G4Media.ro

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică îşi amână vizita la centrala din…

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică îşi amână vizita la centrala din Zaporojie din raţiuni de securitate

Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), şi-a amânat vizita planificată la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, până când va putea să se deplaseze în siguranţă, a declarat miercuri un înalt oficial guvernamental ucrainean, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

Grossi urma să viziteze uzina miercuri, după discuţiile de marţi de la Kiev, dar o sursă diplomatică a declarat că vizita va fi amânată cu „câteva ore”. Agenţia rusă de ştiri Interfax citează un responsabil local instalat de Rusia, afirmând că Grossi va efectua vizita la centrală joi.

„Aşteaptă să poată să se deplaseze în siguranţă”, a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt, fără să precizeze când va sosi Grossi la centrala din sud-estul Ucrainei.

Moscova şi Kievul au raportat lupte grele în sudul şi estul Ucrainei de la începutul contraofensivei ucrainene cu o săptămână în urmă.

Grossi a declarat marţi, la Kiev, că este „foarte îngrijorat” de faptul că centrala nucleară ar putea fi prinsă în contraofensiva ucraineană de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia.

AIEA a declarat duminică că are nevoie de acces la un sit din apropierea centralei din Zaporojie pentru a verifica nivelul apei, după ce rezervorul din apropiere a pierdut o mare parte din apă în urma distrugerii barajului Kahovka din aval.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de sabotarea barajului, ceea ce a dus la inundaţii catastrofale în zonă. Ţările occidentale afirmă că încă strâng dovezi, dar consideră că Ucraina nu ar fi avut niciun motiv să îşi provoace o astfel de catastrofă.

Forţele ruse au capturat barajul hidroelectric şi centrala nucleară din sudul Ucrainei la scurt timp după invazia lor în februarie 2022.

Centrala nucleară din Zaporojie foloseşte un bazin de răcire pentru a-şi proteja cele şase reactoare de o supraîncălzire potenţial dezastruoasă.

Compania ucraineană de energie nucleară a declarat marţi că nivelul bazinului este stabil şi că apa este suficient de înaltă.

Adresându-se jurnaliştilor la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, şeful AIEA a declarat că nu există un pericol imediat, dar că este o „situaţie gravă”. El a precizat că vizita sa la centrala nucleară, cea mai mare din Europa, ar permite o evaluare mai precisă a riscului.

Rezervorul de la Kahovka era utilizat în mod curent pentru umplerea bazinului respectiv, dar nu o poate face acum din cauza scăderii nivelului apei, au declarat autorităţile ucrainene din domeniul nuclear.

Dar bazinul, care este separat de rezervor, poate fi realimentat cu ajutorul unor puţuri subterane de mare adâncime, susţin acestea.

Evgheni Baliţki, un responsabil instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, a afirmat miercuri că centrala nucleară din sudul Ucrainei şi-ar putea obţine apa de răcire de care are nevoie din propriile fântâni arteziene dacă nivelul rezervorului din apropiere va scădea prea mult, potrivit Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...