G4Media.ro

Se schimbă numele stației de tramvai Vasile Milea, fostul general comunist și…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Se schimbă numele stației de tramvai Vasile Milea, fostul general comunist și ministrul Apărării la Revoluție/ Stația va purta numele generalului Paul Teodorescu, care l-a înfruntat pe Ion Antonescu și a refuzat să guverneze cu legionarii

Se schimbă numele stației de tramvai Vasile Milea, fostul general comunist și ministrul Apărării la Revoluție, conform informațiilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), transmite Agerpres. Stația va purta numele generalului Paul Teodorescu, care l-a înfruntat pe fostul mareșal antisemit Ion Antonescu și a refuzat să guverneze cu legionarii.

Schimbarea numelui stației de tramvai vine la scurt timp după ce și numele bulevardulului Vasile Milea a fost schimbat, fiind împărțit în două tronsoane:

Porțiunea dintre Splaiul Independenței și Bulevardul Iuliu Maniu se numește Bulevardul Doina Cornea, după numele cunoscutei disidente anticomuniste, hărțuite de Securitate, iar bucata dintre Bulevardul Iuliu Maniu și Drumul Taberei, poartă tot numele generalului Paul Teodorescu, care, după 1945, a fost deposedat de bunuri comuniști și a fost trimis la Canal pentru 10 ani de muncă silnică.

  • ”După ce a fost instalat la putere ca prim-ministru și conducător al statului, generalul Ion Antonescu i-a propus lui Paul Teodorescu să preia Ministerul Apărării Naționale, dar generalul a refuzat propunerea, declarând că nu poate sta în același guvern cu legionarii, neacceptând nici aplecarea României spre Germania nazistă și, astfel, îndepărtarea de aliații tradiționali ai României, Franța și Anglia”, arată Europa Liberă.

De asemenea, Paul Teodorescu a refuzat constant să o cunoască pe Elena Lupescu, controversata parteneră a Regelui Carol al II-lea, fapt care i-a grăbit încheierea carierei:

  • ”Când în 1940 regele Carol în mod excepțional l-a trimis să-l reprezinte cu prilejul deschiderii stagiunii culturale la vernisajul de la sala Dalles, generalul Paul Teodorescu a părăsit expoziția, aflând la un moment dat că Elena Lupescu a intrat în sală. A doua zi, la micul dejun, citind ziarele de dimineață, a descoperit din paginile acestora comunicatul Casei Regale, prin care se făcea cunoscut publicului că ,,Majestatea Sa, Regele Carol al II lea, a primit cu regret demisia domnului general Paul Teodorescu din postul de ministru al Aerului și Marinei.” Nicio informație prealabilă, nicio comunicare ulterioară”, se mai arată în reportajul Europa Liberă.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov a schimbat și alte nume de stații de tramvai, de la 30 septembrie 2022.

Astfel, fostele staţii „Rocar” (atât pe sensul spre „Vulcan Berceni”, cât şi pe sensul spre „Zeţarilor”) vor fi redenumite „Ion Cornea”, iar fostele staţii „Amiro” (atât pe sensul spre Şoseaua Olteniţei, cât şi pe sensul spre „Turnu Măgurele”) vor fi redenumite „Voila”.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Ne miscam lent spre abolirea comunismului. Felicitari pt initiativa totusi!

    • Ei doar se reinventează la fel ca securiștii. Ăștia ne vor conduce încă 100 de ani.

  2. Chiar ar fi timpul ca în toate orașele țării să se elimine numele mișelului care a ordonat foc la Timișoara!

  3. nu trece zi fara ca rahatii astia din „armata” sa nu-si dea importanta gratuit.

  4. Marele general este si ctitorul Academiei Militare.Cu fonduri foarte putine a reusit sa finalizeze monumentala cladire in conditii foarte dificile.Este trist ca un asemenea om nu este cunoscut în Romania.