G4Media.ro

Scrisoare către liderii UE semnată de 40 de europarlamentari, care cer acțiuni…

Scrisoare către liderii UE semnată de 40 de europarlamentari, care cer acțiuni de contracarare a campaniei de dezinformare lansată de China și Rusia pe tema coronavirusului: Se fac eforturi pentru a submina Uniunea Europeană și încrederea în valorile ei

40 de europarlamenari au semnat o scrisoare adresată liderilor UE, obținută de G4Media.ro, în care le solicită să propună acțiuni de contracarare a eforturilor de dezinformare venite în special din partea Rusiei și Chinei. Potrivit semnatarilor scrisorii, se fac eforturi pentru a submina Uniunea Europeană, pentru a încuraja populația să își piardă încrederea în UE și în valorile și instituțiile democratice ale acesteia. Scrisoarea a fost semnată și de doi europarlamentari români, Ramona Strugariu (PLUS) și Clotilde Armand (USR).

Redăm mai jos integral textul scrisorii

Stimată Doamnă Președinte von der Leyen,
Stimate Domnule Președinte Michel,
Stimate Domnule Înalt Reprezentant Borrell,

Recunoaștem misiunea dificilă și eforturile dumneavoastră de a întări coordonarea și solidaritatea între statele membre, precum și cu țările vecine și partenere, pentru a lupta împreună împotriva pandemiei de COVID 19.

Dorim să vă atragem atenția și cerem să veniți cu propuneri de acțiuni comune pentru a contracara instrumentalizarea crizei curente de către state cu ambiții geopolitice contradictorii Uniunii Europene.

Suntem foarte îngrijorați cu privire la eforturile actuale de dezinformare și răspândire a unor mesaje propagandistice, venite în mod special din partea Rusiei și a Chinei. Este clar pentru mulți dintre noi, cei care urmărim situația, faptul că se fac eforturi pentru a submina Uniunea Europeană și pentru a încuraja populația, atât cetățeni ai Uniunii, cât și din statele învecinate, să își piardă încrederea în Uniunea Europeană și în valorile și instituțiile democratice ale acesteia.

Constatările recente ale grupului de lucru East StratCom vin să sprijine aceste îngrijorări, iar acum noi trebuie să luăm în considerare experiența lor solidă în domeniul combaterii miturilor propagandistice și a strategiilor de dezinformare.

În contextul pandemiei de COVID 19, suntem îngrijorați că aceste încercări constituie un risc major la adresa unității și stabilității noastre pe termen lung, împiedicându-ne să trecem peste această criză și să facem față consecințelor și viitoarelor provocări împreună.

Din păcate, eforturile celor care dezinformează au fost ajutate de răspunsurile naționaliste inițiale ale statelor membre, precum și de lipsa de comunicare transparentă a instituțiilor Uniunii Europene. Este timpul să combatem instrumentalizarea geopolitică a acestei crize.

În acest context, adresăm rugămintea, atât instituțiilor europene, cât și statelor membre să acționeze în conformitate cu următoarele trei dimensiuni identificate:

Dimensiunea Umanitară Europeană: să se sporească eforturile pentru asigurarea unui sprijin mai eficient atât către toate statele membre, și mai ales pentru cele grav afectate de criză, precum Italia, Spania, sau regiuni ale Franței, cât și pentru vecinii noștri și țările partenere. Aceste măsuri ar trebui să treacă dincolo de instrumentele financiare și să includă asistență vizibilă și tangibilă, de tipul importurilor de echipamente medicale și de personal calificat, găzduirea și tratarea intra-comunitară a pacienților. Punerea la dispoziție a mai multor tipuri de asistență financiară, economică și medicală care este mai mult decât necesară în acest moment.

Dimensiunea Transparenței Europene: să se pună în funcțiune o strategie sistematică pentru sporirea transparenței și comunicării, menită să aducă în prim-plan aceste eforturi, cu scopul de a combate dezinformarea și de a semnala cetățenilor Uniunii Europene că solidaritatea între popoarele europene este o realitate în desfășurare, posibilă și fezabilă. Acest lucru este de asemenea necesar în vederea motivării și mobilizării cetățenilor noștri și ai societății civile care trebuie să se alăture luptei împotriva COVID19, lupta care ar trebui percepută ca un proiect european comun. Avem nevoie de o situație actualizată la zi cu privire la sprijinul pe care UE și statele membre îl oferă în lupta împotriva COVID 19, care ar trebui să fie ușor de accesat și promovată în mod intensiv pe toate canalele.

Dimensiunea Geopolitică Europeană: să se pună bazele unei strategii care să facă față și să identifice realitățile geopolitice pe timp de criză și care, pe cale de consecință, să poată să ia notă și să diminueze încercările guvernelor străine de a exploata criza COVID 19 în detrimentul UE.

Vă mulțumim pentru faptul că ați luat în considerare scrisoarea noastră și așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră și viitoarea cooperare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

20 comentarii

 1. Eh, încet, încet poate scăpăm de investițiile Chinei și Rusiei, sper ca toate statele civilizate, după pandemie, să trimită nota de plată Partidului Comunist Chinez

 2. comunistii sunt cei mai mari hoti si cei mai mari criminali din istorie!

  numai cele doua state pomenite au ucis peste 100 milioane de oameni, proprii cetateni!

 3. Panica in UE. Dupa ce au dat dovada suprema ca uniunea exista doar pe hartie si doar pe bani acuma (evident) Rusul e de vina. Seems legit.

 4. Daca Uniunea nu va infiinta o divizie militara nucleara centrala care sa descurajeze orice agresiune nu va putea da garantii ultime tarilor membre oricate declaratii va face. Imi pare rau, sunt sustinator fara rezerve al Uniunii Europene si NATO dar interesele celor 2 nu se suprapun 100% si asta vulnerabilizeaza UE in toate negocierile mai ales dupa iesirea UK ( care era a doua putere militara nucleara din UE )

 5. Care esti maica ? Valkov, Sokol ?

 6. Conform primelor negocieri mișcarea fizică se face in raza secției de poliției unde își are fiecare domiciliul. La troc.

 7. Da niste masuri pentru epidemia de coronavirus nu face nimeni scrisori catre UE,dobitocii de europarlamentari sunt speriati sa isi pierda salariile imense si beneficiile de pensie daca se desfiinteaza UE,niste viermi!

 8. Daca nu ati fi asa tamp..i ar fi tare bine si probabil ca nu am fi intr-un mare ca..t,cum suntem acuma.Ce aveti cu rusii cu chinezii si cu alte natii?Voi chiar nu vedeti ca UE ne minte si la greu nu ajuta?Uitati-va unde au ajuns italienii cu ajutoarele din UE! Si nu numai ei:Spania,Portugalia,e.t.c.Unde va e mintea si unde va sunt ochii?In Ue e fiecare pentru el cand e greu si in rest ii jupoaie pe amaratii de romani,unguri,cehi,polonezi,e.t.c.

  • Propaganda rușo-chineză funcționează, chiar e foarte eficientă, aveți dovada mai sus.

   Nu zic că UE n-are slăbiciuni, dar istericalele ne îndepărtează de o discuție rațională.

 9. Ese inca un pas catre Statele Unite ale Europei!

 10. Care valori europene? LGBT, dictatura minoritatilor, schimbarea populatiei cu negri si arabi, reinventarea si rescrierea istoriei,neo-marxismul de dupa scoala de la Frankfurt, non-binarismul, parinte 1 si parinte 2 in certificatul de nastere, limitarea libertatii de exprimare daca nu urmeaza naratiune elitelor neo-marxiste bruxeleze??? Mai mult ca Germania nu l-a pupat nimeni in fund pe Bloodymir Puthler, Schroder la Gazprom , Merkeloasa baga mare cu NordStream2.Acum cand Europa e in rahat cu Virusul Chinezesc care-i ajutorul din partea Merkel-Macron??? Si-au inchis granitele si fiecare e pe p*la lui.Cat despre dictatorul chinez Xi ,parca si Merkel si Macron i-au intins covorul rosu, nu???Acum vreo saptamana Merkel a mai gasit niste miliarde pentru escrocul santajist Erdogan, pentru sutele de mii de bolnavi din UESSR n-am vazut-o sa vina cu o solutie.

 11. Sunteti amabili sa nu mai faceti atata galagie acolo, sus? Ca noi, aici, jos, vrem sa vizionam in liniste reportajul difuzat de RAI 3 in 2015, in care se vorbeste despre nu-s ce coronavirus, care chipurile ar ataca celulele pulmonare umane si de care specialistii militari chinezi s-au indragostit nebuneste si n-au mai vrut nici in ruptul capului sa-l lase din brate, chit ca au fost avertizati ca se joaca cu focul…

 12. Totul e o făcătură!E doar începutul…Ce să facă UE?Să pună frână proiectului cu Noua Ordine Mondială???Niciodată!

  • Romania nu ba mai exista, de fapt nici nu mai exista, in popor mai las care sa accepte orbeste asemenea nu am cuvinte, nu cred ca este.

 13. UE se submineaza singura…nu are nevoie de ajutor…purcica e moarta in cotet si mai marii uniunii inca discuta, negociaza, amana.

 14. De ce germanii n-au facut la fel ca rusii, sa trimita camioane cu aparate de ventilat in Italia?
  Acuma va ofticati ca rusii isi fac imagine! Pai Franța si Germania sint la 100 de km de Lombardia. Sinteti niste prosti! Acuma, in al 12-lea ceas tot puteau sa trimită ajutoare. Niste egoiști si prostovani.