vrut sa jigneasca, ci conteaza ca nu a avut grija. E usor pentru noi sa vorbim pentru ca noi, romani albi bla bla nu suntem tinta rasismului sau a vreunei discrimari la nivel larg. Putem fi doar putin mai empatici, gasim alt cuvand si mergem inainte

 13. in DEX negru = membru al rasei negride, nu e o jignire

  asteptam academia sa ne explice cum sa procedam corect in continuare

  • personal nu am considerat asta niciodata o insulta, dar e posibil pentur rasa africana sa fie, rugam frumos sa ni se explice cum e corect pentru ei

   cum comenta cineva, sunt sigur ca daca te duci intre ei , si se refera la noi ca este „snow white” sau orice „white” nu prea avem cum sa ne suparam 🙂

 14. Nu e nicio insulta. E o alta mostra de prostie marca gandirii corecte. Nu ne mai facem bine, iar acest incident o demonstreaza.

 15. Oricum, e prima oara cand aud ca arbitrii dau cartonase rosii celor de pe banca tehnica… Negrul ala era antrenor sau jucator? Ce treaba ai sa elimini unul care oricum nu joaca?

  • Waw, cata incultura fotbalistica. Arbitrul poate da cartonase galbene si rosii tuturor persoanelor aflate atat pe teren, cat si pe banca tehnica (asta include antrenor, manager, doctor, jucator, maseur, etc) din momentul cand au intrat pe suprafata de joc, pana in momentul cand ies. Asta poate include si in pauza de 45 min, dar si dupa terminarea partidei. De obicei se da cartonase persoanelor de pe banca pentru incalcarea spatiului destinat bancii de rezerve, pentru injurii, atitudine nesportiva sau pentru interferarea in desfasurarea jocului ( pentru ca fiind rezerve/staff, nu au voie sa atinga mingea cat timp aceasta este in joc). Daca o persoana de pe banca de rezerve primeste cartonas rosu, ea trebuie sa mearga la vestiare sau in tribune. Eu nu stiu de ce comenteaza persoanele care nu cunosc fenomenul. Si macar daca nu stii, poti comenta interogativ. Dar NU, romanul dupa ce ca e prost, mai da si lectii altora. De-aia suntem unde suntem.

  • Erata : „De obicei se DAU cartonase …”

 16. Negru din Romana se traduce in engleza ca AfroAmerican. Gata.

 17. Ai cinci mere pe un raft. 4 verzi si unul rosu.
  – Da-mi si mie un mar de acolo.
  – Pe care?
  – Pe ăla roșu…

  Ghinionul e că ”negru” de la noi seamana cu ”negro” de la ei…
  Nu mai bine ii zicea ”pu&ica ala de pe banca?”
  Sa vezi ca atunci nu se supăra nimeni!

 18. Era soluția cea mai ușoară și la-ndemână și care-ți vine automat pe buze pentru a-l identifica. Așa cum într-un grup de jucători negri, unul alb ar fi fost identificat prin apelativul ”ăla alb”, fără nici o urmă de rasism. Dar prostia asta cu Blak…se întinde mai ceva ca și covidul sau ciuma.

 19. Albule, vrei sa ne convingi sa votam voti cu AUR???

 20. Amice, care edefinitia rasismului

 21. La ce să te aștepți de la un oficial ungur?!
  Doar nu vă așteptați să protejeze România, când e lovită îi mai dă și el una în cap!
  Hai mai repede cu UDMR la guvernare că va fi ideal!

  • Românnii nu-s un popor rasist. Suntem doar o cloacă de xenofobi și misogini care dăm vina pe alții pentru nerealizările și frustrările noastre istorice.

 22. Complicat. În SUA ”black guy” este normal. Dacă vrei să fii absolut comme il faut zici – cam pompos – ”african american” sau ”coloured”. Dar negrii între ei, chiar și în glumă se distrează cu expresia veche ”nigger”, nimeni nu se ia de ei. Se vede că în Europa e și mai complicat. Poate trebuia să spună ”jucătorul de culoare”. Presupun.

  • Colored nu cred ca e ok pentru ca asta scria pe placutele prin care imparteau autobuzul in zone, in fata pentru albi, in spate pentru colored. Asta scria si pe placutele de la toalete.

  • Asta vara, seful federatiei engleze a trebuit sa isi dea demisia pentru ca a spus ceva despre jucatori „de culoare”, adica „coloured”.

   Pentru necunoascatori, cea mai mare asociatie de negri din tarile cu putini negri este „National Association for the Advancement of Colored People” din SUA.

  • „Colored” inseamna „colorat”, nu „de culoare”. „De culoare” se spune „of color”, de obicei in forma „person/people of color”. Si „coloured” nu se foloseste in SUA, e varianta englezeasca a cuvantului.

   In fine, e o mare prostie toata chestia asta. De exemplul americanii si englezii n-au o problema sa se refere la femei ca „femele”, ceea ce la noi ar fi culmea sexismului. Dar la ei are sensul „de gen feminin”. Cum ar fi sa ma duc in America si sa tip ca sunt „offended” cand ii aud vorbind asa pe campionii limbajului corect politic, cu „femele” in sus, „femele” in jos?

   Asta nu inseamna ca daca cineva e constient de anumite sensibilitati culturale trebuie sa toarne gaz pe foc folosind termeni care ii enerveaza pe altii, doar de dragul de a-i folosi. Dar e imposibil sa cunosti toti termenii pe care diverse culturi ii considera derogatori. Asta e, se fac gafe, se explica, se cer scuze, viata merge mai departe. Dar nu, in anul 2020 trebuie sa ne dam cu fundul de pamant la cea mai mica gafa.

 23. Domnule Csaba daca mă adresez dvs numindu-va „ungure” sunt rasist? Sau daca spun despre dvs – aflandu-va înconjurat de negri – Csaba ăla alb considerați că sunt rasist?

  Ce atâta dublu standard. Daca un om are culoarea pielii negre atunci este negru. Nu este nimic rasist in asta. Rasist ar fi daca s-ar folosi de culoarea pielii pentru a îl jigni.

 24. Dl. Asztalos, va sade foarte bine cu sacoul ala afroamerican 😉

 25. BLACK life matters.

  • Black e nasol ? Deci cum traducem Black Lives Matter ? Sau in cateva luni expresia „Black Lives Matter” a devenit deja rasista ? Parca era pe tricouri in vara. Ce vieti apara BLM ? Ale tuturor oamenilor deculoarenenumita ?
   Daca e reclama pe tot mapamondu e BLACK Lives . Daca e cartonas rosu nu mai e BLACK Lives ?

 26. Asztalos Bastalos

 27. Da, e un termen rasist doar ca in alte limbi decat cea romana! Limba romana are si ea termeni dedicati, unul referindu-se la o zburatoare mai inchisa la culoare!

  Daca arbitrul ar fi vorbit in limba franceza, spaniola, engleza da, putea fi inteles ca atare! Pe de alta parte in franceza noir nu este considerat rasit.

  Am ajuns sa ne invete limba romana oameni care habar nu au de ea. Iar o pleiada de romglezi, de-aia de nu dau bine la testele PISA, sa le cante in struna. Exista si probleme reale in lume, nu trebuie inventate acolo unde nu e cazul!

 28. Ceea ce este autorizat/uzual/normal/etc (alegeti Dv) ca limbaj in Romania, nu este in Champions League. Regulile UEFA sunt clare si trebuiesc respectate.
  Dl arbitru a folosit expresia „ala negru”, intr-un meci UEFA, din Champions Leage, in afara Romaniei. Domnia sa, stia regulile UEFA. A gresit, va plati pentru gresala facuta.

  Iar expresia folosita „ala negru”, desemnand un om, este exact o expresie rasista. Un sportiv, nu se identifica dupa culoarea pielii. Ar fi putut folosi „antrenorul”, „cel imbracat in albastru”, cel din stanga/dreapta”, etc. Nu va prefaceti ca nu intelegeti, de ce „ala negru” este pejorativ 🙂 Stiti foarte bine ca este si ca este folosit foarte des. A fi folosit des, in limbajul uzual, nu inseamna ca nu este rasist.
  Exemplu: „Te-ai inecat ca tiganul la mal”, folosit de majoritatea persoanelor, intrat in limbajul comun si uzual, este rasist. Nu cred ca majoritatea celor care folosesc aceasta expresie, stiu de unde vine, folosind-o.

  • Uite ca stiu de unde provine, asa ii chinuiau pe tigani, ii legau de picioare si ii lasau sa inoate catre mal tragandu-i inapoi cand ajungeau la mal pana se inecau de la extenuare.
   In alta ordine de idei, un fotbalist negru i-a luat apararea arbitrului si a evidentiat faptul ca daca era un grup de negri cu un jucator alb intre ei, l-am evidentia pe cel alb spunand „ala alb”.
   Nu i-a dat cartonas pentru ca e negru, nu l-a discriminat cu nimic, doar l-a identificat.

  • Exemplu mai prost nu ai gasit? Este clar ca folosesti o expresie in care cuvantul „tigan” nu se refera la nici o persoana, pe cand cuvantul „negru” este folosit in mod uzual pentru a descrie o persoana apartinand rasei negride. Nu are nici o tenta rasista si ca dovada nici un roman nu i se adreseaza cu „Negrule!” unui jucator cu origini africane, atunci cand vrea sa il insute. Argumentul tau este penibil si fara baza.
   Faptul ca expresia este sau nu regulamentara nu este o dovada de rasism. Lipsa clara a intentiei este un alt argument care contravine acuzatiei de rasism. Daca potrivit educatiei tale termenul „negru” nu este rasist, termenul „cioara” este rasist, si tu in folosesti pe primul, este foarte clar ca nu este vorba de rasism la mijloc.

 29. Donmul Astalos ar face bine sa invete limba romana mai intai.
  DEX: negru
  6 a (Îs) Rasă neagră Rasă de oameni cu pielea brună închisă, părul creț și buzele groase, originară din Africa.
  3. S. m. Bărbat care aparține rasei negre (I 1).
  Nu exista absolut nicio conotatie peiorativa asociata cuvantului negru in limba romana. De rasism am fi putut vorbi daca spunea „negrotei” sau „cioara”. Asa cum nici ungur sau maghiar nu este peiorativ, dar bozgor sau boanghina, da.
  Respectivul, necunoscand limba romana, a confundat cuvatul negru cu „nigro”. E evident ca nu s-a adresat ofensator individului, ci a comunicat din reflex o informatie in limba romana. Vorbim de cel mult o exprimare nefericita, in niciun caz de rasism.

 30. Atunci când AFP ne-a numit țigani nu a fost rasism. Cand fanii maghiari strigau „TZIGANIOK” nu a fost rasism. Atunci domnul Csaba a tăcut. Acum a pierdut ocazia sa mai tacă încă odată. A vorbit. Întrebarea este…?

 31. Secundul turcilor „Black Guy” știa ca va fi eliminat. A devenit brusc specialist în limba romana. Propun Academiei Romane să-i acorde diploma de doctor lingvist în limbile ser-romanice.

 32. Un cuvânt devine peiorativ în funcție de câte persoane îl rostesc cu scârbă.Dacă rostim mai mulți cu dezgust cuvântul „csaba” , acesta poate deveni o înjurătură rasistă ,fără dublu înțeles. Rommii sunt bej și asocierea nu are sens.Arbitrul a descris ce a văzut :un bărbat negru ,isteric și nu i s-a adresat lui. Mâine, dnul Csaba va spune că nu e frumos să spui „ăla cu fes negru „, că e discriminare rasială și hărțuire sexuală .

 33. Nu ne place „rasismul” dar xenofobia e buna. „In my country Romanians are Gypsies”, in cadrul aceluiasi incident. Asta a spus unul dintre membri de pe banca tehnica a echipei din Turcia. Vad ca nu s-a zis nimic despre asta. https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=xAqIEVX8G9Y&fbclid=IwAR1jFVCcvsFBb3cyRhtHfAJonLUIav0IJJC4EMCbvaw9yfJV0FKKAIM4FGE

 34. Se pare ca … nu poate fi considerat rasism ceea ce a spus Coltescu (https://www.bbc.com/news/newsbeat-54888197 si https://www.bbc.com/news/newsbeat-30999175 – ”It is „much better” to use the word black, says Show Racism the Red Card. „There are lots of rumours that cause people to feel uncomfortable about saying black, but as a descriptive term it is absolutely fine, and is a term that has been chosen by and is used by black people.””din articolele BBC inteeg ca folosirea termenului ”negru” este permisa si recomandata inclusiv de organizatia Show Racism the Red Card – https://www.theredcard.org ) !!! Totusi se pune intrebarea – putem vorbi de rasism din partea reprezentantilor echipei din Turcia, la adresa romanilor, care spune ca … ”la noi in tara romanii sunt considerati tigani” ?

 35. De pe Prosport:

  > Csaba Asztalos: „Cu siguranță că UEFA va aplica o sancțiune! „Domnul Colțescu nu cunoaște că folosirea termenului «negru», în limbajul anglo-saxon, are conotații rasiste. Dacă dorea să facă distincția, ar fi trebuit să spună «afro-american» (n.r. – Webo este din Camerun, deci african). Cu siguranță că UEFA va aplica o sancțiune”, a mai spus președintele CNCD.

 36. Asa e cand nu cunosti limba Romana si iti dai cu parerea dupa ce ai auzit ca spun altii. Omul simte discriminarea fata de maghiari cand acestia primesc goluri la fotbal. De o incompetenta totala si un penibil pe masura

 37. Ma intreb daca arbitrul ar fi fost ungur, la fel l-ar fi condamnat??? A spus „ala negru”, adica „the black one” si NU „the negro one”. Deci nea-caisa ala a starnit un razboi gratuit, probabil asta si-a si dorit. Cred ca ar fi cazul sa nu mai fim gluga de coceni a Europei si nu doar noi. Daca au ajuns sa scoata filmul „Pe aripile vantului” ca e rasist, ce sa mai zicem??? Doar ca prea multa toleranta strica! Si-o iau toti nebunii in cap!
  Ce ar fi sa incepem sa ne ofuscam si noi daca/ cand ne spun „albi”? 🙈🙈🙈
  Mare ti-e gradina, Doamne!

 38. Măi Asztalos, ai sărit cu buzele direct între fesele rasistului ăla negru.
  Atâta obediență mai rar. Niciunul din acești indivizi care-i iau gâtul lui Colțescu, nu știe ce a fost cu adevărat. Poate ne explică Asztalos cum de ”gypsy”, apelativul ăluia negru (că nu știu cum să-l identific altfel) la adresa arbitrilor români, nu e considerat rasism.

 39. schmbati-l pe asta
  strainii il apara pe Coltescu siunii ..romani” il acuza
  rusine

 40. Dl. Webo, il ia la rost pe Coltescu intrebandu-l de ce a spus negro (se aude pe inregistrare), probabil asa a inteles domnia sa. Coltescu desigur a spus negru.
  Asta se pune ?

 41. Statul roman este o batjocura pt noi. Citiți mai jos ce scrie. Scrie cumva black sau mi se pare???Deci este rasism ce face Wikipedia????? Copy and paste de pe Wikipedia:

  Race and ethnicity in the United States is a complex topic because the United States of America has a racially and ethnically diverse population.[1] At the federal level, race and ethnicity have been categorized separately.

  The most recent United States Census officially recognized five racial categories (White American, Black or African American, Native American, Alaska Native, Asian American, Native Hawaiian, and Other Pacific Islander) as well as people of two or more races.[2][3][4]

 42. tovarasu sef al CNCD, tovarase csaba invata matale nitel mai multa limba romana. Termenul „ala negru” nu este rasist decat in mintea unora care nu cunosc bine limba romana.