G4Media.ro

Șefii marilor grupuri politice din Parlamentul European cer Comisiei Europene să condiționeze…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Șefii marilor grupuri politice din Parlamentul European cer Comisiei Europene să condiționeze fondurile de relansare economică de respectarea statului de drept

La inițiativa lui Dacian Cioloș, liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au trimis o scrisoare comună cancelarului german, Angela Merkel, și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care cer introducerea mecanismului privind condiționarea fondurilor europene de statul de drept în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, potrivit unui comunicat al USR PLUS.

Președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, a semnat scrisoarea alături de Manfred Weber (președintele Grupului Partidului Popular European), Iratxe García Pérez (președintele Grupului Socialiștilor și Democraților), Ska Keller și Philippe Lamberts, copreședinți ai Grupului Verzilor.

Scrisoarea, care vine cu doar o zi înainte de debutul negocierilor finale asupra bugetului european, reamintește Comisiei Europene și Consiliului European că adoptarea finală a acestuia necesită acordul Parlamentului European.

Cei cinci lideri din Parlamentul European cer ca mecanismul de condiționalitate să se bazeze pe Raportul anual al Comisiei de monitorizare a respectării valorilor UE.

„Parlamentul European a susținut întotdeauna cu fermitate un astfel de mecanism de condiționalitate, deoarece nu putem permite ca valorile UE să fie amenințate sistematic sau încălcate de oricare dintre cele 27 de state membre, în timp ce fondurile UE continuă să fie primite de guvernele responsabile. În același timp, este evident că instrumentele de bază aflate la dispoziția UE pentru protejarea acestor valori sunt limitate, inadecvate și insuficiente. Poziția noastră este următoarea: Comisia, în calitate de gardian al tratatelor UE, trebuie să fie împuternicită pentru a se asigura că statele membre își respectă angajamentele cu privire la aceste valori. În acest context, regretăm faptul că, în ultima sa întrunire, Consiliul European a slăbit semnificativ eforturile Comisiei și ale Parlamentului de introducere a respectării statului de drept, a drepturilor fundamentale și a democrației în cadrul financiar multianual 2021-2027. Este convingerea noastră deplină că nu putem face în niciun fel rabat de la valorile europene. Prin urmare, solicităm Președinției Germane a Consiliului să reia întâlnirile politice și tehnice în strânsă cooperare cu raportorii Parlamentului fără nicio întârziere… Crearea unui astfel de mecanism de condiționalitate, care se bazează în principal pe Raportul anual al Comisiei de monitorizare a respectării valorilor Uniunii, reprezintă răspunsul cel mai eficient și proporțional la provocările existente. Prin urmare, solicităm Președinției Germane a Consiliului să se alăture eforturilor Parlamentului de a susține democrația, statul de drept și drepturile fundamentale prin finalizarea adoptării acestei propuneri fără întârziere“, se arată în scrisoarea comună.

Reamintim că acordul la care au ajuns șefii de stat și de guvern reuniți în Consiliul European prevede o corelare între alocarea fondurilor și respectarea statului de drept, dar mecanismul stabilit este vag și greu de pus în practică, după cum au arătat analiștii.

Foto: Dacian Cioloș (InquamPhotos / George Călin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

 1. Ia ghiciți cine nu o sa primească bani. Bulgaria, romania, Ungaria și Polonia… ca deh, ue.

  • România a pus frână la modificările toxice la legile justiției, deci stai calm, că nu reușești să învrăjbești cetățenii români împotriva parlamentului european. În schimb, Ungaria și Polonia vor avea de ales, ori respectă tratatul de aderare, ori își iau rămas buni de la fonduri. În traducere, fiecare face ce vrea pe banii lui, dar pe banii altora numai dacă își respectă angajamentele.

  • Si de fraudat, cine fraudeaza mai mult?

  • Bad@-fake/@Scaraotchi-fake,
   Somnul de dupa-amiaza a fost ok, adica v-au lasat sa dormiti in voie sau v-au scos la aer in pripa din cauza mirosului insuportabil de b..aie?

  • ”Ia ghiciti cine nu o sa primeasca bani” pe lângă ăștia: trolii de la mafia PRO-USL-PSD printre care și hoțul care fură numele bad@ care va cerși la intrarea în parc/

  • tu ești var cu bulă,
   de’aia te iubește lumea pe g4

 2. Fascistii din Fidesz in frunte cu noul promotor al iredentismului in Europa Viktor Orban vor fi primii beneficiari.
  Nu poti alimenta la nesfarsit o tara cu bani si cu o mana ii ia repede in timp ce cu cealalta iti flutura obraznic degetul mijlociu.

 3. Este codificat undeva, concret, ce inseama „stat de drept”?
  Nu.
  Atunci e vorba doar de vanatoare de vrajitoare.
  Rahat curat ce a ajuns UE.

  • Bine că nu e ”rahat murdar” ca URSS-ul pentru care trollează tot felul de jegoși. Statul de drept ”inseamna” fix ceea ce reprezintă, fără să fie nevoie de ”codificare”: puterea aparține Legii, nu infractorilor. Valabil atât pentru mafioți cât și pentru idioți.

 4. Corect. Banii trebuie dati doar daca se respecta statul de drept.

 5. Mai degrabă respectarea statului de drept în Rusia nu în statele corupte.

 6. Corect, dictaturile să nu mai primească bani europeni.

 7. Corect! Asa trebuie.