G4Media.ro

Secetă extremă în statul brazilian Amazonas, unde se întinde o parte a…

Photo 143949567 | Amazonas © Ulf Huebner | Dreamstime.com

Secetă extremă în statul brazilian Amazonas, unde se întinde o parte a celei mai mari păduri tropicale din lume/ Guvernul trimite ajutor umanitar „de urgență”

Guvernul brazilian a anunţat joi trimiterea unui ajutor umanitar „de urgenţă” în statul Amazonas (nord-vest), unde se întinde o parte a celei mai mari păduri tropicale din lume, pentru a face faţă unei secete „extreme”, notează AFP, transmite Agerpres.

Autorităţile lucrează cu guvernul local asupra „acţiunilor de urgenţă” în faţa „riscurilor de aprovizionare a populaţiei cu alimente, apă potabilă, precum şi cu produse de igienă şi medicamente”, a declarat presei ministrul mediului, Marina Silva.

Potrivit ministrului, sunt ameninţate 56 de municipalităţi dintr-un total de 62. Miercuri, stare de urgenţă din cauza secetei era deja declarată în 15 municipalităţi, afectând 111.000 de persoane, potrivit unui comunicat dat publicităţii de apărarea civilă din statul Amazonas.

„Ne aşteaptăm că vor fi necesare aproximativ 300.000 de coşuri cu alimente pentru a ajuta populaţia să îşi satisfacă nevoile de bază”, cu sprijin logistic din partea Ministerului Apărării, a mai declarat Marina Silva la Brasilia.

În Amazonas, cel mai întins stat brazilian cu patru milioane de locuitori, dintre care marea majoritate indigeni, nivelul extrem de scăzut al apei a provocat moartea mai multor mii de peşti, principala resursă alimentară.

Nivelul scăzut al apei afectează şi transportul fluvial, esenţial în regiune.

Apărarea civilă din Amazonas a avertizat că situaţia s-ar putea înrăutăţi în următoarele luni, cu precipitaţii sub normal, şi ar putea afecta aproximativ 500.000 de persoane până la sfârşitul anului.

Regiunea suferă în prezent de fenomenul El Nino, care reduce formarea norilor şi deci precipitaţiile, şi ale cărui efecte devin din ce în ce mai intense.

Această secetă, care urmează ploilor abundente din prima parte a anului, reflectă fenomenele atribuite de experţi schimbărilor climatice.

„Brazilia este o ţară vulnerabilă” la evenimentele climatice, a subliniat Marina Silva, amintind de recenta trecere a unui ciclon prin statul Rio Grande do Sul care a provocat moartea a aproape 50 de persoane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...