G4Media.ro

Șeful Casei Naționale de Pensii: Cumpărarea de vechime în muncă e valabilă…

Șeful Casei Naționale de Pensii: Cumpărarea de vechime în muncă e valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă, nu pentru pensionare anticipată

Noua lege privind cumpărarea de vechime în muncă nu se aplică pentru pensionarea anticipată, ci doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, deci oamenii nu pot cumpăra ani-vechime doar ca să iasă mai devreme la pensie, a declarat, luni, pentru Agerpres, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.

„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă. Am făcut această facilitate pentru beneficiarii noştri numai în cazul în care oamenii îndeplinesc în mod clar condiţiile de limită de vârstă”, a afirmat Baciu.

Preşedintele CNPP a arătat că noile reglementări nu pot fi speculate de cetăţeni în sensul cumpărării de vechime în muncă pentru ca ulterior să se solicite pensionarea anticipată.

„Nu poţi să cumperi nişte ani-vechime doar ca să ieşi mai devreme la pensie. Este nefiresc şi anormal. Evident că ne-am gândit la această speculaţie şi am eliminat-o din lege”, a adăugat el.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, marţi, 22 iunie, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii (PL-x 666/26.10.2020).

Conform legii intrate în vigoare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot cumpăra vechime în muncă pentru o perioadă de cel mult 6 ani în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Pentru a cumpăra vechime în muncă, persoanele interesate trebuie să încheie pentru aceste perioade un contract de asigurare socială cu casa de pensii şi să acopere contribuţiile de asigurări sociale datorate respectivei perioade.

Conform noii legi, cumpărarea vechimii în muncă este permisă până la data de 1 septembrie 2023.

Sursa: Agerpres / Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Așa e! O știre veche de cel puțin 2 ani!

  • Buna ziua ,am și eu o întrebare…tatăl meu are lucrați 29de ani și 6 luni,are vârsta de 59ani și 7 luni.A lucrat in mînă 9ani și 3luni .cu cotizație de 100%in grupa 1,nu i s-acceptat dosar ptr.anticipată,pe motiv că poate să iasă în câteva luni la pensie de vârstă.problema e că de la 1septembrie nu o sa i se mai ia în considerare grupa

 2. Pot cumpăra vechime doar cei cu virsta de 65 ani

 3. Oare calculele se fac corect sa se taie 5 ani ca iesi anticipat?!

 4. O noua știre, veche de 3 ani. Întrebare: cât trebuie să dai ca să ieși cu pensie specială….🤔

 5. Am mai întrebat: Cât costă pensia specială, măcar un an,doi?

 6. Este nefiresc si anormal , stimabile , ca cetatenii romani sa contribuie la sistemul public de pensie cite 25-30-40 de ani , sa decedeze inainte de implinirea virstei de pensionare ( stabilita imbecil de voi ) si contributiile lor sa se piarda in neantul bugetului national tilharit ( si din care va imbuibati voi , capusele ordinare pe corpul social sanataos al poporului roman ).
  Cine contribuie la pensia publica e un mare idiot . Cetatenii romani trebuie sa puna singuri deoparte ( exista o sumedenie de metode de investire / economisire ) bani pentru perioada de inactivitate profesionala . Toti salariatii romani cu rezidenta in tara trebuie de miine sa nu mai lucreze cu contract de munca . Sa negocieze liber salariul cu angajatorul si sa incaseze toata suma negociata . Fiecare sa economiseasca liber si sa iasa ,, la pensie ” cind vrea . Asta de miine . Ar fi o lovitura ucigatoare pentru niste guvernanti tilhari , mincinosi si imbuibati din munca cetateanului ; si pentru toti pensionarii care , incapabili sa gaseasca un loc de munca s-au refugiat in pensie anticipata / de boala / …… . Pentru ca sistemul e conceput tilhareste astfle incit ce ce trudesc nu economisesc pentru ei ci pentru cei care sint acum cu pensii in plata . Liberalii guverneaza la fel ca socialistii . Nici o diferenta . Poporul roman trebuie sa ii arunce pe toti la groapa istoriei . Dar poporul roman e prea prost pentru a face asta .

  • Mare dreptate ai nea Adriane!

  • Corect. Lucrez deja la asta …

  • Nu că nu ți-aș da dreptate, mai ales în privința investiților, când fac un calcul cat as putea sa investesc in loc sa cotizez, mă iau de par, dar nu cred că vă dați seama câtă putere are un guvern, e suficient sa bage câțiva la pușcărie și să vezi cum ne vindecam de spiritul revoluționar. Că sa nu spun că dpdv economic nu e posibil, chiar daca ne ar ieși, ca prin absurd, ar intra totul în colaps, poliție si pușcării nu am mai avea, instanța, notari, moneda se devalorizează și nu investește nici dracu intr o țară lipsită de guvernare/administrare/ legislație. Ajungem pe sistem de barter. Oricum ai da o, bine nu e. Catch 22

 7. Dragi români, degeaba cumpărați vechime in muncă. Am in față două decizii de pensionare a doi bărbați. Unul nu are stagiul complet de cotizare și are 26 de puncte și ceva. Altul, are stagiul de cotizare de 40 de ani si are 33,8 punte. Cel cu stagiul de cotizare mai mic și punctajul mai mic are pensia mai mare . Depinde de coeficientul de corecție din anul in care ieși la pensie.

 8. Dar, de ce legea asta-i numai pentru pensionabili, nu și pentru pensionați? Păi, ori e egalitate-n drepturi și în aplicarea legii, ori nu? Neconstituționalitate evidentă, care ar trebui atacată la CCR de oricare-ar fi el Avocat al Poporului!

 9. De ce pot cumpăra vechimea în muncă numai pensionabilii, dar nu și pensionații? Neconstituționalitatea asta va fi atacată de Avocatul Poporului, oricare ar fi el?

 10. Am 59 de ani împliniți și 40 de ani vechime în munca. Cand pot sa ies la pensie de drept și cât trebuie sa plătesc cf. noii legi aprobate de Klaus Johannis? Mulțumesc!

  • La pensie se poate ieși anticipat( fără penalități) la virsta de 60 de ani,daca ai vechime de 35 + 8 ani. Daca nu ai 8 ani peste 35, pensia se numește anticipata parțial și se aplica o penalitate de 0,5 % pentru fiecare luna ramasa pina la 65 ani( daca ai 60 ani,sunt 60 luni pina faci 65,deci ești penalizat cu 0.5×60=30% din pensie). Penalizarea scade cu 3% pentru fiecare an cotizat peste 35 ani( deci,daca ai 60 de ani și 36 ani de muncă,penalizarea este 0,45×60 =27%).Daca ai 60 și 37 ani de muncă penalitatea e 24%. Penalizarea se aplica pe toată perioada rămasă pina la 65(pensia nu se mai recalcueaza pina la împlinirea a 65 de ani).

 11. Am muncit 30 si ceva de ani condiții grele de muncă si am ieșit la pensie anticipată
  După 15 ani de la pensionare abia primesc si eu 1700 lei
  Alții nu au muncit nici pe sfert și au pensii de mii de EURO
  Ce fel de Dreptate a fost și este in această ȚARĂ CORUPTĂ , PRĂDATĂ ȘI. CONDUSĂ DE NISTE HOȚI CARE FAC LEGILE NUMAI PENTRU BUZUNARUL LOR

  • Am 15 ani de grupa 1 si total am 30 de ani lucrati la citi ani ma pensionez

  • Dl Macovei zi merci ca esti inca tanar.De ce nu te-ai facut procuror comunist sa iei 800 milioane vechi lunar?

 12. CEI PE CARE II PENSIONATI LA 39 DE ANI NICI NU AU APUCAT SA MUNCEASCA…
  NU I PENSIONATI MAI BINE LA ANGAJARE ?

 13. nimeni nu ne spune cit primesc la pensie daca cumpar cinci ani Este posibil ca costul vechimii poate fi recuperat post mortem

 14. Buna ziua ! Va rog sa imi dati si Mie un raspuns ! Am lucrat in Romania 24 de ani , din care 4 ani he 2 , in Spañia am lucrat 8 ani ! Eu am virsta de 61 de ani ! Am dreptul la pensia din Romania ? La ce virsta se ese la pensie de drept ptr femei ? Va multumesc ! Un salut !

 15. De ce nu pot ieși la pensie de drept și.n funcție de vechime ?
  Carte de munca din anul 1984, ani vârsta 53,la vechimea prezenta sunt și 10ani cu spor (lucrați în domeniu toxic) m-ai câștig și de aici 4luni /an.
  Deja depășesc vechimea în munca, de ce trebuie sa merg la servici până la împlinirea a 62 ani, sau anticipat 58.
  Domnilor faceți și o lege în funcție de vechimea în munca, noi ce-i care avem 53..54 de ani suntem decrețeii, suntem hodorogiti de muncă.

 16. @ coman m -nu poti decit cind ai si virsta caci altfel seamana cu specialele Timpul minim de cotizare e de 15 ani De expl : unul incepe sa munceasca la 18 ani dupa 15 ani va avea 33 de ani Asta inseamna ca nu mai e bun de munca ? ca trebuie sustinut ? scopul pensiei este de a te ajuta sa traiesti cind nu mai ai putere de munca Fondul de pensii este alimentat din impozitul platit de cei care muncesc Este un bir pe care il sustin ei

 17. Oameni dragi,dacă am stagiul maxim de cotizare adică 35 de ani,atat cât trebuie..chiar daca am 53 de ani,de ce nu ma pot pensiona?Muncesc de la 16 ani..de ce sunteti inumani? De ce armata nu este acceptată ca perioada asimilată la pensionarea anticipată?Armata a fost obligatorie!!!!Încercați să gânditi corect si sa va puneti in locul nostru …Ce dracu randament mai poate da un om după 35-40 de ani de muncă?Inteleg ca sunteti hamesiti,lacomi,jepcari.. dar fiti cu toata lumea…adică si cu voi,nu doar cu noi,cei de rand

 18. Dl Macovei zi merci ca esti inca tanar.De ce nu te-ai facut procuror comunist sa iei 800 milioane vechi lunar?

 19. Spuneti cat costa pensia speciala a celor ce ies la pensie la 49 de ani?

 20. Daca ieseam la pensie anticipata partial, in primavara, puteam cumpara vechime?
  Pentru ca daca se putea cumpara atunci si acum nu, inseamna ca este golaneala pe fata. Au tacut chitic, pana la promulgare iar acum spun ca se poate cumpara vechime doar pentru cei care au 65 de ani…

 21. Bunica mea poate cumpăra 5 ani de vechime?

 22. Se plătesc doar cotizații sau și impozit? De ce e anormal sa plătești pentru pensionare anticipata? Deci dc lucrezi la negru 5 ani pe parcursul carierei tale, dar ai vârstă de pensionare, îți poți plati cotizațiile si gata, ai pensie, dar daca ramai fara job la 55-60, când nu te mai angajaza nici dracu, nu poți, e imoral, ce daca ai tras ca boul toată viața si ai platit și cotizații și impozit. Doar un pic ilogic, discriminatoriu și ce încurajează munca la negru, in rest nimic de zis…

 23. Bună ziua. Sunt născută la29011965, am38 ani vechime. din care15 ani grupa doua. Când ma pot pensiona? Mulțumesc anticipat!