G4Media.ro

Scuzele lui Viktor Orban, insuficiente pentru doi dintre liderii PPE care au…

Scuzele lui Viktor Orban, insuficiente pentru doi dintre liderii PPE care au cerut excluderea

Premierul ungar Viktor Orban le-a scris președinților celor 13 partide politice care doresc să-l excludă din Partidul Popular European (PPE), inclusiv partidelor belgiene CD&V și cdH, pentru a-și cere scuze pentru că i-a făcut „idioți utili”. Cele două partide belgiene consideră gestul insuficient, potrivit ziarului La Libre Belgique, citat de Rador.

Expresia „idioți utili”, reamintește Orban, este de fapt „un citat al lui Lenin, prin care intenționam să critic o anumită politică, și nu pe unii reprezentanți politici”. În acest sens, aș dori să-mi exprim scuzele, dacă mi-ați considerat remarcile ca ofensatoare personal”, scrie Viktor Orban în misiva sa.

„Nu funcţionează”, a comentat președintele cdH, Maxime Prévot. Scrisoarea este insuficientă pentru a reconsidera cererea de excludere: „Nu ne schimbăm convingerea că Fidesz nu mai are loc în PPE”, a spus Prévot.

Președintele CD&V, Wouter Beke, a acceptat scuzele lui Viktor Orban, dar, de asemenea, refuză să retragă cererea de excludere, așa cum solicită dl.Orban în scrisoarea sa. „Nu este vorba atât de mult despre o ofensă personală, cât despre respectarea valorilor europene și o mai bună cooperare în monitorizarea frontierelor externe ale UE, și nu văd nicio schimbare acolo”, a spus Beke.

Viktor Orban și Fidesz şi-au înmulţit provocările din ultimele luni împotriva Uniunii Europene, ultima fiind o campanie care îl acuza pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, membru PPE, că „sprijină imigrația” alături de miliardarul George Soros.

Deja denunțat de un vot inedit al Parlamentului European în septembrie, guvernul autoritar, euroceptic și xenofob al liderului ungar nu corespunde valorilor PPE, o formațiune cu rădăcini moderate, estimează partizanii unei excluderi.

Orban a menționat deja o apropiere de partidul de guvernământ conservator din Polonia, Lege și Justiție (PiS). El este, de asemenea, gata să formeze o alianță cu liderul de extremă dreapta al Italiei, Matteo Salvini, și partidul de extremă dreaptă aflat la putere în Austria, FPÖ.

În scrisoarea sa adresată părților care doresc să-l excludă, Viktor Orban recunoaște încă o dată că nu are nicio intenție să-și schimba poziția cu privire la migrație, „cultura creștină” și viitorul Europei.

Soarta partidului Fidesz în cadrul PPE va fi decisă miercurea viitoare, la o reuniune a PPE de la Bruxelles.

Însă Viktor Orban are şi susținători în cadrul PPE. Partidul sloven SDS a anunțat deja că va părăsi PPE dacă Fidesz va fi exclus.

Traducerea Rador: Rodezia Costea

Sursa foto: Pagina de Facebook Viktor Orban

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Si Fidesz -ul o sa cada din pom , daca va fi exculs , mai pe romaneste -Foaie verde si-un praz verde .

  2. daca au rezultate in ungaria se pregateste psd si alde

  3. Scuzele lui Viktor Orban sunt scuze de oportunist. False scuze. Vorbe.
    La fel sunt si peroratiile lui despre „apararea Europei”. Nimeni nu-l ia in serios. Cine, apara Ungaria Europa? Ungaria este insignifianta in Europa, o tara de buzunar. De altfel cam este in buzunarul lui Putin, deci mai degraba „apara” Rusia.

  4. Alegerile bat la usa, multe de vor schimba asa ca pe Orban il doare fix in cot de populist europeni ! Dar noi care me milogim de un Shenghen , noi pupam în dos toate multinationalele care golesc țară de reduse vezi petrol,lemn, terenuri agricole, nu avem cum intelege un OM politic precum Orban. Ne mândri cu Dragnea di Basescu tragicomic )

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.