G4Media.ro

Șeful Asociației Producătorilor de Carne de Porc: Peste 1.000 de angajați trimiși…

Șeful Asociației Producătorilor de Carne de Porc: Peste 1.000 de angajați trimiși în șomaj din cauza epidemiei de pestă porcină africană / Reacția autorităților – ”extrem de tardivă și ineficientă”

”Estimativ cred că se depășeste numărul de 1.000 de angajați” ai fermelor de porci trimiși în șomaj după declanșarea epidemiei de pestă porcină africană, a declarat pentru G4Media.ro Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România. Ladoși mai spune că cel puțin 8 ferme comerciale au fost închise până acum și califică reacția autorităților drept ”extrem de tardivă și ineficientă”.

Ioan Ladoși a mai spus că numărul salariaților trimiși în șomaj nu poate fi cunoscut exact pentru că nu toate fermele afectate sunt membre în Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

În privința fermelor închise, ”prima a fost Carniprod Tulcea cu cele 35.000 animale în iulie 2018. Au urmat încă 4 în Tulcea tot în iulie, plus cele 4 din Brăila în august”.

Șeful Asociației a mai spus pentru G4Media.ro că până acum au fost sacrificați 127.093 porci (76.927 în ferme comerciale și 50166 în gospodăriile populației).

Care sunt pierderile estimate pentru industrie? ”Extrem de greu de estimat, pentru că sunt două aspecte: pierderea legată de porcii eutanasiați, la care se adaugă pierderile colaterale (furaje distruse, costurile cu distrugerea în sine – care revin tot fermierului -, costurile dezinfecției ulterioare etc.)”, a mai spus Ioan Ladoși.

Președintele Asociației a explicat și complexitatea procesului de redeschidere a unei ferme care a fost închisă din cauza pestei porcine africane: ”După dezinfecție se aduc în fermă câțiva porci sănătoși (santinele), care sunt testați frecvent. Dacă în urma testelor repetate (de câte ori consideră necesar ANSVSA) toate aceste teste sunt negative, ferma se poate repopula. Însă o fermă care se populează cu scroafe și vieri va scoate pe piață primul porc de abator tocmai după un an”.

Foto: Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc (arhiva personală)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. DACA NU SUNTETI TOT ATAT DE DESTEPTI CA ALT „FERMIER”…
  „AUTORITATILE” AU ALTE PRIORITATI. PERSONALE. SA NU MAI FACA PUSCARIE. SA FURE FARA CONSECINTE.
  IMPORTA SI CRESC SI PIB-ul. II FACE BINE LA TABLOURI LUI V.

 2. Dar subventiile obtinute de crescatorii de porci pentru ca sunt colegi cu fiul lui dragnea?
  Nu cumva v-ati inflamat cam tarziu?

 3. La asa incompetenti care ne conduc,inclusiv in domeniul veterinar astea sunt urmarile. Sunt tare curios ce bani o sa le dea celor la care le-au fost sacrificati porcii,atat persoane fizice cat si firme, si cand.
  Hotii astia care ne conduc ii doare in paispe de noi platitorii de taxe si impozite.

 4. Pai daca producatorii si angajatii vroiau locuri de munca mai sigure si afaceri stabile, cu protectie importriva pestei, etc, nu ar fi votat psd. Asa ca acum m_ie psd si paguba la toti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.