G4Media.ro

BREAKING Proiectul de lege cu majorări de taxe intră în primă lectură…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Proiectul de lege cu majorări de taxe intră în primă lectură în ședința de guvern

Update 16.39: Proiectul de lege care prevede majorări de taxe, eliminarea unor facilități fiscale și o mini-reformă a administrației publice intră în primăî lectură pe agenda ședinței de guvern de marți, de la ora 18.30, potrivit unui anunț al executivului.

Articol inițial: Guvernul Ciolacu se reunește în ședință miercuri de la ora 17.00, potrivit unui anunț al executivului. E posibil ca pachetul fiscal să intre în primă lectură în ședința de guvern, după ce premierul și ministrul Finanțelor au discutat marți și miercuri cu UDMR, minoritățile naționale din Parlament, sindicate și patronate reunite în Consiliul Tripartit.

Guvernul a pus marți în dezbatere publică proiectul de lege care conține măsurile fiscale și reforma în administrație, urmând ca înainte de 1 octombrie să își asume răspunderea în fața Parlamentului. Dacă o eventuală moțiune de cenzură trece, guvernul e demis. Dacă opoziția nu depune moțiune de cenzură sau moțiunea nu trece la vot, pachetul de măsuri fiscale intră imediat în vigoare.

E posibil ca vineri, 22 septembrie, să se finalizeze procedura de avizare interministerială a proiectului legislativ, iar luni, 25 septembrie e de așteptat adoptarea în ședință de guvern și transmitere către Parlament.

Cele mai importante prevederi din proiect, potrivit Economedia:

 • Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
 • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
 • Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
 • Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei
 • Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
 • Crește TVA pentru anumite produse. Se menține TVA de 5% la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% TVA pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.
 • Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
 • Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.
 • Pentru PFA, se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
 • Cresc accizele la țigări și alcool.
 • Numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
 • Se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.
 • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Au lectori cei de la Guvern ? la majoritatea cu Bacalaureatul luat la peste 35 ani e complicat fara Lectori.

 2. hai ca e bine

 3. Masurile ,pentru micile firme,sunt ok.Trebuiau Mai multe taieri la stat,restructurări, sefuletii ce taie frunze la câini,aia de suferă și comentează ca rămân fără sinecuri.Chiar ma mir da mai degrabă nu e proiectul lui Ciolacu,sigur e impus de altcineva…