G4Media.ro

Schimbare radicală de strategie: SUA vor să atragă Rusia de partea lor…

Schimbare radicală de strategie: SUA vor să atragă Rusia de partea lor în confruntarea fățișă cu China. Mișcarea poate avea efecte majore inclusiv pentru România

Moscova a reacționat la declarația lui Mike Pompeo, potrivit căreia Rusia s-ar putea pronunța împreună cu SUA împotriva politicii duse de China pe arena mondială. Reacția a fost previzibilă – negativă, scrie pravda.ru, citată de Rador.

Mike Pompeo a susținut pe 23 iulie la Biblioteca Prezidențială „Richard Nixon” un discurs pe care mulți observatori l-au apreciat drept o declarație de „război rece” la adresa Chinei. Secretarul de stat american a spus în acest discurs programatic că poporul chinez și „națiunile libere ale lumii” trebuie să se unească pentru a se opune politicii Partidului Comunist al Chinei, care amenință libertățile lumii.

„Lumea liberă trebuie să triumfe în fața acestei noi tiranii. Dacă lumea liberă nu va schimba China comunistă, fără îndoială China comunistă ne va schimba pe noi”, a afirmat Pompeo.

Pompeo a vorbit și despre o posibilă colaborare cu Rusia împotriva Chinei, răspunzând unei întrebări adresate după susținerea discursului. Secretarul american de Stat a afirmat că Rusia poate lua poziție împreună cu SUA împotriva politicii Chinei pe arena mondială. „Cred că există o asemenea posibilitate. Această posibilitate decurge din caracterul natural al relațiilor dintre Rusia și China”, a spus secretarul de stat.

„Dacă vom colabora cu Rusia sunt convins că vom putea face lumea mai sigură. Cred că are sens să colaborăm cu rușii pentru a asigura pacea nu numai pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga planetă”, a declarat Pompeo.

 • Nota redacției: O eventuală încercare a Administrației de la Casa Abă de apropiere de Rusia, pe care să o aibă ca aliat în confruntarea cu China, ar putea avea efecte directe pe flancul estic al NATO și UE, adică în fostele state comuniste în care Moscova a dorit permanent să își păstreze sau sporească influența. În acest moment, SUA investesc atât financiar, cât și din punct de vedere militar pentru a păstra aceste state departe de influența Rusiei. România, care găzduiește atât componente ale scutului american anti-rachetă, cât și baze militare cu prezență americană cvasi-permanentă, este unul dintre aceste state aflate la frontiera estică a NATO și UE.
 • Întrebarea și răspunsul în varianta originală, potrivit transcrierii furnizate de Departamentul de stat
 • Ouestion: Does Russia present an opportunity now to the United States to coax them into the battle to be relentlessly candid about the Chinese Communist Party?Secretary Pompeo: So I do think there’s that opportunity. That opportunity is born of the relationship, the natural relationship between Russia and China, and we can do something as well. There are places where we need to work with Russia. Today – or tomorrow, I guess it is, our teams will be on the ground with the Russians working on a strategic dialogue to hopefully create the next generation of arms control agreements like Reagan did. It’s in our interest, it’s in Russia’s interest. We’ve asked the Chinese to participate. They’ve declined to date. We hope they’ll change their mind.It’s these kind of things – these proliferation issues, these big strategic challenges – that if we work alongside Russia, I’m convinced we can make the world safer. And so there – I think there is a place for us to work with the Russians to achieve a more likely outcome of peace not only for the United States but for the world.

Pompeo nu este primul

Adjunctul lui Mike Pompeo, Stephen Biegun, în cadrul audierilor în Comitetul pentru probleme străine al Senatului, afirmase anterior că „Rusia se confruntă cu o serioasă problemă legată de prezența Chinei la frontierele sale sudice”, explicând că „istoria legăturilor dintre Rusia și China se remarcă printr-o tensiune considerabilă”.

„Faptul că acest lucru este acum trecut sub tăcere din cauza rivalității ambelor țări cu Statele Unite nu constituie o bază solidă a relațiilor chino-ruse”, a subliniat Biegun. Totodată însă el a declarat că în prezent practic nu există posibilitatea stabilirii de legături între Rusia și SUA și a acuzat de acest lucru Moscova.

Reacția Moscoovei

Comentând afirmațiile făcute de Mike Pompeo, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că „Moscova nu face parte niciodată din alianțe îndreptate împotriva cuiva”. „Noi nu legăm prietenii împotriva cuiva, și, fie că este vorba de asociații de integrare sau de asociații politice, toate au ca scop dezvoltarea unor legături de bună vecinătate și reciproc avantajoase. Rusia nu participă la alianțe împotriva cuiva”, a subliniat Peskov.

„Aceasta este acum nu pur și simplu o retorică agresivă, susținută de acțiuni nu mai puțin agresive, dar acum aceasta este o încercare de a provoca o anumită ciocnire între Rusia și China în sfera publică. Acest lucru, vă pot asigura, nu va reuși”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, când a deschis pe 24 iulie consultările ruso-chineze privind problematica informațională la nivel de ministere de externe.

Presa rusă susține că retorica antichineză a administrației SUA are legătură cu campania electorală a președintelui Donald Trump, care se pronunțase în repetate rânduri foarte dur la adresa Chinei. Ideea președintelui american de a-l invita pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, la summitul G-7 are legătură, în mare măsură, cu aceeași idee a constituirii unei anumite „alianțe anti-chinezești”, potrivit presei ruse.

Context. Steve Biegun, adjunctul Secretarului american de Stat, a declarat pentru Financial Times luna trecută că este încrezător că SUA ar putea fi mai abilă în a găsi fisurile din relația aprent solidă dintre Rusia și China. El a adăugat că relația China – Rusia e susținută doar de ”determinarea reciprocă de a contesta SUA”.

Elbridge Colby, un fost oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului care a contribuit la strategia națională de apărare a SUA, a declarat pentru Financial Times că ”scopul nostru ar trebui să fie de a crește distanța dintre China și Rusia”, adăugând că SUA ar trebui să reducă pozițiile care irită Moscova.

Sursa: Pravda.ru/ Rador/ Traducerea Silvia Nicolau

Sursa Foto: Kremlin.ru

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Un titlu fake.Dmitri Peskov, a declarat că „Moscova nu face parte niciodată din alianțe îndreptate împotriva cuiva”. „Noi nu legăm prietenii împotriva cuiva, și, fie că este vorba de asociații de integrare sau de asociații politice, toate au ca scop dezvoltarea unor legături de bună vecinătate și reciproc avantajoase. Rusia nu participă la alianțe împotriva cuiva”, a subliniat Peskov.

  • Multumim frumos pentru info, domnule postac.

  • Este evident ca exista o intelegere (tacita, sau secreta, nu conteaza) intre Rusia si China. Fiecare isi poate forta vecinii in propria zona de influenta. Rusia are rezervata Europa, iar China isi rezerva dreptul in Asia de sud-est.
   Nu prea am auzit de conflicte diplomatice (cu atat mai putin militate) intre Rusia si China, se sustin reciproc in Consiliul de Securitate ONU, nu se amesteca NICIODATA AMBELE in afacerile interne ale tarilor vecine. Rusia nu a reprosat niciodata Chinei vina pentru pandemie.
   Nu este exclus ca Rusia sa incalce intelegerea cu China, daca crede ca poate castiga mai mult (mai ales in Europa). Dar problema e ca, odata pasul facut, nu prea mai e cale de intors…Si nu vreau sa fiu in pielea rusilor daca China devine inamic pe fata. China isi descopera puterea de santaj, forta economica si diplomatia pumnului in gura. Rusia inca n-a avut un adversar dispus la orice smecherie murdara pentru invingerea adversarului. China nu e UE, nu sta cu coada intre picioare, nu „joaca fairplay” si nu depinde de Rusia.
   Oricum, nimic nu se va schimba pana dupa alegerile prezidentiale din SUA. Daca pierde Trump, toata strategia de mai sus e la cosul de gunoi. Daca castiga Trump, rusii au timp 4 ani sa-si faca de cap, cel putin, pana la terminarea mandatului lui Trump.

 2. „Rusia nu participă la alianțe împotriva cuiva”.
  Asta-i gluma anului.

 3. Sa speram ca nu vom fi iar sacrificati pentru binele mondial…

  • @Gabriel: dacă articolul este corect, probabil că exact asta urmează să se întâmple. Omul Oranj nu are mari scrupule când vine vorba de sacrificat aliați, uită-te doar ce au pățit kurzii din Siria pe care i-a aruncat pradă pentru Assad și Erdogan. Alianțele vechi sunt ca și moarte.

   Fără o armată pan-europeană și o alianță clară, Rusia va aplica metoda „parizerul”: va înghiți tot estul continentul încet, felie cu felie.

 4. De abia astept sa se ocupe rusii de unii de pe aici.

 5. „Cel mai bun mod de-ati invinge dusmanii e sa tii faci prieteni.” — Sun Tzu . Un adevarat ‘game-changer’. Ar fi interesant dar e o Utopie ce poate deveni Distopie.

  • De unde stii tu mai Ioane toate cuvintele astea: game-changer, Utopie, Distopie ? Sunt sigur ca ti le-a soptit cineva la ureche.

 6. Era clar de multa vreme ca Rusia decide din punct de vedere militar cui ii apartine suprematia, intre China si SUA.
  Din punct de vedere economic, UE este cea care decide iar liderii „democratiei moderne” UE, grupul de influenta a lui Merkel a ales deja China.

 7. La cate „sanctiuni” au pus americanii, e greu de crezut ca rusii vor purta razboaiele lor. Numai un romanake s-ar agitta pentru „dreptul sa pui cerere ca poate te primim la anul in Visa Waiver”.

 8. Presedintele Constantinescu si americanii au fost invinsi de ciuma romaneasca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.