G4Media.ro

Scrisoarea lui Neacşu, cel mai vechi document scris în română, transportat 200…

Foto: Piata Sfatului Brasov - sursa Vila Trapez

Scrisoarea lui Neacşu, cel mai vechi document scris în română, transportat 200 de metri cu escortă armată / A ajuns de la Arhivele Statului Brașov, la Muzeul Județean de Istorie

Pentru prima dată din 1916, scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului, Johannes Benkner, poate fi văzută de publicul larg, într-o expoziţie a unui muzeu, transmite Bună Ziua Brașov.

„Scrisoarea lui Neacşu se întoarce la destinaţie” este evenimentul prin care documentul a fost preluat de la Arhivele Statului şi transferat la Muzeul Judeţean de Istorie, în Casa Sfatului.

Deşi este un drum de doar 200 de metri, transferul s-a făcut sub paza jandarmilor şi poliţiştilor.

Scrisoarea lui Neacşu, datată iunie 1521, este primul document cunoscut în limba română, astfel că este păstrată cu deosebită atenţie.

„Este destul de dificil, pentru că trebuie asigurate nişte condiţii specifice şi, mai ales, trebuie protejată de factorii care ar putea să-i producă degradări, iar noi nu suntem la nivelul cel mai avansat din lume. Să ne gândim doar că, în Statele Unite, la Arhivele Naţionale, Constituţia Americană este ţinută într-o cutie controlată permanent din punct de vedere al climatului, cu geam de sticlă securizată pentru cei care vor să o vadă şi aşa mai departe. Noi suntem departe de acel standard, dar încercăm să păstrăm documentul cât mai bine”, a declarat Bogdan Popovici, şef serviciu Arhivele Naţionale Braşov.

Documentul a fost preluat de directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, pentru expoziţia din Casa Sfatului.

Descoperită în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naţionale din Braşov, Scrisoarea lui Neacşu a rămas aici până în 1916, când a plecat, mai întâi, la Iaşi, iar, apoi, la Moscova, odată cu Tezaurul României. Scrisoarea a revenit la Braşov în 1936, dar nu a mai fost expusă până acum, ci a fost păstrată la Arhivele Naţionale.

Foto: Piata Sfatului Brasov – sursa Vila Trapez

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Noroc cu sașii care au păstrat totul in arhive, ca altfel primul document in romana era de la 1700.

  2. Scrisoarea lui Neacşu, cel mai vechi document scris în română,este scrisã în alfabetul chirilic ..(este o mentzionare importantã,atunci când se face referire la aceastã scrisoare document).

    • Este bine si așa (scrisul bisericesc era chirilic pe vreme aia).
      Alte popoare deja aveau tone de literatura pe la 1500.

  3. armata (de banditi) a inventat noi dusmani de care trebuie sa ne ‘apere’ in schimbul privilegiilor nesimtite.