G4Media.ro

VIDEO Guvernul ia măsuri după intrarea în vigoare a legii carantinei: persoanele…

VIDEO Guvernul ia măsuri după intrarea în vigoare a legii carantinei: persoanele care vin din țările cu risc epidemiologic ridicat și contacții celor infectați cu coronavirus intră în carantină (document)

Guvernul s-a reunit în ședință, marți dimineață, pentru a completa hotărârea privind starea de alertă, după intrarea în vigoare a legii carantinei.

Raed Arafat:

Hotărârea 36 a CNSU

Se certifică pandemia de Covid-19

Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat. Criteriul de risc: rata de cazuri noi la 100000 de locuitori în ultimele 14 zile mai  mare decât cea din România.

Lista țărilor respective se revizuiește săptămânal de INSP.

Sunt exceptate următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar, lucrătorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu și membrii familiilor acestora, studenții români care au examene sau care încep studiile, membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive.

Se instituie măsura carantinării pentru persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate, prin decizia DSP.

Pentru naștere, căsătorie, deces, tratament medicale, preschimbare documente de identitate șamd poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină.

Hotărârea 36 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență poate fi consultată aici

Declarațiile premierului Ludovic Orban la începutul ședinței:

În sfârșit avem Legea izolării, carantinării, care a intrat în vigoare de la ora 0.00.

Trebuie să reamintim românilor că în urma deciziei CCR peste 900 de pacienți au cerut externarea și peste 3000 de români diagnosticați nu au fost internați pentru tratament. Nu am avut nici posibilitatea legală de a impune izolarea lor la domiciliu.

Pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă nu am putut dispune izolarea contacților.

Aceste două săptămâni de vid legislativ pot avea efecte extrem de negative.

Obligația noastră este să luăm toate măsurile pentru a opri răspândirea epidemiei.

În cursul dimineții am avut pe video reuniunea CNSU care a luat deciziile necesare.

Azi am hotărât să particip la ora 11.00 la reuniunea Colegiului Ministerului Sănătății cu directorii DSP-urilor și la ora 17.00 la videoconferința cu prefecții pentru a clarifica toate aspectele, pentru a transmikte toate măsurile necesare în urma adoptării legii.

Înaintea ședinței de Guvern a avut loc și o reuniune a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

De asemenea, premierul Ludovic Orban are programate marți videoconferințe cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică și cu prefecții pe tema gestionării crizei sanitare.

Citește și Legea carantinei intră în vigoare astăzi: internarea e obligatorie doar pentru 48 de ore. Carantina și internarea, dar și ordinele șefului DSU și actele prin care se instituie noile măsuri pot fi atacate în instanță / În ce condiții se decide carantina unei zone

Sursa foto: Radu Badoiu / gov.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. ARahat , pai daca abia acum „certificati” Pandemia, din 15 martie si pana acum la ce ati declarat stari de urgenta, de alerta, de ce ati dat amenzi, de ce ati aparut la in mass-media sa ne vorbiti de o pandemie pe care inca nu o certificaserati ca atare ?

  2. In timp ce suntem interzisi in Europa, vorbim noi insine ca si noi interzicem. In timp ce ne transformam in Brazilia….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.