G4Media.ro

Secretarul general Jens Stoltenberg, despre o eventuală integrare a Ucrainei în NATO:…

Secretarul general Jens Stoltenberg, despre o eventuală integrare a Ucrainei în NATO: Rusia nu are nimic de spus, niciun drept de veto și nici dreptul să stabilească o spirală de influență pentru a-și controla vecinii

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a insistat miercuri că Rusia „nu are niciun drept de veto” în cazul în care se va decide ca Ucraina să devină parte a NATO, relatează agenţia de presă EFE şi publicaţia Ukrainska Pravda.

„Rusia nu are niciun drept de veto, nu are nimic de spus şi nu are dreptul să stabilească o spirală de influenţă pentru a încerca să-şi controleze vecinii”, a subliniat Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la finalul unei reuniuni de două zile a miniştrilor de externe din ţările aliate, catalogând drept inacceptabil ca actori geopolitici majori în zilele noastre să pretindă să aibă dreptul la „sfere de influenţă” şi de a controla politica vecinilor săi.

„Noi am spus că Ucraina va deveni membră, dar depinde de noi, cei 30 de aliaţi în cadrul NATO, să decidem când Ucraina va fi pregătită să devină şi să îndeplinească standardele NATO”, a adăugat el.

La această reuniune, şefii diplomaţiilor din NATO şi-au exprimat îngrijorarea faţă de concentrarea de forţe militare ruseşti în apropierea frontierei ucrainene, problemă pe care au abordat-o şi cu miniştrii de externe din Ucraina şi Georgia, prezenţi la această întrunire.

Stoltenberg a subliniat că aliaţii vor continua să utilizeze NATO drept o „platformă” pentru a coordona posibilitatea impunerii de sancţiuni economice împotriva Moscovei şi a altor decizii în cazul unei noi agresiuni ruse împotriva Ucrainei.

Omul politic norvegian a indicat clar că Alianţa ajută Kievul pe calea aderării prin reforme, sprijinind lupta împotriva corupţiei şi edificarea instituţiilor de securitate.

Stoltenberg a subliniat că NATO este o alianţă defensivă şi că Rusia trebuie „să respecte voinţa poporului ucrainean”. El a insistat asupra faptului că Ucraina este „o ţară independentă, suverană, cu frontiere recunoscute pe plan internaţional, care cuprind peninsula Crimeea, anexată „ilegal” de Rusia în 2014, şi regiunea Donbas, dintre care o bună parte este controlată de separatişti proruşi.

Sintagma „sfera de influenţă a Rusiei” a fost menţionată într-una din întrebările adresate de jurnalişti secretarului general al NATO, precizează Ukrainska Pravda.

„Întrebarea însăşi trimite la ceva ce este inacceptabil, la faptul că Rusia ‘are o sferă de influenţă’, că Rusia poate controla ce trebuie şi nu trebuie să facă vecinii ei. Nu vrem să ne întoarcem la o astfel de lume, unde actori geopolitici majori pot stabili restricţii pentru ceea ce ar trebui să facă state independente suverane”, a declarat Stoltenberg, citat de publicaţia ucraineană.

„Ideea că sprijinul NATO pentru o ţară suverană este o „provocare” este pur şi simplu greşită. Aceasta relevă lipsă de respect pentru suveranitatea şi aspiraţiile poporului ucrainean. Acest lucru spune mai multe despre Rusia decât despre NATO”, a afirmat Jens Stoltenberg.

La 1 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că doreşte „acorduri concrete” pe hârtie cu SUA şi alte ţări NATO care să stipuleze că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Youtube/ Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Cata aroganta.

 2. Foarte bine zis, limpede ca lumina zilei. Trebuia să spună asta mai demult.

 3. Nu il apar pe iohanis, dar care ar fi ca el sa-l fi pus pe Ciuca premier, sa sa fi intrat in partide sa il accepte, in urma unor informatii certe ca rusia o sa mearga peste ucraina.
  Mie imi pare ca putin coace aluatul pentru o astfel de operatiune.

  repet nu mai dau nici doi bani pe iohanis.

  • Zici tu ceva… Ar fi interesant să știm dacă și alte state europene și-au populat guvernele cu militari. Paternul ar fi evident iar cauza mai ușor de conturat.

  • Am mai avut noi pe unul Antonescu, care a luat decizii incredibil de proaste pentru tara. A trebuit sa suportam ruperea Moldovei si rusinea de a schimba optiunea in timpul conflictului. Nu cred ca militarii iau decizii politice bune.

 4. Bravo NATO, jos cu prostacii pesedezo-AiURiti-rusofili care ne spun ce bine ne-ar fi sub cizma bolșevică în continuare.

 5. Dictatura lui Putin e rea si pentru poporul rus, nu numai pentru vecini.
  Minciuna, coruptia si violenta mentin la putere oligarhia ruseasca care se face ca nu intelege de ce toate tarile vecine vor si cer sa intre in NATO.

 6. Logic. Eu zic ca și Rusia sa integreze Venezuela și Cuba în CSI, sa le blindeze cu baze militare și rachete bineînțeles defensive Kalibr și Zirkon și sa vedem dacă nato și amerlocul au ceva de spus

  • Comentarii de nota 10
   Daca ar face asta rusii, americanii ar urla din rasputeri ca nu e bine etc
   Ca vezi doamne numai ei au voie sa se extinda cu armatele pana langa Rusia invers insa nu.

  • De criza rachetelor din Cuba își mai aduce aminte cineva?

 7. Joaca cu focul lângă bidonul cu benzină. Pentru că Putin l-a gonit pe bețivul trădător Elțîn și astfel ‘democratiile consolidate’ au pierdut trenul subjugării economice și financiare a Rusiei, acestea se răzbună și încearcă ‘ înghesuirea’ ursului între tot felul de amplasamente, baze și integrări NATO. La fel și în acest caz iar Ucraina ,că și noi de altfel, nu este decât un pion neînsemnat in jocul marelui licurici nesimțit .

 8. Când Ucraina va reveni alaturi de Rusia în CSI ,va primi Donbas-ul