G4Media.ro

Secretarul general al NATO: Ucraina are „dreptul de a se apăra”, iar…

Sursa foto: NATO.int

Secretarul general al NATO: Ucraina are „dreptul de a se apăra”, iar dacă Rusia va recurge la forță armată, va avea „un cost semnificativ de plătit”

Ucraina are „dreptul de a se apăra”, iar dacă Rusia decide să recurgă la forţă, ea va avea „un cost semnificativ de plătit”, a avertizat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP, preluat de Agerpres.

„Noi trebuie să ajungem la o rezolvare politică, să evităm un conflict armat. Dar trebuie să fim pregătiţi pentru cazul în care Rusia, din nou, ar alege să utilizeze forţa armată, ar alege confruntarea în locul cooperării. Aşadar, trebuie să transmitem un mesaj foarte clar Rusiei că suntem uniţi şi că vor exista costuri severe”, a declarat şeful alianţei nord-atlantice înaintea reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, la care din partea Kievului participă vicepremierul pentru integrare europeană Olga Stefanişina.

Negocierile în materie de securitate între Rusia şi Occident nu vor rezolva toate problemele săptămâna aceasta, dar ar putea asigura o cale pentru evitarea conflictelor, a apreciat totodată secretarul general al NATO, citat de Reuters, în ziua în care la Geneva a debutat o rundă de discuţii ruso-americane pe probleme de securitate.

„Este posibil să încheiem acorduri cu Rusia”, nu a exclus Stoltenberg. „Eu nu cred că ne putem aştepta ca aceste întâlniri să rezolve toate problemele”, a adăugat el, referindu-se la negocierile ruso-americane de luni de la Geneva, la reuniunea Consiliului NATO-Rusia de miercuri şi discuţiile programate pentru joi în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Ceea ce noi sperăm este să ne punem de acord asupra unei căi de urmat, asupra unei serii de întâlniri, asupra unui proces”, a afirmat secretarul general al NATO.

Cerinţele Rusiei cu privire la oferirea de garanţii de securitate nu constituie o bază pentru negocieri, a opinat la rândul său vicepremierul ucrainean, în cadrul vizitei la sediul NATO din Bruxelles.

„Ar trebui cu toţii să realizăm că cererile Rusiei adresate ţărilor Alianţei nu pot constitui o poziţie de negociere”, a reiterat Stefanişina în conferinţa de presă comună cu Stoltenberg. „Agresorul nu poate să pună condiţii până când tancurile ruseşti nu se retrag de la frontiera cu Ucraina”, a insistat responsabila ucraineană.

Potrivit agenţiei de presă oficiale ucrainene Ukrinform, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat valabilitatea deciziilor summitului de la Bucureşti din aprilie 2008, conform cărora Alianţa Nord-Atlantică lasă uşa deschisă pentru Ucraina şi Georgia, în pofida retoricii agresive şi a şantajului din partea Rusiei.

Unul dintre principalele puncte ale garanţiilor de securitate pe care Rusia le-a cerut din partea SUA şi NATO vizează revocarea publică de către NATO a deciziilor summitului de la Bucureşti privind viitoarea aderare a Ucrainei şi Georgiei, precum şi garanţii în scris că NATO nu se va mai extinde spre Est în fostele republici sovietice şi nu va instala armament strategic pe teritoriul lor.

În cazul în care Occidentul refuză să accepte cerinţele Rusiei, Moscova a ameninţat public că va lua măsuri de „natură militară şi tehnico-militară” şi va continua să concentreze trupe în jurul graniţelor Ucrainei şi în teritoriile ei ocupate temporar, notează agenţia de presă ucraineană.

Sursa foto: NATO.int

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Pleaca ba cu sorcova , daca intra rusii in Ucraina in secunda 1 intervine Germania in sprijinul Rusiei.

 2. rusia a invadat kazakhstanul si nu s-a intamplat nimic

  nicio sanctiune

  nu a sarit nimeni

  absolut nimic…

  • Rusia incearca sa para ce nu e adica o putere mondiala ….e de fapt ca un imparat in zdrente ..cu un PIB maiic ca al Italiei….care blufeaza fara carti in mana …..Rusii au nevoie oe termen lung de SUA pt ca.marea amenintare pt ei nu e Nato ci China care sta cu ochii pe resursele din jur. Frica oligarhiei ciolovece este ca foste republici sovietice sa treaca la democratie si prosperitate si sa.ii ia in furci masele infometate.dupa ce isi dau seama ca au fost smenuite de.oligarhii rusi ce sparg banii obtinuti de.la sclaveti platiti ccu 2 biscuiti la Monaco pe yahturi ….nu mai tine prosteala cu ortodoxie si propaganda dar cu 150 eur pe luna salariul minim….nu pleaca nimeni sa.apere averile oligarhilor care talhareac 140 mil rusi .

 3. Ce noroc că Merkel a dispărut la timp din peisaj!
  Găsea ea o cale să cadă „la pace”, din nou, cu Putin.

 4. Penibil și irelevant….. singurii care contează în ecuație pe partea asta a lumii. sunt americanii și rușii… restul niște cățelandri amuțiți să latre pentru impresia artistică!

 5. Aveti idee cat la suta din populatie inseamna LGBT? Cred ca nu. Procentul e foarte mic!!! Occidentul a evoluat in bine in sensul ca tinde sa accepte ca oamenii se nasc cu orientare sexuala diferita in mod natural(e o lege a naturii, pe care stiinta nu o poate controla, asta e, natura e imperfecta) si, deci homosexualii sunt acceptati ca fiind de aceeasi valoare si cu aceleasi drepturi sa se realizeze ca oameni, fara a fi repudiati, umiliti, pedepsiti, batjocoriti. Deci acest lucru ar trebui sa va fie clar ca inseamna evolutie umana, nu ceva de dispretuit cum pare din perspectiva inapoiata a partii de lume unde se afla Romania.

 6. Rusia nu exceleaza la capitolul evolutie umana devreme ce nu accepta comunitatea LGBT ca fiind omeneasca. Ei, rusii, sunt la stadiul la care ataca un stat pentru a-l ocupa, doar pentru ca asa vor ei. Ce sa mai vorbim de acceptarea LGBT….Mai trebuie sa treaca multa apa pe Volga pana sa evolueze Rusia incat sa priceapa ca nu are dreptul sa dicteze altor tari cu cine sa se alieze. Va imaginati ca ei pricep ca a ataca oameni nevinovati din Ucraina inseamna ticalosie umana? Si vreti sa inteleaga nevinovatia comunitatii LGBT??? Cu acesti rusi tineti dumneavoastra?

 7. Rusia nu exceleaza la capitolul evolutie umana devreme ce nu accepta comunitatea LGBT ca fiind omeneasca. Ei, rusii, sunt la stadiul la care ataca un stat pentru a-l ocupa, doar pentru ca asa vor ei. Ce sa mai vorbim de acceptarea LGBT….Mai trebuie sa treaca multa apa pe Volga pana sa evolueze Rusia incat sa priceapa ca nu are dreptul sa dicteze altor tari cu cine sa se alieze. Va imaginati ca ei pricep ca a ataca oameni nevinovati din Ucraina inseamna ticalosie umana? Si vreti sa inteleaga nevinovatia comunitatii LGBT??? Cu acesti rusi tineti dumneavoastra?

 8. Afară cu americanii din Europa, iar NATO trebuie desființat, așa cum a fost desființat și Tratatul de Varșovia.

 9. Europa este noua zona unde se incearca provocarea unui razboi, pentru ca e benefic marilor puteri axate economic pe producere de arme.Criza este si in sistemele sociale care nu mai fac fata evolutiei.In aceasta situatie nu se negociaza pacea ci dimpotriva, acordul de a incepe razboiul.Asta e situtia.