G4Media.ro

Se împlinesc 546 de ani de la victoria lui Ștefan cel Mare…

Se împlinesc 546 de ani de la victoria lui Ștefan cel Mare împotriva turcilor la Vaslui, în bătălia de la Podul Înalt

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui a organizat, duminică, manifestarea cultural-ştiinţifică „Biruit-au Ştefan Vodă la Vaslui. 10 ianuarie 1475”, dedicată împlinirii a 546 de ani de la bătălia câştigată de domnitor la Podul Înalt, pe 10 ianuarie 1475, împotriva armatei otomane, transmite Agerpres.

Un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă, a oficiat o slujbă de pomenire a ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării.

„În viaţa Sfântului Ştefan găsim şi bune, găsim şi rele, pentru că el, asemenea tuturor sfinţilor, nu este un înger care a venit din cer pe pământ, ci e un om care a urcat de pe pământ la ceruri. (…) Sfântul Ştefan este cel care ne arată în calitate de conducător, demnitate foarte multă, credinţă fierbinte pentru Hristos şi pentru Biserică. A semănat sămânţă de credinţă, de cultură, de vitejie, în toate hotarele Moldovei şi nu numai, prin toate bisericile şi mănăstirile pe care le-a ctitorit. Şi în felul acesta vedem că memoria colectivă a poporului este cea care a cerut ca din loc în loc, şi nu sunt puţine, să fie ridicate statui care aducă aminte tot timpul, tuturor şi celor care conduc poporul şi tuturor celor care trec pe lângă ele, de ceea ce înseamnă un conducător de stat şi un om care a nu a tratat conducerea ţării ca pe un job, ci ca pe o misiune primită de la Dumnezeu”, a spus protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă.

Autorităţile prezente au evocat personalitatea domnitorului Ştefan cel Mare, vorbind despre rolul său în epocă dar şi despre faptul că acesta sa ar trebui să reprezinte un reper pentru actualii conducători.

„În istoria poporului român, domnia lui Ştefan cel Mare ocupă un loc important, datorat atât personalităţii excepţionale a domnitorului, cât şi neobişnuitelor înfăptuiri ale domniei sale, ceea ce a determinat admiraţia unor iluştri contemporani. Este uşor de înţeles cum a putut rămâne personalitatea sa aşa vie în sufletul poporului său, care l-a înălţat la proporţii mitice. Din generaţie în generaţie, Ştefan a fost cel Mare, cel Bun, cel Sfânt. Nu doar al Ţării Moldovei, ci al întregului neam românesc. Numele lui a însufleţit eforturile românilor în momentele de răscruce ale istoriei noastre. A unit românii de pretutindeni, a inspirat literatura şi folclorul cu o pildă de vitejie şi demnitate şi noi, cei de astăzi, avându-l înainte ca model, ne recâştigăm încrederea în forţele noastre şi ştim că Dumnezeu nu lasă în popor să piară”, a afirmat prefectul judeţului Vaslui, Mircea Gologan.

La Ansamblul monumental Podul Înalt din Băcăoani au avut loc depuneri de coroane în memoria voievodului şi un ceremonial militar.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Pe ei, pe mama lor!

 2. problema zilei e ca cimitirul evreiesc din Alba Iulia nu e e vizitat pe cat merita

 3. Vaslui,
  Buzatu,
  Violatori,
  Fara masca,
  Etc.
  Vaslui.
  Bârlad.
  Podu Înalt.
  Vaslui.
  Stefan Cel Tare.

 4. 1 -0 scor la pauza a marcat geolgau

 5. Ei? Ce inseamna sa cunosti bine Vasluiul … 🤣

 6. Oare stia Stefan ca vasluienii vor ajunge o adunatura de ratati, care voteaza PSD si astfel se subjuga singuri?

  • Oare știa mă-ta că vei ajunge un gunoi?

  • @master, vad ca te-a atins la rana, se vede ca esti vasluian care voteaza gunoiul psd :)))
   Sa fi fost Stefan cel Mare viu acum – facea curatenie buna – toti mancurtii cu mintile spalate lichidati !!!

  • macar vasluiul „are” apa calda…

  • Da’ mafia PCR-FSN-PSD mai „are” puterea? N-o mai „are”. Așa că analfabetului hoț care fură numele bad@ pentru că de altceva nu e în stare să facă și care trolleaza pentru interlopii securiști rămași pe dinafară nu-i mai rămâne decât să se bucure că la el nu e „apa caldă” din moment ce, covidiot fiind, luptă pentru dreptul de a ieși pe stradă nespălat.

  • In caz de razboi, tot razesii lui Stefan se vor lupta…dambovitenii vor fi Costa Rica…

 7. Și la anul se împlinesc 547 de ani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.