G4Media.ro

Secretarul de stat pentru politici naționale în cancelaria lui Viktor Orban: Bazinul…

Secretarul de stat pentru politici naționale în cancelaria lui Viktor Orban: Bazinul Carpatic este unitar când e vorba de educație sau cultură. Nu putem ignora că o treime a națiunii maghiare nu trăiește în interiorul frontierelor naționale

Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politici naționale în cancelaria premierului Viktor Orban, a declarat marți că ”bazinul carpatic este unitar când e vorba de educație sau cultură, tendința fiind aceeași și în domeniul social și al sănătății”, transmite agenția de stat a Ungariei hirado.hu.

Secretarul de stat a evidenţiat că guvernul ungar trebuie să se ocupe tot timpul de politicile naţionale, de 101 de ani încoace, de când frontierele ţării nu coincid cu cele ale naţiunii: ”Guvernul şi Parlamentul ungar, politica ungară în ansamblul ei trebuie să îşi asume şi reprezentarea intereselor maghiarilor care trăiesc în Bazinul Carpatic sau în diaspora”, a precizat Árpád János Potápi.

În opinia sa, “atunci când ne gândim la legislaţie, nu putem ignora” faptul că o treime a naţiunii maghiare nu trăieşte în interiorul frontierelor naţionale de azi.

El a amintit de Conferinţa Permanentă Maghiară (Máért) care nu s-a întrunit din 2004 până în 2010, motiv pentru care Katalin Szili, preşedintele de atunci al Parlamentului Ungariei, a înfiinţat Forumul Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic care a îndeplinit rolul Máért. Al treilea for important al politicii naţionale este astăzi Consiliul Diasporei Maghiare, a arătat Potápi.

Secretarul de stat a menţionat de asemenea că, în perioada 2010-2014, scopul a fost păstrarea şi consolidarea identităţii, pe această bază au fost adoptate legile care, deşi au o semnificaţie simbolică, au produs rezultate concrete, dintre care a menţionat dubla-cetăţenie şi legea fundamentală. Sprijinul pentru prosperitate pe pământul natal există din 2015, a menţionat secretarul de stat pentru hirado.hu.

Ferenc Kalmár, însărcinatul ministerial responsabil de politica de vecinătate, a precizat că Ministerul Afacerilor Externe ungar se ocupă şi el de maghiarii care trăiesc în Bazinul Carpatic şi în diaspora, prin intermediul corpurilor diplomatice şi al comisiilor mixte interguvernamentale pentru minorităţi. El a explicat că există 11 locuri în lume, unde lucrează diplomaţi care construiesc comunităţi, care îndeplinesc şi sarcini consulare, dar sarcina lor principală este să ajute dezvoltarea comunităţilor maghiare din ţările respective.

Politicianul a considerat că activitatea comisiilor mixte interguvernamentale din Bazinul Carpatic este dificilă, menţionând în special că ţările care nu acordă drepturi colective minorităţilor – precum Slovacia, Ucraina sau România – vor să-i integreze pe locuitorii maghiari. În opinia lui Ferenc Kalmár, integrarea fără drepturi colective înseamnă de fapt asimilare.

sursa: hirado.hu, sursa foto: Facebook/ Potápi Árpád János

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Sa nu uitati si pe urmasii fostilor supusi ai Imperilui Austro-Ungar de alta etnie decit cea maghiara din zona geografica respectiva.
  Si ei doresc o imbunatatire a soartei.

 2. Balcanism de tip maghiar: Független Piac megcsókolt!
  (S-a pupat piața endependenții!)
  :)))))

 3. De aceea este bine sa-i luati pe ratacitii de neam si granita aproape de voi. Aduca la voi in pusta.

 4. Multa zdroaba…de 101 ani sa lupti ca sa nu-si „uite identitatea”,sa nu-si uite limba etc ,cand au scoli,publicatii,tv,reprezentare in parlament ,guvern,partid etnic,practic,nu

  le cere nimeni sa vorbeasca limba oficiala etc…cei pe care ii dispretuiesc au avut parte-secole la rand-de masacre,spanzuratori,prigoana salbatica-ce scoli,ce publicatii,ce drepturi politice…amarati si haituiti cum au fost, nu si-au uitat limba si obarsia(si nu e vorba aici doar de romani,ci si de slovaci,sarbi,croati si altii care au facut parte din imperiu)…

 5. Macar dictatura ungureasca investeste in Romania. Romanii de ce sunt prea ticalosi ca sa mai investeasca in Romania? Halal natie.

 6. Mongolia, Mongolia
  Vrem Mongolia.
  Vrem sa ne intoarcem la origini.
  Hai marite Putin, mai sui pe noi odata ca la ’56

 7. Si? Unde e problema?

 8. Breaking News
  Irlanda vrea sa anexeze SUA
  Nu putem fi de acord sa mai multi irlandezi sa traiasca inafara tarii.

  • Dacă atâta ai înțeles tu… Dacă și guvernul nostru ar face la fel pentru românii de peste graniță…

 9. Ca sa vezi…etnia a devenit o problema de …salarizare ,”etno-mercenarii”-meserie de ultima ora

 10. Ungaria face un mare deservici maghiarilor de la noi. Mai devreme sau mai târziu vor exista consecințe…

  • Adică? Or să se apuce să facă în RO autostrăzi pentru maghiari?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.