G4Media.ro

Șefa Băncii Centrale Europene anunță continuarea procesului de creștere a dobânzilor, chiar…

Sursa foto: Pexels

Șefa Băncii Centrale Europene anunță continuarea procesului de creștere a dobânzilor, chiar dacă riscurile de recesiune s-au înmulţit

Banca Centrală Europeană trebuie să continue să majoreze dobânzile, pentru a contracara inflaţia, chiar dacă probabilitatea unei recesiuni în zona euro a crescut, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu publicat marţi pentru portalul de ştiri Delfi Bizness, transmite Agerpres.

Joia trecută, consiliul guvernatorilor BCE a decis să dubleze dobânda de bază în zona euro, la 1,5%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

„Mandatul nostru este stabilitatea preţurilor şi trebuie să îl atingem utilizând toate instrumentele de care dispunem. Suntem decişi să facem tot ce este necesar pentru a readuce inflaţia înapoi la ţinta noastră de 2%”, a spus Lagarde.

„Destinaţia este clară şi nu am ajuns încă acolo. Vom avea şi alte majorări de dobândă în viitor”, a spus Lagarde, fără a preciza care este nivelul la care ar putea ajunge dobânda de referinţă a BCE, potrivit Agerpres.

La ultimele sale trei reuniuni de politică monetară, consiliul guvernatorilor BCE a majorat dobânda de referinţă cu 200 de puncte de bază, iar pieţele financiare se aşteaptă la noi majorări în lunile următoare. Însă creşterea dobânzilor de politică monetară de către BCE a dus la majorarea costurilor la care se împrumută companiile şi guvernele şi a dat naştere la îngrijorări potrivit cărora lupta împotriva inflaţiei va afecta creşterea economică.

Conform datelor preliminare publicate luni de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la un maxim istoric de 10,7% în luna octombrie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în luna septembrie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...