G4Media.ro

Secretarul american de stat Mike Pompeo îşi începe turneul său european din…

Secretarul american de stat Mike Pompeo îşi începe turneul său european din Cehia. Urmează Slovenia, Austria și Polonia. Pe agenda discuțiilor: transferul trupelor NATO din Germania și rețelele 5G

Secretarul american de stat Mike Pompeo va vizita săptămâna viitoare Republica Cehă, urmând să ajungă, de asemenea, și în Slovenia, Austria şi Polonia. Transferul unor trupe americane din Germania şi reţelele 5G sunt pincipalele teme aflate pe agenda discuţiilor sale cu oficialii din aceste ţări, a confirmat joi Departamentul american de Stat, potrivit agenţiei DPA.

În Cehia, Pompeo se va întâlni cu premierul Andrej Babis pentru a discuta despre „cooperarea în energia nucleară, Iniţiativa celor Trei Mări şi eforturile de contracarare a acţiunilor nocive ale Rusiei şi Chinei comuniste”, conform unei declaraţii a Departamentului american de Stat.

Mike Pompeo va avea de asemenea o întrevedere în oraşul ceh Pilsen cu ministrul ceh de externe, Tomas Petricek.

Acesta din urmă a declarat la un post local de radio că planificata mutare a unor trupe americane din Germania nu va fi discutată, adăugând că repoziţionarea personalului militar american nu va avea ca destinaţie Republica Cehă.

Din Cehia, Pompeo va pleca la Ljubljana, capitala Sloveniei, pentru a discuta despre „energia nucleară şi integrarea Balcanilor Occidentali”, menţionează de asemenea Departamentul de Stat. El va semna acolo şi o declaraţie comună privind tehnologia 5G, în contextul presiunilor pe care SUA le exercită asupra aliaţilor săi pentru a nu colabora cu compania chineză Huawei în realizarea viitoarelor reţele 5G, notează DPA.

Secretarul american de stat va ajunge vinerea viitoare la Viena, unde va avea întâlniri cu cancelarul austriac Sebastian Kurz şi cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Planurile SUA privind relocarea unor trupe din Germania se vor regăsi pe agenda discuţiilor pe care Pompeo le va avea sâmbăta viitoare în Polonia, pe lângă alte teme, precum ”aprofundarea legăturilor militare” şi tehnologia 5G, precizează Departamentul de Stat. El va avea la Varşovia discuţii cu preşedintele Andrzej Duda şi cu premierul Mateusz Morawiecki, Polonia urmând să se numere printre ţările unde vor fi relocate efective militare americane din Germania.

”Mă aştept să fie un turneu foarte important şi productiv”, a declarat miercuri Pompeo, adăugând că ţările pe care le va vizita sunt ”toate mari prieteni ai Americii”, relatează Agepres.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea a circa 12.000 din cei aproximativ 36.000 de militari americani staţionaţi în Germania. Dintre efectivele retrase, circa 5.600 de militari vor fi repoziţionaţi în alte state membre ale NATO, ceilalţi urmând să revină în SUA.

Sursa Foto: Departamentul de Stat SUA

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Se discuta un aspect extrem de important, și anume o posibilă relocare a trupelor Anericane din Germania și Mike Pompeio ajunge în Cehia,Slovenia, Austria și Polonia. În România, nu. Asta în condițiile în care Polonia și România sunt cele mai semnificative membre ale Alianței la frontiera acesteia cu Rusia. Iohannis, Orban, Aurescu? Țineți-o tot așa, măi băieți. 🙂

 2. Ori stirea este incopleta, ori la noi e ceva???Ma depaseste.

 3. Cu noi vb la telefon.

 4. Yankeii îl au aici, pe malurile cu brusturi și urzici ale Dâmboviței, pe Zuckerman Adrian care le face toată treaba ca la carte, știe el cum să-i țină în lesă pe toți – Guvernul, Președinția, ONG-urile, etc., de ce s-ar mai deranja alde Pompeo Mike, la gabaritul lui, să facă chiar și o escală de 3-4 ore doar ca să dea coate cu niște îmbotnițați ascultători.

 5. Va asteptam și pe la noi domnule Pompeo, cum iesi din Polonia o iei la dreapta și ne găsești pe stânga,dar mai bine sună-l pe Vela că îți explică el

 6. Mai baieti.
  Vizitele se fac acolo unde exista probleme.
  In Romania ce sa faca? Sa discute despre ceea ce este stabilit deja?

 7. Îl primesc ăștia fără să-l bage în carantina? După cum se plimba covidul prin USA, nu e exclus sa ne aducă nenorociri. Pe lângă asta, dacă ma uit la aspect, e în grupa 1 de risc.

 8. Nu cred ca trimite nici trupe americane la rumuni ca le taie rumunii pensiile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.