G4Media.ro

Schimbări importante pentru prosumatori. Cei care produc energie în exces vara vor…

Schimbări importante pentru prosumatori. Cei care produc energie în exces vara vor putea fi compensați iarna / Măsura ar putea duce la scumpiri pentru consumatori

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică o serie de modificări importante la legea energiei, care îi privesc pe prosumatori – adică pe cei care produc acasă energie pentru propriul consum.

În primul rând, Ministerul Energiei a actualizat definiția prosumatorului, astfel:

Prosumator – clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spații aflate în imediata proximitate și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Ce lucrare comunista este aceasta? Eu am invatat ca daca oferta este mai variata scad preturile!

  • ca de obiciei G4 pune numai cioturi de articole. Lamentabil. Daca spatiul nu iti permite sa preiei mai mjlt, macar asigura-te ca transmiti mesajul initial, chiar daca mai succint si mai putin detaliat.

   Daca urmaresti linkul de la „Citeste integral” afli ca pentru a asigura plata in natura pentru prosumeri, preturile trebuie sa creasca pentru consumatorii normali, pentru ca de undeva trebuie sa se acopere preturile de productie care sunt mai mari iarna.

  • Produci energie atunci cand nu e cerere si o primesti inapoi atunci cand e cerere maxima, fara sa platesti diferenta de pret. Deja instalatiile PV forteaza functionarea retelelor electrice acolo unde sunt amplasate, vara la pranz, voltajul trece de 240V (nominal 230).
   Pe langa faptul ca mai mult strica, acesti producatori vor avea si beneficii.
   Acum se vor inghesui toti sa devina prosumatori ca sa isi puna incalzire electrica la casa. Vor lua subventii pentru panouri fotovoltaice „verzi” dar vor consuma efectiv energie din hidrocarburi iarna.

   Corect ar fi sa oblige producatorii de energie regenerabila sa injecteze putere dupa un pattern prestabilit, aceeasi putere medie, in functie de curba de consum, adica sa isi instaleze echipamente de stocare.
   Sa vedem cine o sa mai laude ca energia solara din PV a scazut sub costurile hidrocarburilor daca vor fi nevoiti sa ia in calcul si pretul echipamentului de stocare.

   A doua solutie ar fi sa se introduca pret variabil, orar+sezonier, la returnare sa se echivaleze cantitatea de energie cu aceeasi valoare, eventual sa se perceapa un comision pentru echilibrarea retelei.

  • reformulez urmatoarea fraza:
   Corect ar fi sa oblige producatorii de energie regenerabila sa injecteze putere dupa un pattern prestabilit, aceeasi cantitate de energie , in functie de curba de consum, adica sa isi instaleze echipamente de stocare.

 2. Baietii destepti au distrus sistemul energetic romanesc. Constanta energetica 24 din 24 o asigura doar termocentralele, gaze, nucleare, carbune, etc, restul pot asigura doar cateva ore pe zi, ideal doar varfurile de consum.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.